Hellre säga intet än intigheter

”Är det inte mycket snack och lite verkstad på Juholt?” frågade reportern i något av de otaliga programinslag över de senaste veckorna som försökt belysa socialdemokratins kris. Jag minns inte svaret, men frågan inrymmer ett av många av socialdemokratins problem: Vi har inte regeringsmakten.

Inte bara reportern, utan säkert också de allra flesta väljare, förknippar socialdemokratin med handlingskraft. Men rollen i opposition är inte handlingskraftig. Vare sig Håkan Juholt eller någon annan av de ledande i partiet kommer att kunna visa upp politiska resultat. Partiet bör justera sin självbild efter detta faktum. Inte minst därför att det inte ligger i den nuvarande regeringens intresse att bryta blockpolitiken med socialdemokratins hjälp. Den hårda blockpolitiken är alliansregeringens förutsättning för överlevnad.

Så någon verkstad lär det inte bli tal om på ett tag. Men betyder det att det måste vara ”mycket snack”? Ja, det belyser ett annat av partiets problem. Partiföreträdarnas prickskicklighet när det gäller att kritisera samhällsutvecklingen känns inte på Wilhelm Tell-nivå. Klavertramp, dubbla budskap och luftslott känns betydligt mer frekventa än den relevanta och tajmade samhällskritiken, det är det som upplevs som ”mycket snack”. I ärlighetens namn är det nog klokare att säga intet än intigheter.

Och partiets retorik är idag så späckad av intigheter att det är lätt att tro att det är partiets uppdrag och politik. Partiprogrammet är långt, svamligt, innehållslöst och frukten av ett partiklimat där ställningstaganden upplevs som besvärliga. När Lars Engqvist nu ska arbeta fram ett nytt partiprogram måste han våga låta det bli konkret. Partiets ställningstaganden i frågor som offentlig sektor, ekonomisk politik, arbetets roll och välfärdsstatens ansvar måste göras tydliga. Konflikterna måste göras tydliga och avgöras genom beslut på kongressen. Annars bör man strunta i partiprogramsarbetet. En ytterligare blajig soppa till partiprogram kommer försegla socialdemokratins öde. Hellre säga intet än intigheter.

Medan partiprogramsarbetet pågår kan man ju fundera på ett tredje av partiets problem – den förlamade partiapparaten. Vad ska partiapparaten användas till? Jag tänker mig att man skulle kunna inrikta partiarbetet på att vara till nytta för medborgarna. Varför inte genomföra granskningar av den verksamhet som nu är föremål för valfrihet och hjälpa medborgarna att välja kloka alternativ. Vet partiföreningarna vilken skola som är bäst i sitt verksamhetsområde, har den lokala arbetarekommunen koll på vilka äldreboenden som funkar och vilka dagis som inte gör det? Antagligen inte. Ta reda på det.

Om socialdemokratin kan erbjuda kunskap om välfärden i sina områden så kan partiet återfå kontakten med de väljare de säger sig företräda. Varför inte bedriva en valrörelse de närmsta tre åren, en valrörelse där socialdemokratin ställer upp med valombudsmän och valstugor, inte i akt och mening att vinna makt åt sig själv, men åt de som blivit förlorare i valfrihetens välfärdsmodell.

Och inför varje kommande intervju, kära socialdemokratiska partiföreträdare, minns att det är bättre att säga intet än intigheter.

Bloggar etiketter:

4 Responses

 1. M. E. skriver:

  såg det här på ”dagens arena”-twitter:

  ”ericsundstrom Kanske en intervju i Agenda som vi kommer att minnas!?
  12 hours ago · reply · retweet · favorite

  ericsundstrom Noterar att Östros inte svarar på frågan om han har förtroende för Juholt, hänvisar t ”det där” VU-mötet.
  12 hours ago · reply · retweet · favorite

  ericsundstrom Bra reflektion fr Europa av Östros; farligt att bara lyssna på kärnan av medlemmar o ej på väjarna.
  12 hours ago · reply · retweet · favorite

  ericsundstrom 1 RT @HelleKlein: Kul att se Östros igen. Helt galet att denna kompetenta politiker inte används mer av S-ledningen! #Agenda”

  dagens arena kallar sig ”oberoende, radikal och progressiv”. dagens arena hade ett intressant samarbete med Prime; ”Niklas Nordström, seniorkonsult på Prime, skriver i Dagens Arena om valresultatet ur ett socialdemokratiskt perspektiv.” ( http://www.primegroup.com/nyheter/niklas-nordstroem-analyserar-valet-i-dagens-arena )

  klickar man på länken på primegroup.com till artikeln av nordström på dagens arena, kan man konstatera att han uttrycker den linje som östros verkar ha uttryckt och förlorat på i partiledarvalet. sundström verkar vara en stor fan av östros. vilken linje rör det sig om? jag citerar:

  ”Det kommer handla om att vissa frågor är döda för politisk strid och bara att acceptera om man ska vara relevant. Att ta strid för att avskaffa Rut, återinföra fastighetsskatt och förmögenhetsskatt är politiskt dumdristigt och bekräftar bilden av ett parti som inte är med i sin tid. Här är det bättre att lämna och gå vidare med nya förslag och idéer som kan vinna väljarnas stöd. Till exempel att forma en ekonomisk politik och näringspolitik som på ett modernt sätt möter vår tids utmaningar med globalisering, behov av utbildning och forskning, satsning på entreprenörskap, med mera.” ( http://dagensarena.se/debatt/niklas-nordstrom-det-rodgrona-samarbetet-har-inte-levererat/ )

  det blir spännande att se om Prime kommer sluta med att få det som gruppen vill eller inte… helt klart är i alla fall att juholt var ”fel” val, eller inte tillräckligt bra i alla fall…

 2. [...] Passa på att läsa Magnus Ljungkvists text också. [...]

 3. Bengt Silfveerstrand skriver:

  Med sådana vänner behöver varken socialdemokratin eller Håkan Juholt några fiender.

 4. Magnus skriver:

  Bengt, så trevligt att du hittade hit. Utveckla gärna din ståndpunkt för jag förstod inte din kritik.