Mer om Aftonbladets ledare

Jag har tillfälle att möta många engagerade socialdemokrater i mitt jobb. Det är ett privilegium. Jag möter människor som brinner för hela Stockholmsregionen eller bara Bollmora som sin hembygd, jag möter de som engagerar sig i Afrika eller de som kämpar för ett Folkets Hus i Rågsved. Ganska ofta kommer frågan om socialdemokratisk opinionsbildning upp. ”Det är för jävligt att vi inte har en riktig socialdemokratisk tidning längre”, är en vanlig uppfattning.

Jag brukar då påminna om att vi åtminstone har Aftonbladet kvar. Och då möter jag de uppgivna blickarna. ”De skriver ju samma ledare om och om och om igen”. ”Har de inte blivit Stockholms tråkigaste ledarsida?” Men sedan är det tyst. För det är svårt att föra kritik vidare. Jag är till exempel övertygad om att Olle Svenning tyckte det var jobbigt att som enda röst kritisera Göran Persson.

Särskilt svårt är det att kritisera slutna kamratkretsar. Att tala om bunkermentalitet eller kotterier beskriver hur det ser ut från utsidan. På insidan ser det kanske annorlunda ut. Men det kan vi andra inte veta.

På min kritik av Aftonbladets ledarredaktion svarade snabbt en av dess medlemmar, Åsa Petersen. Hon gjorde klart att mitt förra inlägg hade fel i kronologin. Hennes bidrag till att klicken bildades var inte alls att Jesper Bengtsson tog henne till ledarredaktionen utan genom att hon tog dit honom. Gott så. Jag hade fel.

Mer bekymmersamt är det förstås att hon bara individualiserar min kritik. Det är inte Åsa jag har framfört min kritik emot. Det är en kultur där man rekryterar ur en för liten krets. När jag beskriver detta och att Åsa var 17 år 1993 så tycker hon inte jag behandlar henne som vuxen. Vilket trams.

Aftonbladet har en särställning bland de socialdemokratiska ledarsidorna. Otaliga är de unga socialdemokratiska skribenterna som drömmer sig dit. Som vill skriva opinionsmaterial på Sveriges största tidning. Aftonbladets ledarredaktion har en skog av duktiga skribenter att välja på. Men de väljer folk ur samma umgängeskrets.

Och ledarsidan blir inte roligare, den blir likadan som den alltid har varit. En sida som ropar på förnyelse men som inte orkar förnya sig själv.

[tags]aftonbladet, ledare, politik, media[/tags]

Bloggar etiketter:

24 Responses

 1. Åsa Petersen skriver:

  Hej igen Magnus

  Du skrev att Ingvar Persson och Jesper Bengtsson ”har tagit med sin unga adept Åsa Petersen” till Aftonbladet. Jag påpekade att jag anställdes före dem.

  Det är en viktig korrigering att göra, eftersom jag ofta blir utsatt för härskartekniker liknande din: ”Åsa Petersen är yngst på Aftonbladets ledarsida och dessutom kvinna – hon kan omöjligt ha tagit sig dit av egen kraft.”

  Du avfärdar mitt svar som ”trams”. Det är ytterligare en härskarteknik.

  Åsa

 2. Magnus skriver:

  Nej Åsa, det är inte en härskarteknik. Det är ett konstaterande.

  Du försöker flytta frågan från att handla om Aftonbladets ledarredaktion till att göra det till en fråga om dig personligen. Det är det inte.

  Jag har korrigerat kronologin efter ditt påpekande. Jag har medgett att jag hade fel. Men att påstå att jag inte behandlar dig som vuxen och som bevis anföra ett citat som jag aldrig skrivit och heller aldrig skulle skriva, är trams. Återigen. Och därtill riktigt usel debatteknik.

  I själva sakfrågan har du inget att säga, eller?

 3. Åsa Petersen skriver:

  Du gillar inte Aftonbladets ledarsida. Det kan jag inte göra något åt. En ledarsida gillas sällan av alla.

