Övervakningssamhället är här

Överallt där du rör dig blir du filmad, övervakad, kartlagd, systematiserad och bedömd. Övervakningssamhället är här. Ty så mån om vårt privatliv är storebror att han utsände sin enögde kamera för att garantera att vi inte ska vara ensamma.

Jag har länge tyckt att utbyggnaden av övervakningssystem och personuppgiftsregister är en obehaglig utveckling. Efter 11 september verkar staten och kapitalet känna att de har carte blanche i att öka bevakningen av våra rörelser. Ingen kan överblicka vilken information som samlas in. Ingen vet vem det är som egentligen har tillgång till de enorma informationsmassor vi skapar när vi rör oss.

Jag vet att invändningen mot detta låter ungefär så här: Den som har rent mjöl i påsen har ingenting att frukta. Och mot oss som faktiskt tycker det är orimligt med den takt och den omfattning den personliga integriteten krymper används det fina gamla ordstävet – ingen rök utan eld.

Idag skriver Peter Kadhammar på Aftonbladets kultursida en betraktelse över de kommande inskränkningar i integriteten som nu är på väg. De oroar mig mycket, men det är svårt att hitta några meningsfränder. I storebrorsamhället är det tyst, mycket tyst.

”Fools” said I, ”You do not know
Silence like a cancer grows.
Hear my words that I might teach you,
Take my arms that I might reach you.”
But my words like silent raindrops fell,
And echoed
In the wells of silence

3 Responses

 1. Kerstin skriver:

  Jag har också förundrats över att det inte skriks i högan sky inför hotet om den typ av övervakning som man just står ifärd med att lagstifta om i Sverige och i hela EU och som man redant till stora delar har i USA.
  Men, som Kadhammar också påpekar, ”terroristhotet” är hur användbart som helst för att göra hur hårresande intrång som helst i våra liv och för att kränka vår integritet hur mycket som helst.
  Visst, ”har man bara rent mjöl så..” säger folk och rycker på axlarna. De som säger detta är otroligt naiva och har tydligen ingen aning om att varje sådant här bevakningssystem fallerar då och då och drabbar slumpmässigt helt oskyldiga individer.
  Om sedan lagarna tillåter arrestering och fängsligt förvar utan att den fängslade får veta vad han/hon är anklagad för, då har vi lämnat rättsstaten långt bakom oss och kan knappast hävda att vi lever i en demokrati längre. Sådant är fascism, varken mer eller mindre.

  De här lagförslagen borde resultera i stora och ilskna demonstrationer!

 2. Johan skriver:

  Här i Borås börjar övervakningssamhället krypa fram. Borås Nu, en lokaltidning, gjorde ett väldigt äckligt reportage där man ställde knepigt formulerade frågor till människor och framkallade en skum bild boråsborna, som att vi var alldeles överväldigade över att få övervakningskameror i stan.

 3. [...] Magnus tankar, stoppa-storebror.se, Svenska Dagbladet, Svenska Dagbladet, Svenska Dagbladet, Liberal Opposition, [...]