DN:s stalinistiska kommentarcensur

Dagens Nyheter publicerade idag ytterligare en devot hyllning till regeringen. Denna gång en gullig beskrivning om Fredrik Reinfeldts brevväxlingar med barn. Att DN publicerar helt okritiska artiklar där regeringen företrädare lyfts fram i positiv dager är numera tidningens modus operandi.

Tidigare i vintras kunde man i en intervju med Anders Borg läsa att han:

”är en person som fortfarande sticker ut, inte bara på grund av sin övermänskliga arbetskapacitet och exceptionella förmåga till analys – utan också för sitt humör, sin envishet och sin humor”

Båda artiklarna har fått kritik för sin flathet och undfallenhet. Detta skedde också på DN: hemsida där kommentarerna kring den senaste artikeln måste beskrivas som mycket kritiska. Efter att kommentarerna blev allt för kritiska har DN valt att helt ta bort möjligheten för läsarna att kommentera tidningens regeringspropaganda.

Enligt tidningens webbredaktör Björn Hedensjö slogs kommentarerna av för att ”stor andel kommentarer bröt mot policy, ovanligt, men standardförfarande i sådana fall.” Policyn som skulle ha brutits är att läsarna inte ”hållit sig till ämnet”.

UPPDATERING: I denna FB-tråd finns några av de censurerade kommentarerna bevarade.

Bloggar etiketter: , , ,

3 Responses

 1. Bengt skriver:

  Negativ kritik anses ofta vara att inte hålla sig till ämnet. DN verkar ju inte heller fatta vad miljö är, vilket jag anser är helkorkat… http://frihetensvingar.blogspot.com/2011/12/miljo-ett-amne-som-inte-ens-finns-pa.html

 2. Anders Widén skriver:

  Hej!
  Vi måste bli fler som belyser DN´s nya ställning som det mest förfinade propagandainstrumentet i Svea Rike.

  Jag skrev om det nyss och avser att länka hit genast!

  http://djingis.blogspot.com/2012/01/dn-vinner-pravdapriset.html

  MvH
  Anders

 3. Terje skriver:

  Expressen tror jag har haft tre artiklar om Den Store Ledarens kärlek till barn, varav en på valdagen. Sverige = Nordkorea.