Lär av läxan Bodström!

Thomas Bodström har under hösten klivit vidare på det populistiska spår där man med hjälp av medborgarnas rädsla för kriminalitet och våldsdåd gör inskränkningar i rättssäkerhet och medborgarnas integritet. I raden av sådan förslag finns nu rätten för både polis och säkerhetspolis att utan domstolsbeslut eller ens skälig misstanke få bugga vem som helst. Detta ska få göras om polisen ”kan ha anledning att anta att brott kommer att begås”, säger justitieministern. Förslaget är lagt på bordet av förre riksåklagaren Solveig Riberdahl.

Det är mycket, mycket allvarligt att en socialdemokratisk justitieminister så lättvindigt överger viktiga rättsprinciper för att vinna populistiska poäng. Själva demokratin tar skada av denna vurm för polisstaten och övervakningssamhället.

Nu har kritikerna börjat höras. I en artikel i Svenska Dagbladet idag kan man läsa om att Justitiekanslern, Justitieombudsmannen och Advokatsamfundet kraftigt kritiserar förslaget. Jag bara hoppas att förnuftets röst ska nå innanför Rosenbads stenväggar och att justitieministern lär av uppläxningen.

Men troligt är det knappast, för innan bläcket hann torka på det ena förslaget om buggningsrätt kommer det nya förslag om att vårdpersonal ska vara tvungna att bryta vårdsekretessen om SÄPO begär det. Allt för att skydda ”kungafamilj och politiker”. Vilka som är viktigast att skydda i vårt samhälle börjar allt mer klarna.

5 Responses

 1. Kerstin skriver:

  Bra att du reagerar Magnus. Alltför få som gör det, fast detta är rent fasaväckande lagförslag!

 2. Kerstin skriver:

  Fast det tycker tydlige inte så många :-( !

 3. Abbe skriver:

  Alltså, sju inlägg i oktober, mot 53 i september och hela 24 i semestermånaden juli. Var är du?
  - Jag går troget in 5-6 gånger per vecka och lika vemodigt lämnar jag din domän med besvikelsens skimmer i ögonen.

 4. Kerstin skriver:

  Precis som jag Abbe! Man blir ju riktigt orolig när någn av ens bloggidoler plötsligt inte säger något på evigheter.

 5. Magnus skriver:

  Jag har hållt på med landstingets budget. Men nu är det igång igen. Jag lovar!