Belöna medborgarjournalistik inte bloggar

Debatten om guldspaden går vidare. I dagens journalisten öppnar Föreningen grävande journalister (FGJ) för en särskild guldspadeklass för bloggar. Väl så, men det är ändå att skjuta bredvid målet. Redan idag hittar man medborgarjournalistik utanför bloggosfären, det finns nättidningar som samlar inlägg och reportage som skrivs utanför journalistskrået.

Det är inte bloggarna som behöver en särskild klass för bra grävande journalistik, det är medborgarjournalistiken. Väljer man att inrätta ett särskilt pris för bloggar så låser man sig till ett specifikt publiceringsverktyg. Det är man inte bekänt av. Om några år kanske bloggen som form är passé, och möjligheten att sprida god medborgarjournalistik kanske har flyttat över till någon annan form.

Om FGJ vill ligga i framkant så är det bättre att man belönar reportagens innehåll och grävjobbets värde istället för att knyta sig till publiceringsform.

[tags]medborgarjournalistik, journalistik, fgj, guldspaden, media, bloggosfären[/tags]

Bloggar etiketter: ,

3 Responses

  1. Gunilla skriver:

    Jag reagerade också när jag läste att FGJ skulle kunna utse ”bloggar” istället för ”medborgarjournalistik”. Antar att det är i analogi med de klasser som redan finns i Guldspaden (uppdelade efter olika medieslag), men visst vore ”medborgarjournalistik” mer logiskt – om man inte vill ha en ny uppsättning klasser (medborgarjournalistik/blogg, medborgarjournalistik/TV, medborgarjournalistik/nättidning etc).
    Samma problematik finns inom Årets bild, som är till för proffsfotograferna. Vet inte om det ställts på sin spets där ännu, men det lär väl inte dröja tills nå’n tar en tung nyhetsbild med sin mobilkamera eller nå’t.
    Nå, inget hindrar bloggvärlden att åtminstone tillsvidare utse egna pristagare, som Jonas Morian föreslagit.

  2. [...] har Guldspadejuryn underkänt bloggaren Magnus Ljungkvist, som driver Magnus tankar, som avslöjade Maria Borelius inkomster, vilket också ledde till hennes avgång från posten som [...]

  3. [...] Fler bloggar om guldspaden här här här  här  här [...]