Jun 07

Comfort food på Mary Mac’s Tearoom

av i Georgia, USA 2013

Det är något tryggt och enkelt med sydstaternas mat. Den är inte särskilt variationsrik, den är inte vacker och en är absolut inte pretentiös. Men den är god, präktig och mäktig.

mary macUnder vårt besök i Atlanta gick vi för att äta på en av sydstatsmatens verkliga fyrbåkar – Mary Mac’s Tearoom i Atlanta. (Tack Jenny!) Terummen var efter kriget ganska enkla restauranger som startades av änkor som ett sätt att försörja sig. Uttrycket tearoom, kändes av någon anledning mer respektabelt än restaurang och spred sig snabbt men teet som serveras här är i första hand sweetened tea, alltså sött iste som dricks över hela sydstaterna som måltidsdryck.

mary macs menuIdag är det bara Mary Mac’s tearoom som finns kvar i Atlanta och de fortsätter servera mat enligt sydstatskonceptet ”meat and three”, en huvudingrediens och tre sidordrar. Men i ärlighetens namn – vilket jag är lite tacksam för  – så var det bara två sidordrar som ingick. Detta fick man välja från en mycket omfattande meny och själv skriva ner på ett beställningsblock som man gav till kyparen vid bordet.

bbq-chicken two sidesStina beställde BBQ-kyckling med friterade gröna tomater och tomatpaj. Kyckling är standardmat i sydstaterna, gärna friterad. Men helt lyckad har vi inte fått den många gånger. Ofta är den lite överstekt torr och trådig. På Mary Mac’s så var den till gränsen till för torr, men det kompenserades av en saftig bbq-glasering.

fried green tomatoDe stekta gröna tomaterna trodde vi skulle bli en höjdare eftersom det finns en hel film som heter så. Men.. nja.. de är duktiga på att göra frityrsmet här, men frityrsmet är inte allt och innehållet var helt enkelt inte särskilt smakrikt.

Tomatpajen däremot, my oh my, den var en höjdare. En perfekt smakkombination av sauterad lök, mogna tomater och ost. Faktum var att den var så god att den motiverade inköpet av ställets kokbok för $27.

porkchops sweet corn baked spudSjälv beställde jag fläskkotletter med bakad potatis och sweet corn. Det var lite fegt och jag ångrar mig efteråt. En bakad potatis är liksom bakad potatis – var än man kommer i världen. Fläskkotletter likaså. Dessutom är det svårt att få en saftig kotlett på restaurang, de blir lätt torra det vet jag av erfarenhet och så var fallet också här. Men grillmönstret var riktigt vackert.

Sweet Corn däremot – oh mama – den får de till. Den sötatste majs nerkokt med mycket smör, salt och lite mjölk till något som nästan, men inte riktigt, får konsistens av gröt. Det är jättegott och något jag ska försöka åstadkomma hemmavid vid sommarens grillningar.

Tags: , , , , ,

Lämna en kommentar