Lita inte på jultomtens politiska paket

Politiska förslag som presenteras straxt innan jul eller under julhelgerna är ofta inte den fräschaste frukten i korgen, om man säger så. I år vill tomten ge oss poliser som gör brott för att lura medborgare att göra större brott och ett i praktiken upphävt alkoholmonopol där stora alkoholproducenter för öppna butiker var de vill. Det sista kallas ironiskt nog för ”gårdsförsäljning” även om den första sådana försäljningen lär starta vid Stureplan. Mer om det nedan.

Men låt oss starta med att en ny utredning vill att polisen ska få rätt att arbeta med hjälp av så kallad ”brottsprovokation”. Det innebär att en polis kan och i vissa fall bör utföra brott av slag som kan ge böter eller kortare fängelsestraff för att locka en annan medborgare att göra ett grövre brott. Polisen går fri från straff medan den lurade medborgaren kan dömas. Förslaget innebär alltså i praktiken ett upphävande av principen att vi alla är lika inför lagen.

Polisen ska dessutom få genomföra denna typ av provokationer utan att en domstol godkänt åtgärderna. Istället tar man till det numer så populära organet ”nämnd” som med oklart rättsansvar ska godkänna eller avslå insatserna fram till dess att en förundersökning inleds.

Brottsprovokationer är känt från amerikanska deckare och polisserier och eftersom den svenska rättsstaten numer inte tycs ha annan politisk kompass än att åstadkomma ett lika repressivt rättssystem som i amerikas förenta stater  så kan man kanske förstå förslaget. Men det är en julklapp som omdelbart borde slängas på sophögen.

Lika dumt, är det nya förslaget om ”gårdsförsäljning” av alkohol i Sverige. De två före detta systembolagcheferna Gabriel Romanus och Anitra Steen förklarar idag på DN-debatt på ett utmärkt pedagogiskt sätt hur detta förslag slår grundbulten ur den framgångsrika svenska alkoholpolitiken.

Att låtsas om att ett förslag som ger de stora internationella spritföretagen rätt att starta egna butiker i Sverige för att det skulle gynna svenska vinproducenter är så over-the-top korkat. Jag menar ”svenska vinproducenter”. HALLÅ???

Men i övrigt hoppas jag att tomten kommer med fina klappar åt er. För visst har ni varit snälla barn?

God Jul

[tags]brott, straff, kriminalpolitik, polis, brottsprovokation, politik, alkoholpolitik, jul[/tags]

Bloggar etiketter:

0 Responses