Expressen snodde mitt scoop

[UPPDATERAD]Idag har Expressen ett ”avslöjande” om Maria Borelius inkomster. För bloggosfärens läsare var det gamla nyheter eftersom jag skrev om det redan igår. Det är väl helt i sin ordning att man gör nyheter på andras grävjobb, men det hör till kutymen i mediasvängen att man ger kredd till den som gjort jobbet.

Nu får istället Expressen kredd från DN, SvD, TextTV, Ekot med flera. Är tanken att bloggosfären ska vara medias mjölkko utan att få något tillbaka? Jag tycker inte det.

[UPPDATERING 2006-10-10 15:45] Nu noterar jag att DN toppar med Billstöms förväntade avgång och att det finns formuleringar som är lustigt lika de som fans i mitt, några timmar, gamla inlägg om detta. Vilket sammanträffande. Nä, ingen kreddning där heller.
[tags]Expressen, stöld, bloggosfären, media, DN[/tags] Pingat hos intressant.se

Bloggar etiketter: ,

38 Responses

 1. [...] Uppdatering: Så har Expressen hittat Magnus nyhet och publicerar den som sin egen. Andra bloggar om: politik, regeringen, alliansen, moderaterna, carl bildt, timbro, cecilia stegö chilò, maria borelius . (Pingat till intressant.se.) [...]

 2. Beta Alfa 2.0 skriver:

  Expressen stal scoop från bloggare?…

  Magnus Ljungkvist på bloggen Magnus tankar presenterade redan igår uppgifter kring Maria Borelius inkomster. Idag presenterar Expressen en likadan nyhet som sin egen:
  “Expressen kan i dag avslöja att Maria Borelius och hennes man tillsammans t…

 3. Gustav skriver:

  Mycket dålig stil. Annars så skulle ju du ha varit en av dom mest besökta bloggarna just nu… Har du försökt kontakta dom?

 4. Monica skriver:

  Snålt, fräckt, skitdåligt. Jag har varit med om samma sak, de bara snodde rakt av. De svarade inte ens på mail.

  Man kan ju tycka att de allra MINST skulle länka till din blogg och skriva att nyheten kom härifrån. För det gjorde den nog. Du gjorde jobbet.

 5. [...] Idag gör Expressen och DN nyheter på samma nyheter som han bloggat om några timmar tidigare. Kanske en slump, men det borde i alla fall generera beröm. Men Expressens nyhet [...]

 6. Håller med – men jag tycker att den hederscodex om att ge cred som fanns förr har uppluckrats. Tidningen Fokus får t ex aldrig cred när SvT eller stockhollmstidningarna tar deras vinklingar eller egna grejer och gör till sina. Läste din blogg och såg sedan Expressen, dålig journalistisk heder.

 7. Jonas N skriver:

  Magnus,

  Är helt på din sida i denna fråga. Du kanske skall villkora användandet av information från denna sida med att källa och webaddress anges tydligt!?

  Mvh

 8. Gunilla skriver:

  Magnus,

  Ibland kan samma tanke uppkomma samtidigt på olika håll, men i detta fall tycker jag det verkar solklart att Expressen lät sig hmmmm…inspireras av dig. Vill därför uppmana dig att skriva ett skarpt debattinlägg till Journalisten!

  Gunilla Kinn

 9. Magnus skriver:

  Här, men endast här, är jag beredd at gå i bräschen för dig, så alliansmisshandlare du nu än må vara…

  Jag hoppas att du ersätts med 10 miljoner och åker till Hawaii och smuttar Pinja kolada (eller hur nu drycken stavas?) i tre-fyra år.

  (Har själv blivit av med en patentidé en gång. Mobbades av stropp-chef-allians ned i någon skrubb efter att någon som inte gillade mig såg till att driva grejen.)

 10. Beta Alfa skriver:

  Magnus L: Har du kontaktat Expressen/Christian Holmén och påpekat att deras scoop påminner väldigt mycket om ditt?

  Monica: Vilken nyhet var det som du känner dig bestulen på? Fick du inte någon respons alls från Expressen? Hade varit kul att veta vad det handlade om.

