Lisa Bjurwalds problem med fakta

Kanske skulle de ta å anställa en egen privat faktagranskare åt DN:s ledarskribent Lisa Bjurwald. I dagens signerade ledarkrönika om den österrikiska politiken snubblar hon återigen på lättkontrollerade fakta. I näst sista stycket kan man läsa:

Även det högerpopulistiska FPÖ, som också grundades av Haider, har vunnit ökat väljarstöd. Sedan det nationella valet i september är FPÖ landets tredje största parti. I regionalvalet i Salzburg fick partiet nu 13 procent – en ökning med 4,3 procentenheter sedan förra valet.

Det är bara det att FPÖ grundades 1956 och definitivt inte av Jörg Haider som vid den tidpunkten bara var sex år gammal. Det kan förstås verka petigt att kräva att man håller reda på ett österrikiskt nationalkonservativt partis historia. Men det blir ju så oerhört uppenbart att Lisa Bjurwalds utrikespolitiska kompetens bottnar i att hon med lätthet hittar på och hoppas att hon inte ska granskas.

Förra gången påstod hon att Hillary Clinton var Förenta staternas första kvinnliga utrikesminister och hon blev rejält sur när detta klavertramp påpekades. Jag tycker faktiskt man kan kräva mer av en person med tillgång till en av landets viktigaste opinionsbildningssidor.

Extra höga krav kan man väl dessutom ställa av någon som ”inte ofta (…) traskar runt i den särskrivande specialklass som är den svenska bloggsörjan, men när (hon) gör det blir (hon) alltid lika negativt överraskad”. Eller hur?

[tags]lisa bjurwald, fakta, dn[/tags]

Bloggar etiketter:

10 Responses

 1. Klas Lannfelt skriver:

  Hon har f ö i en ledarktönika påstott att Kuba och Iran ingått i ett kärnVAPENsamarbete, när det i själva verket rörde sig om ett kärnTEKNIKsamabete. Det där med en egen privat faktagranskare är nog inte en så dum ide.

 2. Kurt skriver:

  Jag misstänker att en del av problemet beror på att DN kan ha blockerat Wikipedia. Sedan underlättar det ju inte att Lisa Bjurwald inte kan skilja på fakta och åsikter.

 3. Jinge skriver:

  Dessutom blir hon sur som ättika när hon blir omskriven på bloggar. I vart fall bloggar som ligger utanför hennes egen sympatisfär, vilken den nu kan vara… :P

 4. Anders Nilsson skriver:

  Utan att känna Lisa Bjurwald eller ens var en flitig läsare av hennes alster så tror jag mig ända kunna ge dig,Jinge, en ledtråd till var hennes sympatisfär är belägen. Den brukar återfinnas i regionen kring den egna naveln. Sedan kan man ju alltid brodera den med en politisk nit för att ge intrycket av en större allmängiltighet.

 5. David skriver:

  Dessutom så är artikeln rätt vinklad. BZÖ fick ju inte direkt något gigantiskt stöd i Salzburg…

  http://bengtsson.net/?p=2491

 6. Thomas skriver:

  Är det bara jag som har den uppfattningen att hon också tenderar att föda en vi-mot-dem-känsla gällande västvärlden mot ”det islamistiska hotet”? Kosta vad det kosta vill.

 7. Magnus skriver:

  Jinge. På din blogg kan ingen skriva något, men om man behöver ättika ska man göra det för den kommer ju per mail! ;)

 8. Magnus skriver:

  Lisa Bjurwald förefaller otroligt obildad.

 9. Vera skriver:

  En annan tokig sak Magnus. Tror du att asylunderlagen för Mia Ersiksson är en dom på en månads fängelse för gärningsmannen, tio år tidigare än asylen gick i genom.

  Kan inte du som är en funderare förklara hur det har gått till. Själv förstår jag ingenting och mår dåligt.

 10. Razor skriver:

  Problemet med Bjurvallskan är att hon är …tja… spritt språngade galen.