Jun 30

Jjimjilbang – Lost in translations

av i Söul, Sydkorea 2016

Tillbaka från leksaksmarknaden kände vi oss både trötta och lite kulna (hittar inget bättre ord just nu) och ville egentligen kanske helst bara vara hemma, samtidigt som klockan var lite för lite för att inte hitta på något mer. Så vad skulle vi då göra? Jo, en av de saker som verkligen stått högt på min koreaönskelista var att gå på Jjimjilbang – dvs koreanskt badhus. Så vi packade snabbt ner badkläder, mötte Magnus vid City hall och åkte tillsammans till Dragon hill spa – ett jättestort och någorlunda turistanpassat jjimjilbang, som dessutom hade den goda smaken att ligga ganska nära och på rätt tunnelbanelinje.

IMG_1234Insåg snabbt på plats att turistanpassat kanske i någon mån gäller, men att det ändå kanske varit den hittills mest annorlunda kulturupplevelsen på resan. Magnus fick ta båda killarna med sig (maxlängd 90 cm gällde för pojkar på damavdelningen). Av med skorna som låstes in i skoskåp och sen in på dam- resp herrsidan. Ensam iförd den obligatoriska uniformen shorts och t-shirt kändes det ganska absurt. Och Magnus var rätt panikslagen på sitt håll med killarna. Hur gör vi nu? Dragon hill är i sju våningar och det tog oss en stund att komma fram till att vi kunde ses på den gemensamma avdelningen, och där göra upp fortsatta badplaner.

 

 

 

Hittade till den gemensamma poolen, men väl där insåg vi att det krävdes badmössa för att få bada. Tillbaka upp på damavdelningen där jag på min halvdana koreanska lyckades få dem att förstå att jag ville köpa badmössor. Men icke, badmössor fanns inte att uppbringa! Har sällan känt mig så lost in translations. Nere i receptionen där engelskan faktiskt fungerade visade det sig att snackbaren på plan 1 hade mössor att sälja. Tack o lov – kvällen var räddad.

IMG_1238 Tillbaka upp i omklädningsrummen och vidare till duscharna. Tillbakamotad. Ingen baddräkt på här inte! Efter att det budskapet gått in var det härligt i tvagningsavdelningen med duschplatser av samma modell som på yasuragi och flera bassänger med varierande temperatur. Tillbaka upp och på med baddräkt och uniform. Ner till poolen och bad med våra simmarkillar lagom till regnet!

Sen upp igen och tillbaka in i tvagningsavdelningen. Nu började vi få in snitsen! Sen återigen omklädnad till uniformen och gemensam bulgogimiddag i restaurangen. Därefter hemfärd rena, nöjda och glada. Nästa gång vågar vi nog utforska torrbastun, koläggen och att softa en stund på ondol-golvet. Eller om vi tom vågar oss på att besöka nästa nivå: Siloam jjimjilbang, men möjligen är det att utmana ödet när vi nu äntligen kände oss trygga med denna nivå. Dessutom tror jag inte de har någon gemensam pool.

IMG_1244IMG_1243

Tags: , , , ,

Ett svar till “Jjimjilbang – Lost in translations”

  1. Från Pernilla:

    Vilket äventyr och vilka procedurer för att få bada lite. Gissar att det var rent och fräscht i badhuset vilket inte alltid går att säga om våra badhus då tänker jag framför allt på Arenabadet i Skövde och Vattenpalatset i Lerum där det kan lugga pommesfrites lite varstans om man har otur.

    Publicerat den 1 juli, 2016 vid 15:00 #

Lämna en kommentar