  Min åsikt är att de gott kan ge cred till Magnus L om det var härfrån idén dök upp. Om inte en blogg är fin nog som källa faller hela konceptet med att lyfta fram bloggare på sin egen startsida, från sin egen bloggportal.

  Som Media Culpa skriver på sin blogg kan det varit så att de hade idén på gång men Magnus L hann före. Eller så nappade de på idén och sonika gjorde den till sin egen.

  En kommentar från Expressen vore på sin plats.

 11. Linnala skriver:

  Jag tycker JÄTTE-synd om dig Magnus. Det är så förskräckligt att man borde tillsätta både en sannings- och en haverikommission.

 12. [...] Expressen snodde mitt scoop konstaterar Magnus på bloggen Magnus tankar. Okej att det kan vara stressigt som journalist idag men att inte ange källan utan hävda att nyheten är resultatet av eget grävande, det tycker jag är dagens bajs (om jag hade skrivit ett dagligt najs eller bajs inlägg alltså…). [...]

 13. Bulten i Bo skriver:

  Skjut inte bara på pianisten!

 14. Calle Fridén skriver:

  Jag skrev ett mejl till ansvarig reporter, och fick svar…

  ”Hej, tack för ditt mejl.
  Jag har inte en aning om vad du talar om för blogg. I söndags publicerade Expressen en artikel där vår reporter Kassem Hamadé hade intervjuat Maria Borelius om hur det kom sig att hon betalade svarta löner till sina barnflickor trots att hennes man var högavlönad direktör. Eftersom skatteverket var stängt lördag-söndag kunde vi inte förrän måndag morgon begära ut inkomstuppgifterna på familjen. Det gjordes av vår researchavdelning, som dessutom plockade ut all tillgänglig dokumentation på famijens bolag och fastigheter. Dokumenten med de offentliga delarna av inkomstdeklarationerna faxades till Expressen från RSV:s dokumentenhet 11.50 enligt loggen.
  Därefter började jag sammanställa uppgifterna och försökte få en ny kommentar av Borelius inför publiceringen i tisdagens tidning.
  Jag är mest förvånad över att ingen annan redaktion gick vidare på uppgifterna i vår artikel i söndags, där det sas rent ut att familjen Borelius ju måste ha haft stora inkomster under de aktuella åren.

  Vänliga hälsningar

  Christian Holmén
  reporter på Expressen”

  Ja, eller hur, eller hur den yngre generationen brukar uttrycka sig. De har naturligtvis aaaaaaldrig läst den här bloggen…
  Hehe

 15. johan skriver:

  Finns det inget sätt att se i din besöksstatistik om de läst din blogg? Om de suttit på Expressen så borde det väl gå att få fram nån ledtråd?

 16. Per skriver:

  Hej,

  Det är ju förjävligt. Varför inte kriga med dem och kräva ersättning?

  Det var ju en väldigt skev rubrik som skandalpressen presenterade, typ ”Tjänade 17 miljoner på 10 år och betalade inte skatt för barnflicka” en betydligt bättre rubrik hade varit ”Tjänade 17 miljoner och betalade 15 miljoner i skatt” det skulle rikta kritik mot det extremt höga och skadliga skatteförtrycket i Sverige. Sedan är det ju barnflickan som bedriver näringsverksamhet ansvar att betala skatt och egenavgifter på sina inkomster, inte den enskilde kunden, de kunde de också ha sagt, men icke då blir det ingen skandal.

 17. [...] (Det r intressant ocks att blogosfren nu r i uppror eftersom det verkar som Expressen stal sitt scoop frn en underskande bloggare) [...]

 18. Torgny skriver:

  Ja, det är väl rätt uppenbart, att Expressen ”snodde” informationen. Hade de grävt själva så hade väl just tabellen varit ”nyheten”. Nu hade de en bra tabell och kunde leverera godbitar ur den.

