Jun 24

Detroitdrömmar och HotDogDan

av i Michigan, USA 2013

Motown. Den amerikanska drömmen. Bilindustrins uppgång, fall, återkomst och kollaps. Chilidogs. Detroit, staden med den döda stadskärnan, de skrämmande höga arbetslöshetstalen och en enorm skuldsättning. Vi hade inte höga förväntningar när vi körde in igen i USA för att se den amerikanska industrialismens huvudstad.

Motown museumMen vi ville förstås gå på Motown Museum. Musiken som verkligen definierade en tidsepok och lyfte upp den amerikanska svarta musiken på världsscenen. Så vi började där. På en måndag. HALLÅ!!? Man ska inte gå på museer på måndagar. De är stängda då. Vi tog några foton utanför den världsberömda studion i New Center, Detroit och for in mot stan.

Downtown DetroitStina hade läst att stadskärnan skulle vara intressant att se eftersom den var en spökstad. Det var den. Skyskrapa efter skyskrapa stod tomma och förfallna, med krossade rutor och en air av hopplöshet kring sig.

Vi åkte då till LaFayette Avenue för att äta Detroits berömda chilidoggar, eller ”Coneys” som de kallas i Michigan. Vi gick in på American Coney Island och blev serverade av självaste Dans Dog DinerHotDogDan, mannen som drivit detta gatukök i över 40 år efter att ha tagit över efter sin morfar. Han var otroligt trevlig och satt å pratade med oss i säker 40 minuter. Han berättade om sitt liv, om restaurangen och om hur Detroit förfallit. Han var tveksam till att överlåta resturangen till sina barnbarn eftersom branschen är hård, men han var samtidigt löjligt stolt över att ha etablerat sig också i Las Vegas.

Korven var i ärlighetens namn inte värd att vara världsberömd, korvarna i Toronto var flera gånger bättre, men stämningen var unik och stoltheten över en enkel korv var påtaglig.

HotDogDan gav Olle och Ville varsin korvgubbemössa och oss alla fina minnen från en stad som annars mera skrämde bort än bjöd in. Vi bestämde oss för att fara vidare. Man ska lämna på topp.

Tags: , , , , ,

Lämna en kommentar