När det stänker på Storebror riskerar Lillebror att drunkna

Debatten om FRA-lagen har varit mycket nyttig för det offentliga samtalet i Sverige och påtalat vikten av att skydda sig mot Storebror. System som möjliggör för farbror Staten att titta in i våra privata sfärer utan att vi som medborgare har kontroll över vad som registreras är oacceptabla i en väl fungerande demokrati.

I Sverige har Storebrors rätt att registrera vad vi medborgare har för oss balanserats av Lillebrors rätt att ta del av det som registreras och utvärdera myndigheternas handläggning av det. Offentlighetsprincipen är därmed inte bara ett skydd mot korruption utan också en spärr mot maktmissbruket.

Men jag är lite oroad av spåren av FRA-debatten. Bara i min närmaste omgivning har det luftats åsikter om att man inte bara bör begränsa Storebrors access till information utan också Lillebrors rätt att ta del av den information Storebror samlat in. Många upplever det som obehagligt att vem som helst kan begära ut uppgifter om inkomster och skattebetalning, för att ta ett exempel. Av någon anledning, som för mig är svårförståelig, så tycker man det är värre att en medborgare vilken som helst kan se uppgifter än att staten kan det.

Antagligen beror detta på att många har en inneboende tro på att staten per definition är god, men hos oss vanliga människor finns det skavanker och omoral.

Om FRA-debatten skulle leda fram till en situation där offentlighetsprincipen urholkas för att ge medborgarna en falsk känsla av större integritet och skydd från Lillebrors snokande har den varit skadlig. I det läget skulle farbror Staten få ett enormt informationsövertag och vår möjlighet att skydda oss har krympt.

Nu när det stänker på Storebror är det extra viktigt att vi räddar Lillebror från att drunkna.

[tags]politik, FRA, integritet, offentlighet, offentlighetsprincipen[/tags]

7 Responses

 1. [...] av många engagerade människor som tycker att ett av deras allra sista beslut innan uppehållet var riktigt dåligt. Tyvärr har jag lite farhågor att de uppsplittrade arrangemangen kommer försvaga [...]

 2. Stefan Ljungkvist skriver:

  jag gillar din blogg, och den håller mig underrättad om värden i sverige, men med den rubriken tänker inte jag åka båt med dig igen… (iaf inte i en eka)

 3. [...] Farmor Gun, Blogge, Sjöholm, Fp i Nacka, Hagwall, Klamberg igen, Mina Moderata Karameller igen., Magnus Tankar, Promemorian, Cattis Blogg, Erik Laakso igen, Alliansupproret.Erik Laakso#3, Thomas [...]

 4. [...] skriver tänkvärt om storebror och lillebror och risken för hur det öppna samhället ironiskt nog kan hotas av en felriktad rädsla mot [...]

 5. [...] Danielsson, Erik Laakso, Björn Wadström, Svensson, Sidvind, Alliansupproret, Jonas Morian, Magnus, Andra bloggar om: Demonstrationer mot FRA, Stockholm, Göteborg, Malmö, FRA, FRA-lagen, [...]

 6. [...] Danielsson, Erik Laakso, Björn Wadström, Svensson, Sidvind, Alliansupproret, Jonas Morian, Magnus, Andra bloggar om: Demonstrationer mot FRA, Stockholm, Göteborg, Malmö, FRA, FRA-lagen, [...]

 7. Morgan Ohlson skriver:

  Ja, först FRA-lagen och nu börjar många tillnyktra efter den tidigare halleluja-kören omkring kapitalismen efter Sovjets fall.

  # Vill vi ha ett paranoja-sjukt etablissemang som vill lösa alla problem med mer kontroll, övervakning och pennalism?

  # Är tok-konsumsion lösningen på ”det goda livet”?

  Sedan länge förekommer mycket avancerad mobbning /pennalism i Sverige. Sådan smygfascism är farlig och antidemokratisk. Ex. många hemlösa har inte alls misskött sig och straffat ut sig ur sina lägenheter. Nej, i många fall handlar det om den Svenska extrema pennalismen. Läs mer nu! …t.ex här:
  Länkstation: http://www.debatthuset.com/forums/showthread.php?t=11929

  M.v.h
  Morgan Ohlson (morgan.o@passagen.se)
  # Berövad alla former av inkomster /bidrag sedan 2006-08
  # Hemlös sedan 2008-07-01