Visst kan man bli glad åt ett pris man inte fick

[UPPDATERAD]Så Expressen vann Guldspaden med de uppgifter som jag publicerade först här på Magnus tankar. Vad ska jag känna nu? Ilska? Glädje? Stolthet?

Till att börja med känner jag stor glädje. Det var ju mitt avslöjande som vann Guldspaden. Det är verkligen inte kattskit. Och även om jag inte får ha den lilla statyetten hemma på skrivbordet så kommer jag ju alltid veta att jag var först med den nyheten som var störst förra året. Kanske går jag ut å köper mig en liten spade och målar den i guld för att fira, kanske skiter jag i det.

Jag är också glad för att detta rimligen är sista gången som guldspadejuryn bara kan hoppa över medborgarjournalistiken. Signaler har kommit från FGJ:s styrelse att de är beredda att öppna en ny klass för grävjobb som görs utanför redaktionerna, det är välkommet.

Så jag är stolt som en tupp idag, det är inte varje dag man har spöat guldspadevinnarna, tänk den tanken. Med samma grävgrepp var jag nästan ett dygn före. Det säger något om det nya medielandskapet. Medborgarjournalistiken behöver inte vara förvisad till en bakgård, det är dags att ta kliv framåt, fortsätta gräva och granska makten oavsett om den finns i politik eller medier.

scoop06.pngIlskan då? Ja, va fan, jag är ju inte mer än människa. Klart det sitter en tagg av frustration där. Jag vill ju skrika ut för hela världen att det faktiskt var jag. Men jag ska försöka kanalisera den frustrationen i ett mer intensivt grävande. Håll utsikt de närmaste dagarna för här kommer det komma fler avslöjanden!

[Uppdatering 15:35] Jag har fått ett pris av Alter Ego på bloggen Respons. Tack snälla!

[tags]journalistik, guldspaden, maria borelius, avslöjande, media[/tags]

Bloggar etiketter:

30 Responses

 1. Jinge skriver:

  http://www.jinge.se/index.php/allmnt/guldspaden-skandalen.htm

  Jag kan avslöja att jag redan nu kan säga att du troligen kommer att få en spade från dina bloggarkollegor. Intresset av att delta i en insamling är gott – om man säger så.

  Närmare detaljer kommer jag av lätt insedda skäl ligga lågt med, men intresserade bör läsa den bloggpost jag hänvisar till ovan, där finns instruktioner.

 2. K skriver:

  Stort Grattis Magnus!

 3. Johans tankar... skriver:

  Imponerande! Det bevisar ännu en gång att ”tredje makten” ligger efter! Givetvis är dom lika rädda för dej som för Bildts blogg och kommer förmodligen aldrig att ge dej kredd för det du gjort.
  Du var ju dessutom före media med att få fram närvarolistan från mötet där Schyman fick ett utbrott.

  Fortsätt skriva så fortsätter vi läsa.

 4. [...] Rätt ska vara rätt tycker jag, utan så skulle media ha mycket mindre att skriva om! [...]

 5. Carl skriver:

  Grattis Magnus, Guldspaden var din!

  Läs min kommentar från i morse på:
  http://konsumenter.se/blogg/?p=53

  Grattis
  Carl

 6. Alter Ego skriver:

  Rätt ska vara rätt tycker jag, så jag gjorde ett eget litet pris åt dig :-)

 7. [...] Sjöberg ljuger. Expressen kanske satsar, men den här nyheten är stulen. Det är inte dom som har grävt fram den. Den som var först med nyheten var  Magnus Ljungkvist som i sin blogg “Magnus tankar” [...]

 8. Gester skriver:

  Snyggt arbetat. Med den här takten kommer du snart ha ordnat stora journalistpriset till Expressen också.

 9. Annica Tiger skriver:

  Det glädjer mig att Twingly nu gör lite nytta, för på http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=632285 så kommer sanningen fram.

  Gratulerar även om just du inte fick priset, men du ska i alla fall ha den äran.

  Detta kommmer nog att innebära att en del tidningar blir lite mer försiktiga, kan man ju hoppas i alla fall, att bara rakt av sno andras material eller scoop utan att ange källan, från vilken blog.

  Annnica

 10. Bengt skriver:

  De borde få en spade….och gräva på riktigt med…en ny landsväg eller två…

  Straffarbete skulle stöld belönas med inte priser.

 11. Ge cred åt källorna!…

  Diskussionen om bloggarnas betydelse eller inte fortsätter. Hans Kullin gav verkligen svar på tal i CS, efter en artikel av Anders R Olssons artikel i CS om bloggar häromveckan, där rubriken var att ”bloggarnas makt är b…

 12. Jari skriver:

  Grattis till Guldspaden Magnus, även om du inte fick den så är du den rättmätiga vinnaren.

  mvh Jari

 13. [...] med ro. Han vet, precis som oss andra, att Expressen inte fick ut nyheten först. På sin blogg skriver han att detta var sista gången som medborgarjournalistiken kan ignoreras och att det faktum att en [...]

 14. [...] med ro. Han vet, precis som oss andra, att Expressen inte fick ut nyheten först. På sin blogg skriver han att detta var sista gången som medborgarjournalistiken kan ignoreras och att det faktum att en [...]

