Jo visst blir du lobbyist, Persson!

För ett drygt decennium sedan när jag jobbade som PR-konsult hjälpte jag en kund att förbereda en uppvaktning hos den dåvarande finansministern Göran Persson. Jag svarade på frågor om hur socialdemokraterna kunde tänkas reagera på olika typer av förslag och jag hjälpte till att ta fram ett material som skulle överlämnas. Så vitt jag förstår så gick uppvaktningen bra. Men när kunden lämnade finansdepartementet utbrast Persson: ”Det var ett jävla tjusigt material ni hade, ni har väl inte haft hjälp av nån konsult?”

Jag fick historien återberättad av kunden som också lite generat berättade att de förnekat att de fått någon hjälp. Det anses inte riktigt rumsrent att ta hjälp med opinionsbildning. Och främst i ledet att skuldbelägga lobbyister och PR-konsulter har Göran Persson stått. Nu har han tagit anställning hos PR-firman JKL.

Persson förnekar förstås att han ska vara lobbyist. Han skambelägger detta fortfarande. Men lite larvigt blir det ju. Vad tror han egentligen att en lobbyist är? Någon som smyger omkring och mutar politiker? Svaret är att det är en erfaren person (eller Persson) som ger råd och vägledning till den som vill föra ut sitt budskap eller har något att sälja. Alltså precis det som Persson nu ska syssla med. Antagligen kommer Persson inte syssla med den mindre glamorösa sidan av jobbet, alltså det som verkligen är jobb. Att skriva pressmeddelanden, skriva rapporter och ringa journalister kommer han nog inte att sänka sig till. Men lik förbannat ska han ägna sig åt strategisk rådgivning, alltså är han lobbyist.

Jag hoppas att han åtminstone av detta lär sig att inte fortsätta skuldbelägga en yrkeskår som faktiskt är skicklig och kompetent. han kanske rent av kan lära sig något om politik när han nu ska jobba med det från utsidan.

Annars är kanske det roligaste i DN-artikeln när Persson påstår att eftersom han ska börja jobba första augusti så har han varit i ett års karantän. Det är lätt att hålla med, för var var egentligen Persson under valrörelsen?

[tags]politik, pr, lobbism, göran persson, jkl[/tags]

Bloggar etiketter: ,

3 Responses

 1. Per skriver:

  ”Vad tror han egentligen att en lobbist är? Någon som smyger omkring och mutar politiker? Svaret är att det är en erfaren person (eller Persson) som ger råd och vägledning till den som vill föra ut sitt budskap eller har något att sälja.”

  Bra skrivet Magnus!

  ”eftersom han ska börja jobba första januari”
  _augusti_ skall det vara.

 2. Magnus skriver:

  Tack för rättelsen, nu är det ändrat.

 3. Lars Rudström skriver:

  Vem f-n är Göran P? Helt ointressant, han är obsolet.