  Vad jag kan göra något åt, är att påpeka sakfel du har, och härskartekniker du använder, när du beskriver hur jag har rekryterats.

  Sedan har du mage att avkräva mig besked i ”sakfrågan”… Hur vore det om du var lite saklig själv?

 4. Magnus skriver:

  Åsa,

  mellan dig och mig är det definitivt du som har störst möjlighet att förändra Aftonbladets ledarsida. Du kan göra något åt sakernas tillstånd. Du jobbar där.

  Det är också spännande att en skribent som når ut i en upplaga på många hundratusen läsare anklagar en skribent med en daglig upplaga på cirka 200 läsare för att använda sig av härskarteknik. Detta för att jag dristat mig till att kritisera en redaktion bestående av några landets mest välbetalda och inflytelserika opinionsjournalister. Läskiga härskartekniska jag!

  Du tycker tydligen inte att faktiska maktförhållanden ska vägas in i en sådan diskussion. Det är synd, för om du hade bekymrat dig om att se på den skillnaden hade du kanske vågat intressera dig för en kvalitetsdebatt istället för att försöka stämpla mig.

  Jag säger ifrån, och jag säger emot. Får jag inte göra det? Är det alltid fråga om härskarteknik när man beskriver verkligheten på ett sätt du inte gillar?

  Det krävs inte mycket ”mage” för att försöka få till stånd en diskussion om det jag faktiskt skrev om.

  Det här är min blogg. Du tycker inte om vad jag skriver här. Det kan jag göra något åt. Men det vill jag inte.

 5. Lars Rudström skriver:

  Kanske skulle Åsa P dra sig tillbaka till Dalarnas skogar och sin gamla DD? Den tidningen känner jag väl till efter ganska många år som industriledare inom dess publicistiska ”upptagningsområde”. Det enda som intresserade tidningens fåvitska journalister vid den tiden var vilda strejker inom industrin, aldrig när det fanns positiva nyheter från industrin. För DD var, och är industrin paria.
  Nu har Åsa P avancerat till AB, en tidning som ägs av en äkta norsk kapitalist. Inte undra på att den tidningen går på ”tomgång”. Desto allvarligare är enligt min mening, att dess journalister dagligen visar att de inte ens behärskar det skriftliga svenska språket.

 6. Calle Fridén skriver:

  Tyvärr kan man ju inte komma från att AB:s ledarsida skäms av det sällskap den befinner sig i. Man äter inte gärna på en snuskig restaurang, oaavsett om maten är god, och det är svårt att öppna AB numer utan att förvånas över att man ständigt hittar nya lågvattenmärken att passera. Jag hatar inte alls nöjen och skvaller men samhälls- och utrikesbevakning får ständigt stryka på foten för bantning, mord och sex. Och då får faktiskt ledarsidan, som har en bra mycket mer undanskymd plats i Interneteditionen än andra tidningar, stryka på foten.

 7. Lars Rudström skriver:

  Ett suveränt inlägg av Calle Fridén! ”Stryka på foten” är ett metaforiskt underbart uttryck som inte varken Åsa eller resten av AB:s ledarskribenter förstår innebörden av! Bra Calle!

 8. Lars Rudström skriver:

  Märkte Åsa den dubbelnegativa versionen i mitt inlägg?

 9. Jesper Bengtsson skriver:

  Magnus

  Jag ska inte heller ha några synpunkter på vad du anser om ledarsidan. Det är helt upp till dig. Men några ytterligare sakliga korrigeringar bör nog ändå göras. Eva Franchell, som snart tillträder ett vik på sidan, har jag träffat en enda gång tidigare, och då bara hälsat på som hastigast. Anna Lindh hade jag tyvärr aldrig någon som helst yrkesmässig eller personlig relation till och Mats Engström hade jag inte heller träffat mer än som hastigast när jag han började arbeta hos oss för några år sedan.
  Jag vet inte om det kvalifierar sig för begreppet kotteri. Känns inte riktigt så.
  Däremot har du förstås rätt i att en ledarsida alltid måste förnya sig innehållsligt. Där kan vi säkert göra mer, det kan man nästan alltid.