  Men jag undrar två saker:
  För det första.
  Var detta verkligen ett scoop?.
  Det är en habil – ja t.o.m mycket habil – utredning som gjorts och som fler borde göra, d.v.s. att belysa med fakta det man faktiskt diskuterar. Det är därmed också god – mycket god – journalistik. Men scoop? Kräver inte det att det faktiskt är nånting helt nytt man fått fram.
  T.ex att Maria Borelius hade 4 barn med 4 herrar som samtliga tjänade 1,2 miljoner per år, men inte bidrog!

  För det andra.
  På denna blogg och andra bloggar diskuteras understundom
  bloggandets journalistiska betydelse. Plötsligt får man bevis för att man är journalistisk betydelsefull (nämligen ”infostöld”) och då blir man inte glad för det utan grinig! Frågetecken???

 19. Gunilla skriver:

  Magnus,

  Här är i alla fall credit:
  http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,905229,00.html

  Christian Holméns förklaring förefaller trovärdig. Det kan naturligtvis vara så att Expressen var på detta själva. Men det verkar osannolikt att ingen av alla dem på redaktionen som kände till att storyn var på gång hamnade på nå’n politisk blogg i måndags. Upptäcker man att någon annan (blogg eller inte) redan kommit med ett avslöjande man själv förbereder får man liksom formulera om (t ex ”vi har i flera dagar undersökt…och kan idag berätta”).

 20. Andreas skriver:

  Fult! Och det är varken första eller sista gången det händer… Har du tittat i serverloggarna efter besökare ifrån Expressen.se vid någon lämplig tidpunkt?

 21. Björn Åslund skriver:

  Jag undrar verkligen om Expressen snodde dina uppgifter. När en minister avslöjas med tveksamheter (som ha svart barnflicka) går naturligtvis journalisterna igång på alla cylindrar och kollar vad som kollas kan. Det hör till journalistikens elementa att motkolla de uppgifter som ministern presenterar. Som t ex att Maria Borelius inte hade råd. Då är det självklart att begära ut taxerade inkomster.
  Jag tror inte du blivit bestulen Magnus. Expressens reportrar har bara gjort sitt jobb.
  Dock vill jag uppmuntra dig, du har talanger som passar som journalist. Kanske Aftonbladet istället?

 22. Elof Hansjons skriver:

  Lena Mellin på aftonbladet uttrycker sig ännu tydligare:

  ”Familjen Borelius inkomster avslöjades för övrigt av s-bloggaren Magnus Ljungkvist, pressekreterare i Stockholms läns landsting och tidigare medarbetare till demokratiminister Britta Lejon.
  Bloggen håller på att bli politikens skarpaste verktyg.
  Den har redan skördat offer.”

  http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,905229,00.html

 23. Rustan Rydman skriver:

  Hej!

  Kulturminister Stegö tillhör den gamla Timbro-högern.
  Stegö sa i början av 90-talet att det finns en tärande
  och närande sektor. Jag blev mycket provocerad att detta uttalande. Min son fick en mycket bra sjukhusvård under denna tid. Personalen slet som djur. Jag hoppas att det finns flera personer i bloggsfären som ”gräver” i Stegös förflutna, vad hon har skrivit och sagt.
  Timbro-högern har förpackat om sitt budskap, nya kläder,
  se upp!

  Hälsningar
  Rustan Rydman (s)
  Södermalm

 24. anki/barbakvinn skriver:

  Trist, när man själv skriver och nån annan tar krediten..

 25. Willy:s Kagge skriver:

  Kom ihåg vem som förutspådde nedan nyhet

  Alliansen för Sverige har fått en rivstart på sitt regerande.

  Uppgifter om slopad förmögenhetsskatt, slopad fastighetsskatt och ett jobbavdrag följs nu upp av ett nytt avdrag och en avgiftssänkning. Borelius-avdraget som det kommer att kallas innebär att alla får en möjlighet att anlita svart arbetskraft i hemmet under en 10-årsperiod för inkomsttagare upp till 17 miljoner kronor. Det andra är en avgiftssänkning som får namnet Stegö-Chilò-avdraget, vilket innebär att man slipper TV-licens under upp till 16 år om man vistas periodvis utomlands, enligt uppgift skall ett enstaka besök till någon av alla fantastiska tyska öl-festivaler räcka för att göra detta avdrag.

