Högerns kelgris – för en dag

Idag har jag blivit blogghögerns kelgris. Jag har blivit det därför att jag skrivit ett inlägg där jag understryker behovet av pluralism i massmedierna, just i det här fallet Ekots bloggkrönika. För mig är det inte särskilt revolutionerande att tycka att massmedierna bör spegla en rättvisare bild av den publika debatten.

Vanligtvis riktar jag den kritiken mot den stora borgerliga övervikten i våra svenska medier. Där är det sällan som den politiska vänsterns åsikter ges samma utrymme som den politiska högerns. Snedvridningen är institutionaliserad. Aldrig någonsin har jag sett en liberal skribent som har tagit strid för att rätta till den snedvridningen. Tvärtom, oftast vill liberala debattörer vrida till det ännu mer.

Men så reagerar jag på precis samma grunder på hur Ekots bloggkrönika gör sitt urval. Då plötsligt tycker högern att debatten om pluralism är viktig. Det är jag glad för. Varje röst som tar strid för att en mångfald av röster ska höras i debatten är viktig.

Men mina kära högerbloggarkollegor, varför tar ni inte å börjar hos er själva? Börja till exempel med att länka till några välformulerade meningsmotståndare. I den högra sidan av bloggosfären är det ju idag comme il faut att bara länka till bloggar som står er själva närmast. För inte kan ni mena att pluralism är något som bara behövs när åsikter som strider mot era egna blir hörda?

Sedan är ni så välkomna i striden för att fler än bara folkpartister ska synas på åsiktsplats i svenska massmedier. Det är en tyngre resa, det brukar inte vara många som orkar ta även den striden för pluralism.

Bloggar etiketter: , ,

6 Responses

 1. Dennis skriver:

  ”Börja till exempel med att länka till några välformulerade meningsmotståndare.”

  Skriver han som länkar till 1 meningsmotståndare.

 2. Dennis skriver:

  Hmmm… eller hur många det nu är. Du slumpar fram dem märker jag. Så egentligen kan du bortse från min förra kommentar.

 3. Magnus skriver:

  Korrekt observation Dennis. Min bloggrulle är lång så jag valde att korta den genom slumpning. Mer om det här. Som riktlinje försöker jag ha någonstans mellan en tredjedel och en fjärdel av länkarna till personer och bloggar vars värderingar jag inte delar men som jag tycker är värda ett besök.

 4. Magnus skriver:

  Bara för att ge ett bevis på min yttersta toleransförmåga och vilja till pluralism har jag nu länkat till dig oxo, Dennis. Men det tog emot som faen. Det visade ju sig att du är AIK:are och det är väldigt nära toleransbotten. :-)

 5. Johan skriver:

  Tja, så ovanligt med länkning över ”gränserna” tycker jag inte att det är, inte heller från liberalers sida. Jag hade när jag startade min blogg en vision om att försöka lägga åtminstone runt en tredjedel av länkarna på folk som var antingen mer vänster eller mer konservativa än mig. Uppdaterade faktiskt för några timmar sedan men vet inte riktigt hur väl jag lyckats, men även om jag spolade Motallians (för att den helt enkelt är för meningslös) och någon för inaktiv socialdemokratisk blogg så finns det allt en del ny vänster där. Det gäller ju inte bara mig heller, även om Ali Esbati verkar vara rätt överrepresenterad där och all ”vänster” kanske inte direkt känner sig representerad av honom. Samtidigt är det svårt att hitta bloggar som man tycker är så träffsäkra och intelligenta att man vill länka dit när de har så uppenbart fel. ;)

  Men vad vet jag, jag kanske läser fel politiska bloggar. Jag har annat för mig också …

  //JJ, Libertati

 6. Magnus skriver:

  Jag har noterat att du har en viss bredd på dina länkar, ungefär som jag. Så det får väl anses helt ok. Jo, jag tycker nog det är ovanligt med politisk spridning på länkarna men det är definitivt inget isolerat högerproblem, det handlar nog mer om ett allmänt debattklimat med liten tolerans. Det är inte riktigt min melodi.