Jul 05

Unification observatory

av i Gangwon, Sydkorea 2016

Vi vaknade upp i alvernas rike och efter att tillbringat några timmar med att leka och undersöka det lokala frukostutbudet som bestod av något som mest påminde om EggMcMuffin så bestämde vi oss för att göra en utflykt. Vårt mål stod till en början till staden Sokcho vid Österhavet (som vissa okunniga kallar Japanska sjön). IMG_1491Bilresan dit gick genom ett häpnadsväckande berglandskap och vinter-OSområdet 2018. Rundade skogsbeklädda berg kantade motorvägen och bergens sluttningar smektes av monsunens molnslöjor.

Vi kände att de koreanska och kinesiska landskapsmålningarna fick sin förklaring. Det här var ett landskap vi aldrig mött förut. Vi färdades genom tunnlar i bergen där de koreanska myndigheterna hade bestämt sig för att spela upp ljudet av polissirener mitt i varje tunnel för att hålla ner farten. Det funkade första gången, men sedan var det förstås en ren ”pojken-som-ropade-varg-effekt”.

IMG_1509Hur som helst så mötte vi havet strax norr som den ganska stora staden Gangneung. Stora vågor rullade in från havet som säkert skulle glädja surfare, men vi kände ingen badlust alls. Vi fortsatte norrut mot Sokcho där vi stannade för lunch på ett ställe som serverade pannbiff i bröd och potatispinnar. Det hette nått på Mack, men barnen blev väldigt glada och verkade hemmastadda.

På denna sylta bläddrade Stina i sina guideböcker och vi fattade raskt beslutet att fortsätta norrut mot koreanska gränsen och Unification Observatory. Motorvägen norrut fortsatte nästan ända fram till gränsen. Men när vi närmade oss var den blockerad och vi leddes av den mot ett ”registration office” IMG_1543där vi anmälde oss för att få fortsätta in i det militära skyddsområdet. Sedan körde vi till en vägspärr där tio sydkoreanska soldater granskade oss och informerade oss om spelreglerna: Stanna inte bilen, fotografera inget som kan vara militärt, kör inte om militära fordon.

Vi tackade och körde vidare, efter ungefär en mil kom vi till Unification Observatory. En utkikspost mot Nordkorea som denna dag var insvept i moln och regn. Vi parkerade nedanför och vandrade upp för en brant kulle till utkiksplatsen. När vi kom dit hade monsunen vänligheten att göra en sällsynt paus så vi såg kanske någon kilometer in i Nordkorea. Det såg förstås ut precis som Sydkorea fast lite längre bort. Men det var ju ända fascinerande att befinna sig vid en av världens få kvarvarande rester av kalla kriget.IMG_0926 IMG_0931 Vi enades om att vi verkligen hoppas också denna mur ska rivas snart.

Efter att vi inhandlat minnesmedaljonger åt barnen for vi tillbaka någon kilometer och gick på DMZ-museet. Det var en fin utställning som gav oss och barnen en inblick i Koreakriget och den efterföljande konflikten mellan Syd- och Nordkorea.

IMG_0028IMG_0053IMG_0046IMG_0936När vi väl lämnade museet var klockan så mycket att vi insåg att den resan vi tänkt på små vägar genom bergen inte längre var aktuell. Det blev motorväg tillbaka till Sokcho, stopp på en koreansk restaurang där vi åt en ny variant av Galbi och sen shoppade vi bort en timma på en E-mart där roliga ätpinnar till barnen och mer leksaker inhandlades. Dessutom fick vi fatt i lite bra att ha mat som yoghurt, smör och juice.

Sen blev det mörkerkörning i hällregn hem. Det var två timmar riktigt ansträngande bilåkning, men humöret hölls uppe med att vi lyssnade på Lasse-Majas detektivbyrå och sedan livesändningen av Sommar i P1. Det sprider en mörklig trygghetskänsla att drygt 700 mil hemifrån kunna lyssna på svensk radio live. Tack Al Gore för att du uppfann Internet!

Tags: , , , , , ,

Lämna en kommentar