Dan Josefsson: Bildt utpressar journalistkåren!

Jag ringde upp Dan Josefsson för att fråga om vad han tyckte om Bildts utpekande av journalister som köpare av svart arbetskraft. Josefsson har för några år sedan granskat journalistkåren och då funnit att det var ganska vanligt med svart hemhjälp i kåren. Den granskningen finns idag att läsa i boken ”Välkommen till dramafabriken”.

Magnus tankar: Vad säger du om Carl Bildts utpekande av journalister?

Dan Josefsson: Carl Bildt måste ju omedelbart anmodas att peka ut de journalister som anlitar svart arbetskraft. Jag kan inte se att det är rimligt att vi har en minister som deklarerar att han känner till illegala aktiviteter utan att tala om vem det är eller polisanmäla dom. Om han talar om vilka de är så tvingas de betala sociala avgifter. Annars fortsätter ju den här kriminaliteten.

Dessutom är det ju så att om han inte vill tala om vilka de är då är det ju en potentiell utpressningssituation. Det är jävligt allvarligt alltså. Det enda sättet för honom att undanröja alla sådana misstänkar är ju att snabbt som fan räkna upp de här namnen så det blir utklarat.

Mt: Carl Bildt har idag pekat ut ett antal tevejournalister som köpare av svart arbetskraft. Tror du han har rätt?

DJ: Ja, för några år sedan när jag skrev min artikel var det så och i och med att tevejournalisterna idag tillhör samma övre medelklass så är det säkert så idag också.

Mt: Tror du att det har påverkat jornalisternas bevakning av Boreliusaffären?

DJ: Njae, man skulle kunna tro det och jag är övertygad om att det har påverkat tidigare. Till exempel är jag helt övertygad om att mediernas positiva rapportering av avdraget för hushållsnära tjänster beror på att det är många inom journalistkåren som känner att de skulle gynnas av förslaget. Frågan har blivit uppblåst något enormt just därför att många journalister kan identifiera sig. Jag vet ju att när rapport skulle göra en granskning av svartjobbsmarknaden för några år sedan så hade man svårt att hitta någon som som ville göra jobbet eftersom ”det var ett jävla skit att hålla på att peta i det”.

Men det är inte säkert att det har påverkat nu eftersom Boreliusaffären saknar motstycke i sin omfattning. Här handlar det uppenbarligen om en rik person i Djursholm som i åratal anställt en barnskötare som till och med följt med utomlands för att ta hand om barnen. Det tror jag saknar motstycke i journalistkåren, men det är säkert vanligt i Djurholm.

Mt: Vet du vilka journalister Carl Bildt menar?

DJ: Nej, (skratt), det är inte många journalister som idag skulle säga till mig att de anlitar svart efter den artikeln jag skrev. Men det är lite konstigt att så många journalister bagatelliserar det här och till exempel hävdar att en av fem svenskar betalar svart. Det går inte riktigt att jämföra, det är en sak att någon pröjsat svart för att få en ruta lagad och en helt annan sak att ha folk anställda i ett decennium.

Mt: Finns det något annat du vill tillägga?

DJ: Ja det är ju märkligt det som Carl Bildt hävdar, det innebär ju att det skulle vara fritt fram att bryta mot lagen för ekonomisk vinnings skull. Man kan göra en koppling till diskussionen som varit om fusket i socialförsäkringssystemen, där är det skandal att barnfamiljer är låtsas att de är hemma med sjukt barn. Det Carl Bild säger är ju att det är fritt fram, om höginkomsttagare får dryga ut kassan genom att anlita svart varför skulle då inte barnfamiljer få fuska på andra sätt?

[tags]svartjobb, Carl Bildt, Maria Borelius, journalister, media, politik, utpressning[/tags] Ping

Bloggar etiketter:

10 Responses

 1. Håkan skriver:

  Även detta en intressant intervju. Keep up the good work, Magnus!

 2. ullis skriver:

  Jag har läst din blogg länge och även tidigare tyckt att du producerat läsvärda alster men något dramatiskt har ändå hänt sedan nyversionen av bloggen. Jag är brutalt imponerad av dina insatser senaste tiden!!! KUL

 3. AK skriver:

  Appropå journalister, var det inte nuvarande kulturministern som i sin egenskap av journalist grävde i gamla finansborgarådet Hulths kvitton…

 4. Per skriver:

  Det är barnflickan som skall betala skatt och egenavgifter på sina inkomster från näringsverksamhet. Maria Borelius och hennes familj har tjänat 17 miljoner och betalat 15 miljoner i skatt (5.5 mkr i arbetsgivaravgifter och 9.4 mkr i P-skatt) under perioden så det är verkligen ingen skattesmitar familj, de som betalat mindre skatt har ingen anledning att klaga.

  Problemet är det extremt höga och skadliga skatteförtrycket på arbete som skapar en stor svart sektor och att 20% inte har jobb och det är inte den borgerliga alliansens fel, utan det är sossarnas 100 år av socialism. Skatten på arbete måste tas bort helt eller reduceras från dagens absurda och skadliga nivåer till mycket låga skatter så att den svarta sektorn försvinner och så att arbetslösheten minimeras.

  Ta bort skatten på arbete och kapital och sätt fart på Sverige så att alla får jobb och kan bli rika på sitt arbete i stället för på bara lotto.

 5. Nina Unesi skriver:

  Suveränt jobb Magnus. Ser fram emot nästa inlägg.

  /Nina

 6. jkl skriver:

  Vill bara skicka en tumme upp för en bra blogg.
  /jkl

 7. banal.blogg.se skriver:

  Jaså Per, har arbetslösheten gått upp i 20% igen? Den sjönk ju drastiskt ett par dagar efter valet. Vilken knasig ekonomi vi lever i.

  Sorry for OT

 8. Uffe skriver:

  Per// Ja. Verkligen. Om det inte vore för skatterna vore vi alla jätterika. Det syns ju överallt på jorden, där skatterna är lägre.

  Och det är förjävligt vad kapitalisterna har det dåligt i det här landet efter 100 år av socialism. Det finns ju inga rika här.

  Och jag tycker du har en poäng där med. De har ju betalat så mycket i skatt. Det är barnflickan som skall hängas ut. Det var säkert till och med så, att de inte vågade gå emot barnflickan i den här frågan.

  Per! Jag applåderar din slutledningsförmåga, din analytiska förmåga och din omvärldskunskap och dina insikter om socialism. Jag förstår nu hur det kom sig att högern kunde vinna valet.

 9. [...] Mt: Dan Josefsson säger att de här utpekandena kan ses som ett hot mot journalistkåren eller ett slags utpressning, hur känner du inför att en minister pekar ut yrkeskåren för att använda svart arbetskraft? [...]

 10. [...] Då, för några veckor sedan, kunde jag inte föreställa mig att jag skulle klå de stora kvälltidningsdrakarna på två jättenyheter. Det har ju varit omvälvande att inse att bloggen har den potentialen. Jag hade mer tänkt mig att syssla med fördjupning och att jag kunde ställa den där extra frågan som inte blir ställd. Det har jag också försökt göra. I princip tycker jag nog att min granskning av Edvard Unsgaard och min intervju med Dan Josefsson är intressantare. Men gemensamt för dessa artiklar är ju att de granskar journalister och deras yrkesutövning och då hakar inte gärna tidningarna på. Kårandan hos journalisterna är nog lite för stark för det. [...]