Regeringen skapar hushållsnära jobb – i Spanien

[UPPDATERAT]Avdraget skulle befria kvinnorna, sa näringsminister Maud Olofsson. Det kommer bli fler jobb, sa statsminister Fredrik Reinfeldt. Hur många förstod att det var jobb i Spanien som skulle skapas och att det var kvinnor med hus utomlands som skulle befrias?

När Maria Borelius förklarade i TV att hon inte hade råd att betala sin städhjälp vitt eftersom hennes familjeinkomster under 90-talet bara uppgick till 1 674 864 kronor om året började jag förstå att moderater hade en lite annan definition av ”vanligt folk” än vad vanligt folk har. De senaste dagarna har samma visa gått om så många gånger att det börjar kännas som en hackig gammal LP. Men det är nya artister som sjunger samma sång.

För dessa stackars höginkomsttagare som inte har haft råd att följa vår skattelagstiftning har nu regeringen infört ett avdrag för hushållsnära tjänster. Det är ett mycket generöst avdrag som kommer att hjälpa till att skapa sysselsättning över hela Europa. När Carl Bildt anlitar en trädgårdsmästare för att sköta om sitt oskattade hus i Kroatien kan han dra av kostnaderna från sin inkomstskatt, så fort Kroatien blivit medlem i EU eller EES.

Så finurligt ordnat är nämligen detta avdrag att det inte bara riktar in sig på tjänster som utförs i hemmet eller ens i Sverige. Alla de stackare som inte haft råd att betala sin poolstädare, trädgårdsmästare och städerska i det spanska fritidshuset får självklart dra av det från skatten nu.

Regeringen vet verkligen vilka det är synd om och behöver ekonomisk hjälp. Det är dem med stora inkomster och sommarhus i utlandet. Det känns tryggt att veta.

[Uppdatering 2007-11-07 1345] Upptäckte att DN idag uppmärksammade samma sak som jag och har infogat en länk till den artikeln]

[Uppdatering 2007-11-07 1510] En uppmärksam läsare påpekade att Kroatien ännu inte är medlem av EU. Carl Bildt får således vänta på att göra avdrag för hushållsnära tjänster på sin oskattade villa där. Text korrigerad.]

[tags]politik, regeringen, hushållsnära tjänster, svartjobb, carl bildt, fredrik reinfeldt, maud olofsson, maria borelius[/tags]

19 Responses

 1. Jonas N skriver:

  Magnus

  Du vet redan detta (men du hoppas kanske att folk inte skall begripa det, och du kanske helt inte vill begripa det själv heller), men även med den ganska ansenliga inkomster som paret Borelius hade, skulle de knappeligen haft råd att betala detta vitt. I praktiken inte alls faktiskt!

  Och skälet är (och även detta fattar du säkert, men vill inte ha sant) är att skattekilen är ungefär en faktor tre på att betala arbete mha av sin lön. Dvs ekonomiskt fullkomligt ohållbart som metod.

  Jag håller med dig om att lagen om hushållsnära tjänster har alla möjliga brister och knepiga effekter. Och den främsta anledningen till det är alltså att skattesystemet är fullständigt (och jag menar detta ordagrant) idiotiskt när det gäller privatpersoners tjänstekonsumtion.

  Med nödvändighet kommer det vara ett elände att backa skatte-skutan ur detta moras. Vilket är vad du påpekar i denna post …

 2. Magnus skriver:

  Det du säger, Jonas, är i all enkelhet att med 100 000 kronors avdrag så kommer heller inte de som idag har en familjeinkomst på 1 574 864 kronor (Borelius inkomster minus 100 000) att ha råd att betala sina tjänster vitt.

  Intressant.

  Då funderar man ännu mer på vad Alliansen menade när de påstod att reformen var till för vanligt folk.

 3. Jonas N skriver:

  Magnus,
  Det går alltid att knipa billiga poäng på att någon annan har mer pengar. Summerar man pengarna över 10 år ser det ännu mer ut. Samma sak gäller om man pratar om pengarna före skatt. Visst, den okunnige låginkomsttagaren (som kanske heller inte är så värst haj på att räkna) blir möjligen indignerad när han jämför 16 millar med hur det ser ut i egna kassan just innan lön.

