Sex kommunikationsråd till våra folkvalda

Twixdagen.se har nu fyllt 10 dagar. På sidan, som vi i Almedalsbloggen startat, kan man idag följa 33 av våra riksdagsledamöter från alla partier i riksdagen. Jämfört med systersajterna Tweetminster i Storbritannien och Tweetcongress i Förenta staterna är anslutningen hög med nästan 10 procent av våra förtroendevalda som valt mikrobloggandet som kommunikationskanal till väljarna.

Men vad kommunicerar våra folkvalda? Vad är det de tror att väljarna är intresserade av? Ja, en sak är säker: I likhet med Carl Bildt är de övertygade om att deras olika transportval är nästan dödligt intressanta. Det är tågresor till Stockholm och Norrland, bilresor till Bommersvik och flyg till Visby.

Det rapporteras också mycket om vilka möten riksdagsledamöterna går på, MEN nästan inte en rad om innehållet på dessa sammanträden. Och här tror jag att det faktiskt kan vara läge att komma med några goda råd.

1. Tänk igenom vad ditt mål är. Varför har du valt att kommunicera över mikrobloggen? Är det för att förmedla att du är en upptagen person som reser mycket? Då är flyg och mötesscheman säkert relevanta att förmedla. Men om du däremot är intresserad av att förmedla ett budskap och bygga upp relationer till väljare och medier så måste du också ge oss relevanta nyheter och egna spaningar. Resten av råden förutsätter att du har målsättningar i kategori två.

2. Ge oss unika inblickar. Du rör dig i en miljö som vi andra inte har tillgång till. Berätta om vad som händer innanför de stängda dörrarna. Det behöver verkligen inte vara statshemligheter. Vad stod på dagordningen? Vad skrattade ni åt? Vad gjorde dig förbannad?

3. Formulera och testa dina budskap. Du tror att politik är tråkigt, att vi alla har hört era budskap till leda. Det har vi inte. Vi har knappt hört dem alls. Våga använda Twitter till att debattera. Svara dina antagonister. Be om hjälp med att formulera dig. Våga delta i en dialog om politikens innehåll.

4. Var snabb. Ofta har du tillgång till nyheterna innan oss andra. Berätta dem! Om du deltar i att beskriva ett skeende blir du också intressant som politisk aktör. Om du väntar på de etablerade medierna att beskriva en händelse tappar du en möjlighet att för övertag i nyhetsflödet.

5. Var öppen. Många politiker är rädda för att berätta om de processer de är med i. I ganska hög utsträckning är hemligheten normen och öppenheten undantaget. Bryt det mönstret. Berätta vad du ska säga i morgondagens riksdagsdebatt, håll det inte hemligt. Berätta varför du kommer att stödja ett visst förslag. Är du öppen kommer du att bidra till en bra dialog och gör politiken begriplig.

6. Jodå, var personlig. Visst vill vi också lära känna dig. Vi vill veta att du gillar blommor och hatar hårdrock. Det ger oss en bild av dig. Men låt inte det personliga gå först. Du är en av 349 ledamöter som är valda att tjäna oss i folket. Det är viktigast.

Jag är stolt och glad över att vi i Sverige har så många folkvalda som är intresserade att pröva ny kommunikationsvägar. Det visar, om inte annat, att den demokratiska ambitionen är mycket hög. Men våga ta dig själv, dina kunskaper och ditt uppdrag på allvar. Vi som följer dig gör det. Jag lovar.

[tags]politik, twitter, twixdagen, kommunikation, riksdagen, riksdagsledmöter[/tags]

Bloggar etiketter:

9 Responses

 1. Erik Laakso skriver:

  Mycket bra sammanfattning Magnus, tänk om det kunde bli så att våra förtroendevalda följde dessa enkla punkter. Då först skulle de bli verkligt mänskliga. :)

 2. Thomas Hartman skriver:

  Bra skrivet, Magnus.