  Jesper

 10. Ingrid skriver:

  Aftonbladet är verkligen under all kritik! Vad gör sossarna med sin enda tidning?! Känns mest som bröd och skådespel till folket. Det är inte utan att man börjar undra, vad är det makten så till varje pris gör allt för att försöka dölja?
  Let´s dance tröttar ut. Det är kanske inte för inte blaskan i folkmun numer döpts om till Aftonhoran. Kanske något att reflektera djupare kring?

 11. Hans Kilsved skriver:

  I Magnus Ljungkvist värld hör man till en klick annars finns man inte. Det gäller att höra till rätt klick.

 12. Magnus skriver:

  Hans, det var – med förlov sagt – ett märkligt inlägg. Vad menar du? Jag antar att det är något slags motargument, eller nått. Utveckla gärna. Och berätta också på vilka grunder du uttalar dig om hur min ”värld” ser ut.

 13. Hans Kilsved skriver:

  De personer som ägnar sig åt att dela in människor i klickar ingår ofta i en konkurrerande klick själva. Där etiketterandet går in går den lyssnande dialogen ut.

 14. Magnus skriver:

  Jaså? Men det intressanta är ju hur du menar att detta generella påstående applicerar i den här diskussionen. Först talar du om hur hur min värld ser ut, utan några belägg. Sedan gör du ett generellt påstående om hur vissa människor ofta är. Det är svagt som argumentationstrick. Jag vet att du kan bättre än så, Hans.

 15. Bob Woodward skriver:

  Men oj vad Magnus har rätt. Jag såg nämligen platsannonsen där Aftonbladet sökte en ny medarbetare för ett tag sedan, alltså det jobbet som Eva Franchell fick. I den platsannonsen sökte redaktionen någon som explicit kunde ekonomi och hade erfarenhet av ekonomijournalistik. Men vem anställdes? Jo Franchell, som enligt vad Olle Svenning uppgav för Dagens Media hade två meriter; hon hade tidigare arbetat på kvällstidning och kunde dessutom internationella frågor (Anna Lindh, någon?) och miljöpolitik (sic)!

  http://www.dagensmedia.se/mallar/dagensmedia_mall.asp?version=150192

  Ehhh…. var det inte en ekonomiskribent ledarredaktionen behövde, nej visst nej, det var det visst inte, eller?

 16. Lars Rudström skriver:

  Sedan kan man väl få fråga Jesper Bengtsson ovan varifrån ordet ”innehållsligt” kommit ifrån. Har AB:s redaktionsansvariga myntat det begreppet, eller är det nynorska kanske?
  Men kanske ännu viktigare vad betyder det?

 17. Lars Rudström skriver:

  Nu kan AB:s fåvitska redaktion och journalister fundera ett tag på varför jag skrev ”varifrån” och avslutade med ”ifrån”!

 18. Eva Franchell skriver:

  Hej alla som ägnat så mycket tid år att diskutera rekryteringen av mig till Aftonbladets ledarsida. Här kommer några fakta:

  Jag är 56 år gammal. Under sex år var jag pressekreterare hos Anna Lindh.

  Under 25 år har jag arbetat som journalist.

  Tio av de åren var jag ekonomireporter på – Aftonbladet.

  Jag har en journalistexamen som jag kompletterat med företagsekonomi, nationalekonomi samt ekonomisk historia.

  Det enda kotteri jag anser mig tillhöra är möjligtvis Aftonbladets. Jag gifte mig med en journalist om jag hittade på centralredaktionen. Min bror arbetar här…

  Och jag, jag har helt enkelt kommit hem igen.

  Jag har aldrig varit partipolitiskt aktiv, däremot var jag anställd hos Anna. Hon rekryterade mig direkt från journalistiken för att hon, som hon sa, gärna omgav sig med kärleksfulla kritiker.

  Eva Franchell

 19. Bob Woodward skriver:

  Det var som fan Eva, och jag som trodde jag hade koll på läget. Tack för dina sakupplysningar.

