Doing the omoralisk Schenströmfestival

Med lite distans till den så kallade Schenströmaffären kan man lista vinnarna och förlorarna på det som skett. Det är förstås lättare att hitta förlorare än vinnare och därför presenteras två listor. En förlorarlista med tio deltagare och en vinnarlista med fem. Detta är resultatet av juryns arbete.

Schenströmfestivalens förlorare:

 1. TV4
  En redan skandaltyngd kanal gör det oförlåtliga och sänker sin egen källa för att rädda sin reporter. När omdömen om Ulrica Schenströms grad av berusning och kvitton läcker från redaktionen har de förstås svårt att aktivt delta i debatten om källskydd. Och vem vågar föra ett bakgrundssamtal med en TV4-reporter idag?
 2. Christer van der Kwast
  Sveriges mediekåtaste men mest misslyckade åklagare gör det igen. En husrannsakan hos TV4:s nyhetsredaktion för att hitta en kontokortslip på 945 kronor saknar helt proportioner. Saken blir inte bättre av att tillslaget lika gärna hade kunnat göras hos krogen eller kontokortsföretaget och därmed undvikit källskyddets tassemarker.
 3. Fredrik Reinfeldt
  Förtroendet för statsministern som regeringsbildare och lagledare har fått en rejäl knäck. Birger Schlaug slår huvudet på spiken när han förordar Fredrik Reinfeldt som generaldirektör på SJ eftersom ”han är så bra på regelbundna avgångar.” Reinfeldts krishantering var under all kritik och ledde till att han helt fick desavouera sin närmsta medarbetare och peka ut henne som lögnare.
 4. Nicola Clase
  Ulrika Schenströms efterträdare fick omedelbart en egen affär i knät. Och det var den som ledde till att ”nya moderaterna” blev synonymt med dålig skattemoral. Hennes eget skattefusk var först på 40 000 kronor men sedan växte det. Kan man vara säker på att det är slut? Det kan bara polisutredningen ge svar på.
 5. Nya moderaterna
  Just när nya moderaterna ska göra en framryckning i opinionen med en välregisserad partistämma som dragplåster briserar Schenströmskandalen. Nya moderaterna klarar inte av att hantera de dubbla budskapen – arbetslinjen och skatteflykt. Resultatet blir en opinionsmässig katastrof och Fredrik Reinfeldt känner sig tvungen att skälla ut medierna. Det skulle han inte gjort.
 6. Aftonbladet
  Aftonbladet hade bilderna och öppnade storyn. Sen hamnade man ohjälplligt på efterkälken och blev omkörda av Expressen som snabbare hajade att här fanns en jättestory. Det känns som om bladet inte längre har samma tryck på sig utan de sover törnrosasömn som ”Sveriges största tidning”
 7. Paret Cederschiöld och pigavdraget
  Carl och Charlotte Cederschiöld får symbolisera den uppenbara dubbelmoral som finns kring det nya avdraget för ”hushållsnära tjänster”. Först propagerade man stenhårt för det. Sedan struntade de i att själv hjälpa till att göra svarta tjänster till vita.
 8. Svensk krishanteringsförmåga
  Efter flodvågskatastrofen, katastrofkommissioner och ett rejält drev mot Lars Danielsson kunde man trott att regeringen skulle vara på tårna när det gällde krishanteringen. Nu vet vi annorlunda och det ska nog mycket till innan någon regering lyckas få folket att känna förtroende för svensk krishantering.
 9. Ulrica Schenström och Anders Pihlblad
  Hon var regeringens ledande spinndoktor och statsministerns förtrogna. Han var en politisk journalist med brett kontaktnät och stor trovärdighet på sin redaktion. Idag är de båda utan jobb, även om Pihlblads kommande omplacering fortfarande kallas time-out. De blev bägge bondeoffer i en affär som svällde över breddarna.

Schenströmfestivalens vinnare

 1. Håkan Juholt
  Biträdande partisekreterare hos socialdemokraterna och mannen som med en debattartikel på Expressens sidan 4 fick mediedrevet att gå i ny riktning.
 2. HG Wessberg
  Statssekreterare och tung gammal moderat som hamnat i skuggan efter Mikael Odenbergs avgång som försvarsminister. Har nu uppgiften att förvandla statsministerns fritidsgård till en effektiv valvinnarmaskin.
 3. Folkpartiet och Centerpartiet
  Partierna som kommer fånga upp flertalet av de väljare som nu antagligen lämnar moderaterna
 4. De gamla moderaterna
  Det var svårt att inte se Maria Abrahamssons illa dolda förtjusning när hon var med att fälla Schenström. De gamla moderaterna har vunnit terräng.
 5. Expressens grävsamhällsredaktion
  Tog ledningen från Aftonbladet och var de som styrde var journalistdrevet skulle gå härnäst. Har återigen visat att en pigg andratidning är viktig för att hålla uppe ångan i bevakningen.

[tags]politik, schenströmaffären, regeringen, moderaterna, ulrica schenström, media[/tags]

Bloggar etiketter:

3 Responses

 1. Robert Hultman skriver:

  Njae…

  Det är svårt det här med ”skygglappar” och ”färgade glasögon”. Magnus är ju öppen med sin politiska hemvist. Det är ärligt och bra men det känns inte som alldeles nödvändigt när man läser denna bloggs bevakning av Schensströmaffären. Det känns som ett ”motspinn” på de anklagelser om taskig krishantering som riktades mot Perssons regering i samband med tsunami-katastrofen.

  Men varför skulle Magnus ägna sig åt något sånt? Det blir naturligtvis ett ”vilt” antagande från min sida. Men ”regeringsuglighet” var ju länge något som antogs vara en egenskap som var särskilt framträdande hos socialdemokratiska regeringar och mer sällsynta hos borgerliga.
  Men denna brist var ett antagande eller ett skrämselargument på den tiden vi inte hade några erfarenheter av borgerliga regeringar. När den tiden nu är förbi har det visat sig att borgerliga regeringar är regeringsdugliga och handlingskraftiga.
  För att komplicera bilden ytterligare visade det sig under Göran Perssons tid som statsminister att socialdemokratiska regeringar kunder vara ganska handlingsförlamade både i kriser och avseende politiska mål.

  Men det är svårt det där med ”skygglappar” och ”färgade glasögon”. Med mina politiska preferenser är det förmodligen lättare att se brister hos socialdemokratiska regeringar än borgerliga. Men inte är det som inträffat i Schenström-affären något som kommer att göra djupa avtryck i historien.

 2. Lars Rudström skriver:

  Ja, nu har vi bara knappt tre tunga år framför oss innan de maktfullkomliga socialisterna/kommunisterna tar över makten igen. Då kommer allt att bli som vanligt och ”alla” blir lyckliga. ”Alla” som i det gamla Sovjet, det nuvarande Nordkorea och Kuba. ”En nåd att stilla bedja om” tycker de svenska politrukerna.

 3. Donkeyman skriver:

  Undertecknad skrev för inte så länge sedan en sak om samma ämne på min blogg. Där för jag frågan ett steg längre – vem kan över huvud taget vara politiker numera. Skall politiken vara förbehållen ”perfekta” politiska broilers. Alla människor med en ”normal” bakgrund som gör politisk karriär riskerar ju att ett eller annat dyker upp. Och tidningarna ställer villigt upp som megafoner när något upprört ex eller en politisk konkurrent skvallrar.

  ”Vem kan bli politiker” finner man på http://www.nordens-paris.blogspot.com