 3. Calle Fridén skriver:

  Men var har debatten på bloggarna tagit vägen? Den har markant minskat under det här året – gör en egen sökning bakåt på era favoritbloggar och se hur antalet inlägg märkbart minskat. För att inte tala om att bloggen minskat i betydelse som debattarena – förr kunde jag se två eller flera som var kraftigt i luven på varandra i låååånga trådar även på vanliga bloggar. Vart har den debatten hamnat?
  Ingen ska inbilla mig att den dött. Vem letar efter den? Den finns ju inte på Twitter, som mer känns som ett slags GPS för att hålla koll på när folk har vardagsliv. Den finns inte hos de folkvalda heller – tror man det har man nog kört in skallen lite väl hårt i teknikväggen.

  Lessen Magnus, men jag är tveksam till om det här alls bidrar till en ökad debatt eller öppenhet. Ni MÅSTE ge er ut där vanligt folk är – är man dessutom betald är det en förbannad skyldighet, men jag ser er då aldrig där jag är – på ställen där mina inlägg kan läsas av 15000 personer på tre dar. Däremot finns det andra som är där, och det är viktigt att de inte står oemotsagda.

 4. Peter Högberg skriver:

  Dessa punkter gäller alla oss politiker sim twittar så jag tar till mig. Bra Magnus

 5. Johan Sjölander skriver:

  Jag har följt dina punkter. Tänkte se om jag fattat rätt.

  1) Mitt mål är oftast att komma fram. Till min destination.

  2) Nja, ”unik” miljö vet jag inte. De flesta har nog åkt tåg eller flygit någon gång. Men visst. Du menar att jag borde lägga mer kraft på att beskriva kaffeserveringen och incheckningen och så?

  3) Bra idé. Problemet är bara att de är så få som polemiserar med mitt val av färdmedel. Tror du att det blir mer spetsigt om jag skriver vilken avgång jag åker med också?

  4) Snabbare än tåget? Arlanda, here I come.

  5) Jag försöker alltid berätta om de processer jag är med i. Till exempel när jag ska ta mig från punkt A till punkt B. Vägen är allt, målet inget brukar jag skalda.

  6) Hmmm – bra idé. Ibland blir jag åksjuk. Borde jag skriva mer om det, tycker du?

  Tack för bra tips. Nu kommer mitt mikrobloggande nå helt nya höjder.

  /Johan
  på kontoret, efter att ha åkt tunnelbana.

 6. Veronica Palm skriver:

  Ska göra mitt bästa, men det underlättas av respons. Som all annan komunikation ;-)

 7. Magnus skriver:

  Veronica, du har förstås rätt. Respons är viktigt. Men även det går åt två håll. Minst 15 gånger har du blivit kontaktad med frågor och glada tillrop av användare på twitter. Men inte en enda gång har du svarat på dem.

  Det kanske man inte alltid hinner, och det har jag förståelse för, men nån gång? Men kanske är det på sin plats att förklara att på twitter svarar man varandra genom att skriva @användarnamn till den man vill prata med. Alldeles strax ska jag göra det och tala om för dig på twitter att jag svarat på din kommentar.

  Sen tycker jag det vore ett listigt knep om du gick in på twixdagen.se och debatterade med dina kollegor från andra partier. Det skulle kunna liva upp lite. Och när du sen inte tycker att 140 tecken räcker så har du ju en bra blogg nu för tiden.

 8. Eva-Lena skriver:

  tack Magnus för tipsen. Men det där med att debattera via twixdagen har jag inte fattat hur det går till om du avser annat än att replikera på varandras inlägg.

 9. Magnus skriver:

  Eva-Lena,

  Twixdagen visar bara upp tweets från ledamöter. Vi har avgränsat det så för vi vill att väljare som inte är publika personer omedelbart ska synas när de tar kontakt med er via twitter.

  Men precis som du antyder så kan ni riksdagsledamöter ju faktiskt kommentera varandras inlägg. Det kan ju vara intressant för oss vanliga dödliga att se en diskussion mellan dig och Fredrick Federly. Ni håller väl inte alltid med varandra kan jag tro…