Anonymitet på nätet

Jag kommer under kvällen att delta i en debatt i SVT:s ”Argument” om anonymitet på nätet. Som de flesta av mina läsare känner till så tycker jag att anonymitet i samhällsdebatten är värdelöst och ofta skadligt. Om detta skriver jag idag också en artikel på SVT:s opinionssidor. Nedan ett litet utdrag.

I Sverige har vi en långt gången yttrande- och tryckfrihet. Vi kan kritisera våra makthavare utan att känna rädsla för att denna kritik ska slå tillbaka. Yttrandefriheten har få begränsningar, men några finns där. Vi får inte hota eller förtala någon och vi får inte hetsa mot en folkgrupp, ett slags kollektivt förtal. Därutöver är det fritt fram att säga precis vad man vill.

Poängen med demokratin är att det ska finnas utrymme för många olika åsikter och röster. De ska på lika villkor brytas mot varandra för att genom samtal och slutligen omröstning leda fram till beslut. Men det samtalet upphör att fungera om en stor del av deltagarna uppträder maskerade.

Yttrandefriheten är något vi alla har skäl att värna om. Och risken är att om de fega personer som inte vågar stå för sina åsikter blir allt för många så kommer röster höjas för att reglera och göra inskränkningar i yttrandefriheten för att ”skydda” det demokratiska samtalet. Men varje inskränkning i yttrandefriheten måste vägas på guldvåg. I ett samhälle där anonymitet förbjuds kan makten lätt slå mot dem som opponerar. Anonymiteten är en sista utväg när samhället blivit repressivt.

Själv släpper jag inte längre fram anonyma kommentarer på min blogg. Av rättviseskäl. Jag står för vad jag skriver och tänker, den som vill samtala med mig på min blogg får göra det samma. Lika lite som jag pratar med maskerade människor på stan om politik och samhälle lika lite tänker jag göra det på min blogg. De anonyma försöker bara parasitera på det arbete jag lagt ner.

[tags]anonymitet, bloggosfären, debatt, yttrandefrihet[/tags]

Dezember 2014 um 10 05 zuletzt sei diskutiert Besuchen Sie ihre URL worden, ob man diese jungen und mädchen wegen kindswohlgefährdung aus ihren familien rausnehmen müsse

10 reaktion på “Anonymitet på nätet

 1. Det är väl bara att skriva under här, Magnus!

  En fundering dock:

  Vi har sk meddelarfrihet, och skydd för sådan, dvs förbud för myndigheter mm att efterforska vem som har lämnat vissa uppgifter till journalister etc.

  I grunden en vettig ordning, men detta har även utnyttjats på precis det sättet som du beskriver som problematiskt här. Alltså, mindre nogaräknade element har uttnyttjat detta för att dels hitta på rykten att spridas, och andra har valt just den metoden till att försvåra eftersökandet av brottslingar eller hindra att diverse oegentligheter undersöks mm.

  Jag har själv inget bra alternativ till hur missbruk av meddelarfriheten skall kunna stävjas, men den går att missbruka, tex av skrupellösa skandaljournalister.

 2. Pingback: Beta Alfa » Dödshoten får henne att sluta blogga

 3. Magnus skriver: I Sverige har vi en långt gången yttrande- och tryckfrihet.Vi kan kritisera våra makthavare utan att känna rädsla för att denna kritik ska slå tillbaka.
  Det är en skrivning som är anpassad efter det offentliga livet i större kommuner. Men i mindre kommuner ”där alla känner alla” så är det inte lika lätt att vara kritisk mot makthavarna. En person som är kritisk får ofta rykte om sig att vara negativ och besvärlig och som snarast ska skiljas från verksamheten. Att jante kan verka i sin fulla kraft på små orter och kommuner har betydelse. En ortsbo kan inte gå ut och kritisera t.ex. en idrottsförening för att den är dyr och bränner kommunala medel och tar resurser från annan verksamhet. Eller att miljökontoret ser mellan fingrarna, trots myndighetsansvaret. Det kan finnas kopplingar mellan den offentliga makten och och det lokala näringslivet genom släktskap, att de ha gått i skolan tillsammans, med i samma jaktlag etc.
  Ett annat problem är att många offentlighetsanställda tycks anse att verksamheten är till för dem och inte till för de som behöver den. Den anställde som är kritisk mot detta jagas iväg ganska omgående av arbetsledning och arbetskamrater.

 4. Christer W – det ligger litegrann i det du skriver, men det är knappast den sortens anonyma skribenter som är mest frekventa på nätet. Jag har suttit som moderator på ett par diskussionsforum och det är märkligt vilka svinaktigheter människor anser sig kunna vräka ur sig, när de inte behöver ta personligt ansvar för det.
  Jag har en liten privat blogg men även där kan man få oönskat besök, av de där som bara vill vara elaka, som vill säga saker de knappast kunde stå för med sitt egna namn. Den sortens skribenter behöver vi inte ett dugg av – yttrandefriheten är närapå hotad av de där som inte fattar hur man beter sig.
  Yttrandefrihet är helt omöjlig utan respekt. Och man visar inte respekt när man är anonym.

 5. Calle, det jag ville visa på är att verkligheten har minst två ansikten. Det är inte anonymiteten i sig som är problemet, utan hur folk använder den.
  I den är korta debatten hade det blivit likhetstecken mellan anonymitet och suspekt beteende. I verklighetem är det lika illa med en känd person som sprider dessinformation av olika slag. Det är ju inte ovanligt med att n.n. med titel xx gör så.
  Kraven på er som har bloggar bör ju rimligtvis ligga rätt högt på att granska det som skrivs på era sidor.

 6. Det finns ett annat problem som ingen verkar ta upp. Och det är att människor använder sig av andra namn när dom skriver kommentarer eller öppnar upp bloggar i andras namn. Jag har själv blivit hårt utsatt för det. Bara ett axplock
  http://lindarosingwatch.blogspot.com/2006/08/349-riksdagsledamter.html
  http://ceciliabeckroth.blogspot.com/
  Det är helsjukt att folk får göra bete sig så på nätet. Folk kan ju tro att det är jag som skriver inlägg eller bloggar. Total anarki verkar råda. Tråkigt att ingen uppmärksammar problemen för jag tror inte jag är ensam om det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>