 15. Jinge skriver:

  Det är otroligt att Expressen ens har MAGE att ljuga sig blå i synen. De förlorar så mycket cred på sitt beteende att det är sanslöst.

  Vad kostar det Expressen att kalla på Magnus och ge honom en egen spade och en rejäl tipspeng?

  En bild och en tvåspaltare?

  Det skulle betala sig utomordentligt väl i stället för att som nu bli spottkopp..

 16. Claes Nordmark skriver:

  Cred till dig Magnus, det är du som rotade fram uppgifterna först och du som är den riktiga vinnaren!!

 17. Calle Fridén skriver:

  Nån som vill se mejlet jag fick från Christian Holmén ett par dagar efter att affären briserat? Där han skriver att han inte har en AAAANING om vem Magnus är, och att Expressen minsann letat upp affären alldeles på egen hand….

 18. Torgny skriver:

  Grattis Magnus!!! Keep up the good work.
  Det är ju – dessvärre – inte så ovanligt i vårt samhälle att bonusarna hamnar ”högre upp” än hos dem som gör jobbet!!!
  Torgny

 19. Lars Rudström skriver:

  Skall du äntligen börja undersöka Anna Sjödin och Mona Sahlin? Varför inte skriva något om Björn Rosengrens klassresa in till kapitalistsfären?

 20. Magnus skriver:

  Lars, varför gör du det inte själv? Det är så oerhört lätt att sitta vid sidan å peka på vad andra ska göra, men göra något själv är svårare. Vad är det som hindrar dig att granska Sjödin och Sahlin? Lathet, eller brist på idéer?

 21. Du har väl redan sett expressens egen förklaring av hur jobbet gick till? Pdf länkade från min sida. HElt otroligt facinerande. OM man mot förmodan har rätt i att man inte stulit det från dig, så säger man ju rakt ut här att man inte har koll på det som hela resten av internetsverige har koll på…

 22. Lars Rudström skriver:

  Magnus! ”Lathet eller brist på ideer?” Både och! Jag menar inte att du skall jobba ihjäl dig, men kanske även vända din kritiska blick lite mer åt vänster. Förresten tycker jag att du är mycket duktig på det du gör här på bloggen trots att jag inte sympatiserar med din politiska slagsida. Som sagt, varför inte studera Rosengrens ”klassresa”?

 23. Gester skriver:

  Tja det är betydligt mer relevant att granska de som sitter med den reela politiska makten, eller skulle få den i Marias fall, än de som inte har den. Detta oavsett vilken egen politisk uppfattning man har.
  Om man kunde beställa en granskade undersökning av Magnus för att man är lat och inte förmår göra den själv. Så vore kopplingen mellan Mats Odells intressen i ett privat vårdbolag och förslaget om stopplagen intressant.

 24. Calle Fridén skriver:

  Rudström förnekar sig inte. Magnus har redan svarat men det tål att upprepas – gör det själv då. Det har väl rätt tydligt framgått vad som är Magnus politiska åskådning – då blir det inte så lite löjeväckande att mer eller mindre kräva att han ska granska sitt eget parti eller partikamrater; det är ju inte så man får upp ett spår på intressanta fakta (vet t o m jag trots ytterligt rudimentära kunskaper i journalistik).
  Istället skapas de flesta uppslag, som man inte tipsas om, av kritisk granskning av en situation där man med en utanförståendes blick kan se samband som inte är alldeles självklara för den som är mitt i smeten. Det är därför det vore roligare och troligare att en person med högeråsikter skulle granska socialdemokrater….
  Jag menar, det har ju högerpressen aldrig nånsin gjort…

 25. Lars Rudström skriver:

  Calle Fridén! Vilken ”högerpress”? Syftar du på SvD så bommar du rejält. Den tidningen, som har det största presstödet av alla! Tror du att den blaskan skulle våga gräva bland socialisternas hålor? Då biter den ju ”den hand som föder den”.
  En sann ”journalist”, även en medborgarjournalist med stark integritet skall framför allt se till att ”sopa framför sin egen dörr”. Vari består problemet med det? Det är ju så denne får trovärdighet.

 26. St Just skriver:

  Det är inte så lätt att bita den hand som föder en. Så sant, så sant.

  ”Om reklam- och mediefolkets politiska vilja fick styra skulle den borgerliga regeringen snudd på kunna vinka adjö till riksdagen. Med 70-procents borgerliga sympatier är den borgerliga övervikten kompakt.”

  Så sammanfattar tidningen Resumé sin undersökning bland journalister, reklamare och informatörer. I övrigt har mängder av utredningar visat på den borgerliga maktkoncentrationen ägarmässigt i mediebranchen.

  Och ändå envisas Rudström mfl att tjata om att Magnus mfl skall gräva på andra platser.

 27. d.o skriver:

  Grattis!
  Hyllningar och bugningar. Mycket bra jobbat.

 28. [...] som Lånta fjädrar, detta då Expressen tagit åt sig hela äran på det grundarbete som bloggaren Magnus tankar [...]

 29. [...] det väl först och främst talas om det alldeles uppenbara hur priset för guldspaden, erhölls. Magnus Ljungkvist, “bara vanlig bloggare”, var den man snodde scoopet från. Det uppenbara är väl just [...]