  Men en relevant diskussion om sakfrågan blir det knappast.

  Men jag tror att du har rätt i att det kommer att vara svårt att ha flera barnflickor samtidigt och under långa perioder även efter med avdraget som har införts. Möjligen blir det aningens mer görbart.

  Och jag håller med dig (om det är vad du faktiskt menar) att detta inte räcker långt givet skattekilarna som de ser ut idag, dvs att vägen ur moraset är längre än så.

  Att normalfallet (vanligt folk) skulle heltidsanställa hjälp tror du väl inte ens själv på (ang din slutkommentar, men den riktade sig nog snarare till folk som inte vill/orkar tänka efter, eller hur?)

 4. Magnus skriver:

  Låt oss göra det ännu enklare för dig, Jonas. Vid vilken inkomst tycker du att det är rimligt att kräva att man följer skattelagstiftningen?

  Och om man nu inte har råd att köpa vita tjänster med miljoninkomster är det rimliga inte då att man avstår? Eller får man stjäla sin oxfilé om man känner att man inte har råd med den?

 5. Jonas N skriver:

  Jag menar ju att frågan är felställd.

  Men formellt skall man givetvis kräva att alla följer lagen (i ett civiliserat, demokratiskt samhälle). Det går öht inte att säga något annat.

  Och detta har inget med ens ekonomiska marginaler att göra.

  Man skall tex inte stjäla oxfilé oavsett om man är rik eller lågavlönad. Men det är faktiskt en väldigt annorlunda fråga.

  Du har precis rätt i det du säger: Enda alternativet som man (öppet) kan stå för är att dom skall avstå om dom inte har råd.

  Nu vet både du och jag att verkligheten inte ens i närheten ser ut så som den förutsätts i denna helt bisarra lagstiftning. Sverige skulle stanna inom något dygn om alla lagar följdes till punkt och pricka (och då menar jag inte ens pga svarta tjänster i hemmet)

  Det är bara om man hårt och medvetet blundar inför verkligheten (vilket tyvärr alldeles för många som hela sin tillvaro har livnärt sig på det politiska gör), som den diskussionen du helst vill föra öht går att föra.

  Och då återkommer ju också den felaktiga liknelsen (som du försöker göra) att ett tillgreppsbrott (stjäla någon annans oxfilé) är att likställa med att folk gör överenskommelser utan att blanda in Anders Borg, Nuder, Ringholm mfl.

  Och tyvärr har ju även mycket av (den ngt mer sansade) debatten gjort gällande (med dina felaktiga liknelse) att ‘stjäla en oxiflé’ är väl OK om man inte har det så fett (det vet man ju att många gör, kanske ‘måste göra’) men att det är fel om någon som har mer pengar gör samma sak.

  Nu har du inte sagt detta här, men hela argumentationen bygger på att det är deras inkomst som är avgörande. Och sånt är ett rejält feltänk hävdar jag!

  Alltså: Om du skall hävda att man skall hålla på lagarna, kan du öht inte blanda in folks inkomster!

 6. Nina Unesi skriver:

  Man kan konstatera en sak: Att de kriminella moderaterna har vunnit. En gång i tiden ville de kriminella moderaterna, alla mycket förmögna och inflytelserika, att hantverkarjobben skulle reas ut. 80 kronor i timmen förtjänade en hantverkare/städare, mer än så ville de inte betala. Regeringen hörde deras rop och införde ett skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Avdraget bekostas av alla som betalar skatt och det gör att ett vitt utfört hantverkarjobb/städjobb kostar 150 kronor i timmen. Kommer toppmoderaterna att nappa på erbjudandet? Paret Cederschiöld skulle inte nappat på erbjudandet om inte de hade avslöjats. De tjänar ju inget på att betala 150 kronor i timmen vitt när de lika gärna kan betala 60-100 kronor för samma tjänst svart? De har ju bestämt sig: en hantverkares/städares arbete är inte värt mer än 80 kronor i timmen. Bah!