 26. a skriver:

  Skicka dom en faktura för det arbete du lagt ner, och som de knyckt utan vidare.

 27. Stefan skriver:

  Härligt jobbat Magnus.

  Jag hörde just på radion att även moderaten och statsrådet Tobias Billström har gett fasiken i att betala TV-licens i 10 år och han försvarar det med att det var ett politiskt ställningstagande som han nu ångrar.

 28. Pieter Kuiper skriver:

  Smålandspostens chef Lars Johansson skriver idag:
  ”Annars är det faktiskt inte traditionella journalister som stått för alla scoop de senaste dagarna, utan en bloggare som heter magnus Ljungkvist. Han tog fram uppgifterna båda om Maria Borelius och hennes mans inkomster och att deras sommarhus i Falsterbo ägs av ett brevlådeföretag i Jersey.”
  Det var det första jag hörde om dig. Bra jobbat!

 29. Tristan skriver:

  Hej Magnus!

  Jag tror faktiskt inte att Expressen ”stal” ditt ”scoop”. Att begära ut uppgifter från olika offentliga register är ju praxis för ett minimum av undersökande journalistik.

  Men visst kan det vara trevligt att få ”cred” emellanåt. ;-)

 30. [...] Den intressantaste frågan är den om huruvida Expressen då egentligen snodde mitt scoop. Det är mycket möjligt, till och med sannolikt, att samma idé fanns på Expressens redaktion. Grejen är bara att jag var si så där en 15-20 timmar före med nyheten. Ett scoop definieras som “en nyhet man är först eller ensam om”. Jag var både först och ensam om denna nyhet under hela måndagen den 9 oktober. Det är det Expressen har svårt att svälja. Men fällde den här bloggen Maria Borelius? Nej, självklart inte. Det är den enda fråga Lindström har rätt i. Hon fällde sig själv. Med god hjälp av denna blogg, och inte minst Expressen. [...]

 31. [...] De flesta minns säkert debatten kring Borelius och bloggen Magnus tankar. Denna gången ger dock Expressen cred till bloggaren Niklas Svensson på Politikerbloggen. “Efter en kväll på Spy Bar glömde dåvarande ministern Mona Sahlin kvar hemliga dokument – på nattklubben. Det avslöjar journalisten Niklas Svensson på Politikerbloggen i dag. – Jag har ett vagt minne av det, bekräftar tv-profilen Annika Hagström som var med under kvällen.” [...]

 32. [...] Alla minns säkert debatten kring bloggaren Magnus Ljungkvist, hans Borelius-scoop och Expressen. Något senare, i ett annat sammanhang, gav dock tidningen kredd till en annan bloggare, den tidigare medarbetaren Niklas Svensson på Politikerbloggen. [...]

 33. [...] [Magnus Ljungkvist om expressen agerande] [...]

 34. [...] hade scoopet om Borelius inkomster. På sin blogg, Magnus tankar avslöjade han Borelius inkomster ett dygn innan Expressen kom med nyheten. Men bloggare kan inte få [...]

 35. [...] endast en liten notering påtalar man sanningen “– Fast det var den ovanligt pigga socialdemokratiska bloggen Magnus tankar som var först [...]

 36. [...] — men även när bloggar mellan varven sticker ut lite extra. Som varit fallet med exempelvis Magnus Ljungkvist, Isabella Lund och [...]

 37. [...] traditionella medier försöker antingen omfamna bloggen, eller kasta skit på den. Fler och fler avslöjande och scoop startar i bloggosfären. Hela konferenser, och små, små lunchsamlingar börjar och slutar i ett bloggnätverk. På en del [...]

 38. [...] tillåter såna fasoner är inte helt okänt bland bloggarna, ett sorgligt exempel är Expressens stöld av bloggaren Magnus Ljungkvists scoop om Maria Borelius inkomster som gav Expressens journalister guldspaden – som egentligen [...]