Bildts blogg fall för åklagare

Justitiekanslern har idag yttrat sig om den polisanmälan som Jinge gjort mot Carl Bildts blogg. Han kommer fram till att bloggen inte faller under Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) utan att det mycket hetska uttalande om palestinier som finns bland kommentarerna ska prövas av en vanlig åklagare.

Det är inte ett förvånande beslut. Rättsskyddet för bloggar är svagt. Som bloggare är man ansvarig för allt innehåll på sidan, inklusive kommentarer enligt den så kallade ”BBS-lagen” eller Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det betyder att Bildt har ett ansvar för att snabbt ta bort kommentarer som kan vara ett brott, som till exempel hets mot folkgrupp. Man kan också notera, som sidospår, att BBS-lagen kräver att man inte är anonym när man tillhandahåller en blogg.

JK:s beslut väcker viktiga frågor om de nya mediernas ställning i förhållande till yttrande- och tryckfriheten. Det är dags att regeringen gör en ordentlig översyn av detta snarast. Det kanske Bildt kan ta upp på nästa regeringssammanträde?

[tags]yttrandefrihet, tryckfrihet, bloggosfären, carl bildt[/tags]

Bloggar etiketter: , ,

2 Responses

  1. N|. skriver:

    Vilket oväntat sidospår…
    Blir du inte bara trött på att tjata om avanonymiseringen? Menar du att anonymiteten är en större fara än att många röster tystnar om man inte får vara anonym?

  2. Magnus skriver:

    Ja, i huvudsak är det precis det jag menar. Det finns utrymme för nyanseringar här men det blir en lång text. Och den har jag skrivit ganska många gånger.