  Hälsningar
  Nina

 7. Jonas N skriver:

  Nina kommer med rent nonsens.
  Cedeskiöldarna kan betala vad de vill och kommer överens med vederbörande om. Upp till 10ooo kr/år.

  Och att hon tror att det går att hitta en svensk hantverkare som jobbar för 80 kr timmen lever hon i en annan verklighet än jag.

  Men, bara för forms skull (angående din inledning) Nina:

  Är SSU en kriminell organisation?

 8. Magnus skriver:

  Det är bara det att det är inte jag som blandat ihop laglydighet och inkomst. Det sköter den sittande regeringen så bra.

 9. Kurt skriver:

  Nåja man behöver ju inte ens använda några hushållsnära tjänster utomlands. Eftersom skatteverket inte kan kontrollera, så blir det ett avdrag på 50 000 för alla som har hus utomlands. Vare sig man man har köpt någon tjänst eller ej.

  I min enfald trodde jag att alliansen bara bedrev en politik för en liten grupp förmögna i Stockholms villaområden, men naturligtvis ger man också förmåner för utlandssvenskarna.

 10. Conny skriver:

  Två påpekanden:

  1) DN skriver att ”Det är fritt fram att dra av för hushållstjänster som utförs inom EU.” Kroatien är inte med i EU.

  2) Hela idén med EU är skapandet av en gemensam marknad. Liknande skatteavdrag i andra medlemsstater, om de finns, skulle på samma sätt kunna komma svenska arbetstagare till del (exempelvis om en EU-medborgare äger en bostad i Sverige och anlitar en svensk arbetstagare).

  Punkt 2) är väl iofs lite haltande eftersom den förutsätter att de skatteskydiga vill betala skatt.

 11. Magnus skriver:

  Conny, helt riktigt. Jag slarvade. Kroatien är visserligen ett kandidatland, men ännu inte med i EU. Carl Bildt får vänta med sina avdrag. Jag rättar i texten.

  Men det är inte EU som är begränsningen utan avdraget kan göras i alla länder som ingår i EES-samarbetet. Således gäller avdraget också i Island, Lichtenstein och Norge.

  När det gäller din andra punkt har du förstås rätt. Inget annat land har en så hög avdragsnivå som Sverige.

 12. Jonas N skriver:

  Magnus, nu tycker jag att du smiter lite. Du frågade precis vid vilken inkomst du menade att man ‘kunde kräva laglydighet’

  Kurt, du har nog rätt i att lagen är rejält kladdig och skapar mycket märkliga marginaleffekter och -beteenden.

  Jag är eg inte alls glad åt dess utformning, det ser ut som bara mer av krånglig regelmassa …

  Men Magnus recept verkar mest bara vara ‘allt som förr’, och när borgerliga fuskar skriker man, och när de egna sympatisörerna gör det nickar man förstående, och skyller på dom rika … Jo, vi har sett det förut!

  (Nina: Är SSU kriminella?)

 13. Conny skriver:

  Jag måste säga att jag håller med Magnus och inte Jonas N.

  Min åsikt är att man måste rätta mun efter matsäcken: har man inte råd med sitt boende eller sin barnflicka så borde man se sig om efter alternativa lösningar. Eller för att låna Magnus exempel: har man inte råd med skattad oxfilé får man kanske nöja sig med nötfärs.

  Det finns många ensamstående småbarnsföräldrar med låga inkomster som klarar sig, då borde det även vara möjligt för dem som tjänar lite mer att göra det. Följden av att skatt undanhålls är att de som gör rätt för sig får bära en oproportioneligt stor börda av samhällets kostnader. Dessutom leder det till osund konkurrens.

