Jun 25

Resa i Amishland

av i Michigan, USA 2013

Amish horsecarriageDet första vi såg när vi körde in mot Amishstaden Centreville i Michigan var en svart hästkärra. Det kändes underbart genuint och äkta precis som i en Hollywodfilm. Men det var också den sista vi såg användas. Amishkulturen var definitivt levande men förstås anpassad till moderna tider.

Det första stoppet på vår lilla Amishtur var Yoders General Store. Utanför affären var det parkering för hästar och hästvagnar, inne i affären var det mörkt och svalt och en kille med vackert vitt skägg satt bakom en disk och sken upp när vi kom in. Vi hade inte tänkt handla något men miljön och stämningen fick oss att lämna affären med träleksaker och hemkokt sylt.

WagonsVi for vidare till en möbelsnickare som gjorde möbler av hela stockar. Kanske inte precis Norrgavel men det skulle passa i en jaktstuga hos Jan Guillou. Utanför honom stod två vackra vagnar istället för de amerikanska garageuppfarterna med två-tre bilar.

Därefter till en gaslampeupplyst livsmedelsaffär och sedan till den mer moderna grönsaksmarknaden där vi köpte otroligt gott hemkärnat smör. Amishsmör, kära vänner, det kan vara essensen av livet och meningen med universum.

Covered bridgeVi avslutade vårt besök vid en vacker täckt bro vilket fick oss att känna oss förflyttade till en vackrare tid, vackrare men långsammare – lite som hela amishkulturen. På vägen därifrån stannade vi och hjälpte en sköldpadda över vägen. Det kändes som en fin symbolik.

Amish turtle

Tags: , , ,

Lämna en kommentar