  Men vad jag inte begriper mig på är redaktör Svennings fullkomligt oberipliga motivering i Dagens Media till varför du anställdes. Varför berättade han inte att du matchade de kriterierna som fanns i annonsen på Aftonbladets webb?

  Outgrundliga äro bladets vägar. Och Svennings. Beror säkert på något vis i slutändan på att karln håller på MFF. Konstigt lag det där.

  Är det förresten någon som vet hur länge Svenning har kvar till pensionen? Det är dags för en ny kraft som röjer runt på ledarredaktionens ack så trötta stolar och lyfter sidan på samma sätt som P J äntligen fått styrsel på svenskans ledarsida, genom sina handplockade rekryteringar av Gudmundson och Rayman.

  Kan man hoppas att redaktör Helin har något triumkort i armen? Om jag får komma med ett tips skall Helin självklart plocka in redaktör Kielos på chefsstolen, enligt samma modell som firma Helin/Svenning har lyft bladets kulturredaktion genom två smått geniala rekryteringar.

  Fast å andra sidan kanske hon gör större nytta på Dagensarena.se när allt kommer omkring. Konkurrens är alltid av godo!

 20. Eva Franchell skriver:

  Hej Rob!

  Hur är det med din faktakoll egentligen? Du kan väl inte utgå från att två utgångar på Dagens Medias sajt är lika med hela sanningen!!

  Dessutom har Aftonbladet en politisk chefredaktör. Hon heter Helle Klein. Om du vill ha röj får du vända dig till henne.

  Ett gott råd till en ung man från en äldre tant:

  Ta reda på fakta först, angrip sedan. I den ordningen.

  Eva Franchell

  PS! MFF är bäst
  ingen protest

 21. Bob Woodward skriver:

  Kära Eva,

  Jag vet inte du har märkt det, men anledningen till att Helle Klein inte deltar på ledarredaktionens morgonmöten är att hon är tjänstledig eftersom hon nyligen har bytt karriär och slagit in på en helt nytt bana i livet.

  Och mitt lilla amatörmässiga tips är att Klein inte kommer tillbaka till Bladet, utan att hon fortsätter arbeta med den vertikala kommunikationen framöver, och endast fortsätter som krönikör på ledarsidan av och till.

  Det hedrar henne av flera skäl, inte minst för att hon hon då går ner i lön från 120.000 i månaden (har jag för mig att senaste deklarationen visade) till gissningsvis cirka 20.000. Därmed har hon bevisat att det just nu mest spännande forskningsfältet inom nationalekonomin – beteendeekonomin – har så mycket mer att säga oss än den traditionella economic man-skolan, eller vad tycker du Eva?

  /Bob

 22. Bob Woodward skriver:

  Rättning mittåt.

  Mer exakt tjänade Helle Klein 1.824.388 kronor under 2006 enligt hennes inkomstuppgifter i deklarationen. Det ger en månadslön på ca 150.000 kronor för henn, under förutsättning att hon inte hade stora sidoinkomster eller kapitalinkomster det året, vilket jag inte tror.

  (Har svårt att se bilden framför mig vid vilken Helle Klein sitter vid sin dator på redaktionen och tokspekkar i korta indexoptioner utställda på något OMX-index, men vem vet?)

  Min minnesbild om att hon tjänade 120 papp i månaden måste vara ett par år gammal.

  /Bob

 23. Martin Nilsson skriver:

  Intressant diskussion – men börjar väl bli lite dags att uppdatera hemsidan. Själv gör jag en nystart nu – kanske dags för dig också…

  Tack för skumpan och trevligt sällskap – nästa gång är det min tur – förutsatt att du kör bil vill säga….

 24. Bob Woodward skriver:

  Hallå där, dricks det skumpa utan att jag får vara med? Det var det djäkligaste. Senast vi drack skumpa ihop måste ha varit på ett bröllop i stan och därefter på Djurgården i somras Martin, men det är väl knappats det du syftar på,eller?