Bloggkrönikan måste vara pluralistisk

Nu har ekot fyrat av tre bloggkrönikor. Det är inget dåligt hantverk Jörgen I Eriksson har gjort. Men lite orolig är jag ändå, jag ser framförallt tre bekymmer med krönikan, det gäller urval, avsändare och innehåll.

Om vi börjar med urvalet bör väl ungefär följande sägas. Det är utmärkt att krönikan valt att behandla bloggar med samhällspolitiskt intresse, det är också utmärkt att man prioriterar röster som inte har andra plattformar i samhällsdebatten. MEN, och jag säger detta trots min uppenbara vänsterprägel, det kommer att skada bloggkrönikans värde och trovärdighet om den bara speglar bloggar till vänster i bloggosfären. Jag delar Libertatis uppfattning att det hittills endast speglats vänsterbloggar. Ensidighet devalverar värdet av en krönika. Pluralism bör vara ledordet. Den politiska bredd som saknas i det borgerliga mediasverige finns i bloggosfären, det bör vi som befolkar den vara stolta över och bejaka.

Pluralism kanske också vore lämpligt när det gäller avsändare av bloggkrönikan. På samma sätt som tidningskrönikan vandrar mellan ekot betrodda samhällsjournalister bör väl också bloggkrönikan göra detta. Det skulle göra krönikan till mindre av ett enmansprojekt och samtidigt också erkänna kraften i bloggosfären. Den berör inte bara specialintresserade journalister.

Innehållsmässigt tycker jag krönikan i och för sig klarar sig bättre. Ämnesvalen har generellt sett varit intressanta och relevanta. Men metainslaget är för högt. Bloggares diskussioner om bloggeri är inte samhällspolitiskt intressant eller relevant. Detta metatugg tar utrymme från en betydligt mer spännande och spänstig politisk debatt. Av den anledningen förbjuder jag ekot att använda denna enskilda bloggning i sin bloggkrönika, även om de skulle vilja.

Sen har jag ju en fjärde, kanske lite mindre relevant, invändning mot bloggkrönikan som jag tror att jag delar med stora delar av den ännu inte citerade bloggosfären… De har glömt mig!!!

Bloggar etiketter: ,

6 Responses

 1. Ulrika skriver:

  ”… De har glömt mig!!!”

  Du är i alla fall omnämnd hos Johan Norberg. Bra eller dåligt? :)

 2. Gordon Gekko skriver:

  Magnus, det handlar inte om att dela en subjektiv ‘uppfattning’ om en möjlig slagsida mot vänsterbloggar, utan det är snarare ett FAKTUM att man bara klippt kommentarer från vänsterbloggar.

  Dessutom kan man ifrågasätta varför bloggkrönikan tagit med ett par uppenbart poänglösa kommentarer (b la från Annika Tiger i senaste bloggkrönikan om Zennströms uttalande) som inte tillför någon ny kunskap, ej heller något nytt djupare perspektiv på frågan. Under all kritik.

  Nu börjar dock kritiken att hårdna, så tusen spänn på att vi i nästa bloggkrönika får höra kommentarer från Johan Norberg eller Dick Erixon.

 3. Jonas Morian skriver:

  ”Nu börjar dock kritiken att hårdna, så tusen spänn på att vi i nästa bloggkrönika får höra kommentarer från Johan Norberg eller Dick Erixon.”

  Jag är frestad att sätta emot, då just de två nog får anses vara hyfsat etablerade samhällsdebattörer även utanför bloggosfären. Däremot lär det kunna dyka upp kommentarer från mer okända storheter till höger om dem de citerat hitintills.

 4. Gordon Gekko skriver:

  Förresten, månntro om SR:s bloggkrönika kommer ta upp denna diskussion, om att bloggkrönikan har en tydlig slagsida åt vänster?

  Kanske inte så sannolikt med tanke på att SR förutsätts ha en objektiv och opartisk hållning i sin rapporteringen.

  Eller är jag alltför konspiratorisk då jag anar dolda politiska preferenser i SR:s och Ekots rapportering? Cecilia Uddén har nog svaret…

 5. Magnus skriver:

  Inte vet jag, det hoppas jag verkligen inte. Som jag skrev tycker jag metafaktorn är för hög i bloggkrönikan. Denna debatt skulle bara förvärra saken.

 6. Jinge skriver:

  ”De har glömt mig!!!”

  Nejdå. De har säkert inte glömt dig. Men än så länge är det bara 12 bloggar som citerats, du måste ge Ekot lite tid så att de kan uppfylla det berättigade kravet på opartiskhet.

  Trots att de hunnit nämna mitt ”metainlägg” så inser jag att mitt missnöje står på topp inom 5-6 månader. Det blir väl den dagen du sitter och flinar nöjt efter att du är omnämd och citerad.. :-)