Maj 26

En verklig höjdare

av i Colorado, USA 2013

tre generationer pa passResan genom Klippiga bergen innebär förstås att vår vistelses höjdpunkt i geografisk mening uppnås. För vår del inträffade detta i Monarch Pass, eller rättare sagt på toppen Monarch South dit vi åkte en charmig liten kabinbana. Toppen låg på 12 012 fot eller 3 661 meter. Husbilen kunde inte följa med upp i kabinbanan så för den gäller ett annat höjdrekord vi passerade lite senare, nämligen Hoosier Pass på 11 539 fot eller 3 517 meter.

Hoosier PassPassagen av Monarch Pass innebar att vi för första gången på resan befann oss på Atlantsidan av USA. Just här går nämligen vattnets skiljelinje genom Klippiga bergen, på ena sidan berget rinner vattnet mot Atlanten eller Mexikanska golfen, på andra sidan åt Stilla havet. Continental Divide kallas den kedja av bergstoppar som utgör denna tydliga geografiska gräns.

Olle och den hemmagjorda glassenMen i Monarch Pass blev man bjuden på gratis popcorn efter att ha åkt kabinbanan och besökt toppen. Vi nöjde oss inte med det utan stannade också och åt den hemgjorda glassen och den hemgjorda fudgen. Det blev en slags tidig lunch av seminyttig karaktär.

Tags: , , , , ,

3 svar till “En verklig höjdare”

 1. Från Jonas Hummelstrand:

  Snurrigt och svårt att andas? Jag blev så puckad uppe på Mont Blanc (3200 m) att jag knappt kunde svara på ett SMS för jag kunde inte förmå fingrarna att träffa rätt tangenter…

  Publicerat den 28 maj, 2013 vid 14:16 #
 2. Från Magnus:

  Huvudvärk och trötthet har förekommit, och dessutom har dagarna här uppe fått oss att känna att vi har usel kondis. Men väl nere på prärien lär vi känna oss bloddopade.

  Publicerat den 28 maj, 2013 vid 14:18 #
  • Från Jonas Hummelstrand:

   It’s all downhill from here!

   Publicerat den 28 maj, 2013 vid 14:20 #

Lämna en kommentar