Bland möss och pingviner

Vinden från polen är iskall, ditlockad av ett moralisk lågtryck. Pingvinerna hukar först bakom den stora kejsarpingvinen. Vinden river honom i fjädrarna. ”Dör han inte snart?”, frågar fågelskådarna på plats. Man han hävdar sin plats som ledare för flocken.

Redan på vindens första dag börjar några av de yttersta pingvinerna söka sig in mot flockens mitt. Osynliga i mängden skickar de ut TT-telegram och ringer sina favoritornitologer. Utan namn förstås, för innerst inne är de inte pingviner utan möss. Möss som rädda söker uppskattning och bekräftelse i skydd av sina kamrater, kanske omedvetna om att de i rusningen in mot mitten petade ut svagare pingviner som fryser ihjäl och inte längre kommer bidra till flocken.

Några andra pingviner, som länge retat sig på kejsarpingvinen och hans näbbhår väljer en annan taktik. De söker sig inte till mörkret i flockens mitt, men till den ljusa kanten i lä. Där ifrån pekar de finger åt pingvinerna i blåsten men tycker mest synd om sig själva som ändå uppoffrar sig och står ytterst – visserligen i lä – men ytterst.
Kejsarpingvinen står allt ensammare, ornitologerna söker sig in mellan honom och flocken. Flocken vågar inte ta sig nära längre.

En av de större pingvinerna – kanske rent av flockens tvåa – håller tyst länge. När hon så småningom öppnar näbben så är det inte för att leda flocken vidare. Stanna där ni är, säger hon. Håll ihop är hennes budskap, medan hennes förtrogna i tystnad söker sig mot mitten av flocken och tryggheten. Ingen vill leda. Ingen vågar trotsa ornitologerna. Kejsarpingvinens fjädrar rycks loss en efter en. Snart står han naken.

Pingvinerna ser allt mer ut som möss – inget håller dem samman längre.

Så har vi det, bland möss och pingviner.

B, I often saw how a patient’s environmental and biological factors are related

En reaktion på “Bland möss och pingviner

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>