Metro vågar göra rätt

Igår lät jag mig för en gångs skull bli riktigt imponerad av ett mediautspel. Det är Metros chefredaktör Sakari Pitkänen som i Metros kolumn vågar och orkar tala om att Metro räknat fel om hur mycket de räknat fel på regeringens satsning på nya jobb. Metro räknade fel på 71 miljarder.

Det här är något ovanligt i svensk press. Att faktiskt våga rätta sig själv och stå där naken med skammen. Desto större är det när Metro faktiskt gör detta. Ännu bättre blir det när Pitkänen utlovar att de i fortsättningen ska införa en fast plats för rättelser på sidan 2 i tidningen under vinjetten ”Dagens fel”.

Efter att under ganska många år jobbat som pressekreterare vet jag hur svårt det är att få in rättelser i svenska medier. Det spelar nästan ingen roll hur uppenbart fel det varit. Och om en rättelse förs in så är det alltid på en så undanskymd plats som möjligt.

Jag tror Pitkänen har rätt när han skriver:

Jag tror läsarna förstår att det kan bli fel, men att de har mycket svårare att förstå att medierna inte rättar till sina egna felaktigheter. USA och Storbrittannien har en tradition med rättelser varje dag. — Jag antar att Londontidningen The Times tycker att deras rättelser stärker tidningens trovärdighet. Jag antar att exakt samma motiv ligger bakom att vi i Sverige inte har fasta spalter för rättelser. Man anser att det undergräver tidningens trovärdighet att visa att man har fel ibland. Det är ett omodernt sätt att resonera.

Bloggar etiketter:

3 Responses

  1. Loci.se skriver:

    Dagens rtt

    …levereras av tidningen Metro, som med brjan idag under rubriken ”Dagens fel” publicerar dagens rttelser av grdagens fel.

  2. Jag delar inte din upplevelse av att bli ”riktigt imponerad” av Metros ”utspel”. Det märkvärdiga tycker jag inte är vad Metros chefredaktör gjort, utan det märkvärdiga är att det i Sverige kan upplevas som något märkvärdigt, så att säga.

  3. Magnus skriver:

    Du har en poäng Tobias, men jag är en så anspråkslös person så jag är nöjd med det lilla.