3352 väljare om dagen

Under Fredrik Reinfeldts 20 minuter långa inledningsanförande i riksdagens partiledardebatt tappade den borgerliga alliansen stödet hos 46 väljare runt om i landet. Sådant ser opinionsutvecklingen ut för en regering som gått till val med ett budskap och som regerar med ett annat.

3352 väljare om dagen, 140 väljare i timmen, eller drygt 2 väljare i minuten har den borgerliga Alliansen tappat sedan makttillträdet. Det är verkligheten bakom SIFO:s väljarbarometer från gårdagen.

Moderaterna håller ju som bekant ställningen i opinionen. Det är också allt mer uppenbart att det är just moderaternas agenda som är den ledande för alliansen. Tappet för mittenpartierna är häpnadsväckande stort och borde stämma till djupare eftertanke. I den takt Reinfeldts stödpartier nu tappar i opinionen är Folkpartiet utplånat den 22 september, Kristdemokraterna förlorar sin sista väljare den 7 november och Centerpartiet är försvunnet en månad senare, den 7 december.

Det är nog inte en dålig gissning att vi snart kommer se små borgerliga stödpartier som med kniven på strupen kommer kräva att regeringen koncentrerar sig på just deras profilfråga.

[tags]SIFO, politik, väljarras, alliansen, centerpartiet, folkpartiet, kristdemokraterna, moderaterna[/tags]

Having said that, press the link do not be discouraged if your marks are less competitive

12 reaktion på “3352 väljare om dagen

 1. Hoppsan, hejsan…snart kommer det med andra ord att blåsa ännu snålare kring Reinfeldt! Då kommer alltså liberalerna att skrika högst, sen bönderna och det sista dödsskriket kommer från de konservativa ;-)

 2. Pingback: Beta Alfa » Alliansen har tappat 140 väljare i timman

 3. Ja det är verkligen fritt fall för regeringen. Det historiskt största fallet på kortaste tid för en regering sedan Sifo började sina mätningar.

 4. Och på samma sätt gissar jag att du tänker räkna fram när sossarna har egen majoritet och sedan när de passerar 60 procent och så vidare. Eller?

 5. Men de övriga borgerliga partierna har ju inte längre några profilfrågor. Det de profilerat sig allra mest för är ju frågor som de på goda grunder vet (och hoppas) aldrig kommer förverkligas. Reinfeldt håller regeringen i ett maktfullkomligt järngrepp, ingen minister får ju uttala sig utan att han först godkännt det, då blir det svårt för dem att profilera sig. Folkpariet har ju försökt med kravet från (fp) i Malmö om att eleverna bara får tala svenska (ytterligare ett av fp:s 80:20 förslag), men det kommenterades inte ens av skolminstern eller utbildningsminsitern, de hade fått munkavle av hövdingen.

 6. Pingback: Valfritt » 140 förlorade väljare i timmen

 7. Och så började det idag när Leijonborg publicerar en DN Debatt om mediepolitiken. Den är nog inte förankrad hos Reinfeldt och Liljeroth Adelsohn i förväg…

  Det ska bli kul att bevittna denna kannibalism

 8. När det gäller mediepolitiken så är de i alla fall eniga om att ta pengar från SVT & SR och ge till privata medieföretag. Moderaterna vill ju främst ge till TV8, så att de åter kan börja sända FOX-news i Sverige.

 9. Pingback: Det var inte alliansen som vann utan (s) som förlorade at Magnus tankar

 10. Pingback: Svagt stöd kan driva regeringen åt höger at Magnus tankar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>