 14. Lars Rudström skriver:

  Nå-nå! Ni måste sära på de svenskar som måste deklarera sin inkomst i Sverige respektive i ett annat land. Sverige har dubbelbeskattningsavtal (bilatera sådana för varje land) med de flesta andra länder. Dessa avtal ser olika ut nästan för varje land.
  Om du tex äger någon fast egendom i Spanien (hus, lägenhet, mark) så betalar du såväl statlig som kommunal fastighetsskatt till Spanien om du är skatteskriven i Sverige, samt desutom skatt i Sverige. Dessa skatter kan sedan utjämnas mellan länderna. Är du å andra sidan som svensk medborgare skattskriven i Spanien betalar du enbart kommunal fastighetskatt till Spanien och ingen skatt i Sverige. Men du har heller ingen avdragsrätt i Sverige på den inkomsskatt du betalar där, den s.k. källskatten på 25%, eller ränteavdrag.
  Det blir alltför komplicerat att koppla in fastighetsägande med avdragsrätt för hushållsnära tjänster.
  Bildt kan väl inte vara så dum att han själv kommer att stå som ägare till de kommande kroatiska egendomarna?
  Dessutom bör ni alla, oavsett inkomstnivå, undvika oxfile. Det är inte nyttigt. Inte ens för en lågavlönad kommunist.

 15. Nicklas Eriksson skriver:

  Jonas N, vilket otroligt snack! Jag arbetar inom städbranscehn, har alltid gjort det och jag vet att det finns folk som tjänar betydligt mindre än moderatkärringen Borelius som konstigt nog har råd med BÅDE barnflicka och hemservice OCH betalade det vitt redan INNAN pigavdraget trädde i kraft, så gud vad fel du har!

 16. Galaxa skriver:

  Undrade just när invektiven skulle komma! ”Moderatkärringen”, Nicklas! Jojo! Vad saklig debatten blev nu’rå!

  Vi ska jaga de som betalar svart OCH de tar betalt utan kvitto! De ska jagas och göra rätt för sig!

  Men Jonas för ett logiskt resonemang! Dessutom kan man aldrig stirra sig blind på en offentlig inkomstuppgift. Den ger visserligen en vink om att t.ex. Borelius är ganska tät, men helt säker på hur mycket spenderbar inkomst hon har vet vi faktiskt inte. Vi vet inte hur den fördelade sig under åren heller. Men det förstår kanske bara den som driver ett företag på hederligt vis. (Där med inte sagt att hon är hederlig). De som enbart är löntagare verkar emellertid ibland ha lite svårt att greppa detta med att inkomst inte är lika med det man kan använda att betala med.

  Alla ska följa lagen – både rika och fattiga! Att vissa har bätter råd att betala är egalt! Nu låter det helt plötsligt som om låginkomsttagare mer sällan betalar svart – hur vet vi det, tro? Kanske de inte betalar varken vitt eller svart? De har kanske inte råd ens med svarta löner?

  Man kan spekulera hej vilt, men det enda som egenligen är intressant är att man följer de lag som nu gäller. Jag anser dock att regler som är dåliga bör ändras – och därför tycker jag att det är helt rätt attt vissa typer av tjänster är föremål för ett lägre skatteuttag. Helt enkelt för att fler ska ha råd! Varför är det så få som intresserade av att vanligt folk ska ha råd de också med hjälp i hemmet? Blir livet tristare för att alla får det bättre och man inte kan klaga på höginkomsttagarna?

 17. [...] Thomas Bodström Jonas Morian, Storebror minns dig DeepEdition, Det riktiga 1984 Magnus tankar, Regeringen skapar hushållsnära jobb – i Spanien Josefin Brink, Satirens dödgrävare Ilona Sz Waldau, Svarta jobb Esbati om fusk etc Jinge, [...]

 18. Nicklas Eriksson skriver:

  Galaxa, det bjuder jag på.

  Ni borgare som skiter på er när man nämner saker och ting vid dess rätta namn är löjeväckande.

 19. Jonas N skriver:

  Tjadu Nicklas …

  Om du tittar på medielandskapet och vilka (fejkade och verkliga) indignationshysterier vi har fått se där sedan valet …

  .. så skulle nog jag hävda att det är vänstra sidan som har gått up i falsett och dessutom fastnat i det läget.

  Det måste vara jobbigt med tanke på hur meningslöst allt detta skränandet är idag …