Jun 10

Vår dag i Washington DC

av i Maryland, USA 2013, Virginia, Washington DC

Vi startade vår dag en liten bit utanför Washington vid Lake Fairfax i närheten av Dulles airport där vi anlänt i beckmörker kvällen innan. Vi irrade ett bra tag innan vi hittade fram till vår plats. Den Statepark där vi bodde över natten var jättefin och innehöll vattenlekparker, sjöar och fina picnicområden. Men njöt vi av detta? Nej! Vi skyndade oss iväg för här bankades ett besök i världens mäktigaste huvudstad och Barack Obama som ville träffa oss om vi hade vägarna förbi.

Arlington cemetaryask not what your country can do for youSå vi tog Route 7 sydostvart längs den sydvästra kanten av Washingtons tänkta romb. Denna väg tog oss förbi Pentagon och Arlington Cemetary. Där gick vi av en stund, besökte JFK:s grav och lät oss imponeras av de långa vita raderna av gravstenar. Det gick ju heller inte att låta bli att reflektera över det både storslagna och sorgliga i detta.

Vår ambition var nu att åka vår husbil fram och tillbaka genom huvudstaden för att skaffa lite överblick. Så vi åkte över Memorial Bridge in mot Lincolndokumentet och därefter längs Independence Avenue bort mot Capitol. Där vände vi och åkte Constitution Avenue västerut och förbi Vita Huset och mot Georgetown och svenska ambassaden.

House of Sweden WashingtonHouse of Sweden var en imponerande vacker byggnad som Stina tyckte gick i linje med ambassaden i Berlin. Vi pratade lite med vakten därinne, fotade och gick iväg för att äta lunch.

Lunchen var en märklig upplevelse på en italiensk restaurang där kyparen envisades med att glömma våra beställningar. Men maten var god och upplevelsen på det hela mest rolig. Det enda lite jobbiga var att Ville verkligen inte gillade stället och skrek så att Magnus och Stina fick turas om att äta respektive bära skrikande barn en bit bort från restaurangen.

Georgetown in rainSen började det regna när vi gick till Starbucks för kaffe och surfpaus. Jäklars vilket regn. Helt vatten snarast. De kan det där med väder i USA. Inget småfisande utan pang på med skyfall, stormar och strålande övervarmt solsken. Inga kompromisser.

Union StationHursomhelst så hoppade vi så småningom in i husbilen och tog oss till Union Station, parkerade under tak och förberedde oss för Den Stora Promenaden. Magnus och Stina ville göra National Mall fram och baklänges. Torgny som redan gjort detta vid tidigare tillfälle valde att stanna vid stationen och studera människoliv.

Outside CapitolSå med barn i ryggsäck och vagn gick vi iväg, tog tunnelbanan en station till Judicial Square och därifrån till fots till Capitol. Då valde solen att skina och det ångade formligen från alla vattenpölar. Vi fotade oss vid ett av USA:s maktcentra och gick ner till den lätt överdrivna kopian på Kungsträdgården.

När vi kom ner till gräsmattorna var de helt översållade med skräp vid en första anblick, men det visade sig vara människoben av plast som en organisation ”Million Bones” för att uppmärksamma kongressen på folkmord. Såg lätt makabert ut.

Vi gick bort mot Washingtonmonumentet och sneglade mot museerna som vi inte skulle hinna besöka. Sen gjorde vi en avstickare till Vita Huset. Presidential motorcadeVinkade till Barack som inte såg oss för bara några minuter senare kom han körandes i sin jättelika karavan. Många polismotorcyklar var det. Han verkade upptagen och stannade inte för att hälsa på oss. Vi tänker inte vinka nästa gång om det ska vara på det viset.

Inside Lincoln MemorialSå vi struntade i den nuvarande presidenten och gick å tittade på slussvaktarstugan nedanför vita huset. Den var sliten och såg inte ut att vara renoverad sedan Lincolns tid. Så då tänkte vi att vi skulle fråga Abraham om Washingtons renoveringspolicies. Med stenansikte meddelade han oss att de var huggna i sten och att slussvaktaren inte har mycket att hoppas på, särskilt som det är rätt länge sen slussen fylldes igen.

Olle lyssnade inte på denna konversation för han hade somnat i vagnen. Han sov också när vi gick förbi monumenten över korea- och vietnamkrigen. Sen gick vi till Willard hotell för att dricka Mint Julep. Men då kom en ny vädervarning och sedan ytterligare ett ösregn från de demoniska nedre regionerna. Då tog vi oss till Union Station igen och åkte iväg till Maryland för att sova.

Washington på åtta timmar, inte mycket mer finns att säga.

 

Tags: , , , , , , , , , ,

Lämna en kommentar