Cynismens prerogativ

En god vän till mig sa en gång att det dummaste man kan göra som nyanställd är att göra sitt allra yttersta på jobbet. Det leder bara till en massa höga förväntningar som man i längden inte orkar leva upp till. Bättre att gå ut löst och öka lite vid behov. Jag skulle kunna avslöja vem det var som sa detta, men det skulle verkligen bara drabba mig själv.

Men det är lurigt med förväntningar. Om man till exempel har som målsättning att minska klyftorna mellan människor men misslyckas är man ju en riktig loser jämförelsvis med den som tyckte att det är bra med klyftor mellan människor. Om man vill göra världen bättre riskeras man alltid att avslöjas som en hycklare därför att man köpte besprutade bananer.

Bättre då att formulera politiska budskap som att vi inte kan åstadkomma saker tillsammans, själv är bäste dräng och skomakare – bliv vid din läst! Den som inte har några ambitioner kommer sällan för att inte säga aldrig att misslyckas. Detta är cynismens prerogativ. Det är också förklaringen till att det är i princip riskfritt att vara konservativ, men livsfarligt att vara radikal i politiken.

Så ganska ofta är jag avundsjuk på den högra sidan av politiken. Tänk va skönt att ambitionslöst konstatera när snöröjningen inte fungerar i stan att ”vi i alla fall har sänkt skatten – folk får väl köpa skyfflar”. Eller medan sjukvårdsköerna växer skälla ut folk för att de inte tar egna initiativ och skaffar sig privat sjukförsäkring. Borgerlig politik är cynisk därför att den saknar ambitioner och vill göra Dig ansvarig för det som inte görs.

När den typen av budskap frodas behövs det motkrafter, men vem törs ställa upp ambitiösa mål i en tid där varje chans tas att publikt hacka på den som inte nådde ända fram? Politiken blir då inte längre att vilja – politiken reduceras till att låta bli att sticka ut hakan.

Det blir fattigt.

De – mehr Tipps hier das forum für studenten auslandpraktikum china studentenseite

5 reaktion på “Cynismens prerogativ

 1. Du har så rätt, så rätt. En jämförelse man kan göra är att titta på förra och nuvarande mandatperioden i Sthlms stad. Förra valrörelsen jagades Billström och co med ”ni har bara uppfyllt 80 av 99 löften – fy skäms!”.

  Nuvarande majoritet gick till val på att erbjuda alla som söker socialbidrag (försörjningsstöd) pga arbetslöshet jobb inom fem dagar, den s k jobbgarantin. Det löftet skrotade man strax efter valet med argumentet ”sånt kan man ju inte lova”.

  Någon reaktion? Insändarstorm? Grävande reportrar som idogt avkräver svar fastän socialborgarrådet/finansborgarrådet/vem som helst från den borgerliga sidan inte vill svara?

  Skulle inte tro det.

 2. Försöker ni få det till att journalistkåren i Sverige inte till 90% består av sossar, kommunister och miljötalibaner? Bara för att de tycker att ROT- och RUT-avdraget är en fantastiskt bra reform? Jösses!

 3. Pingback: Tre saker styr mitt bloggande i valet | Thomas Hartman | In The Pendent

 4. Är det inte mer cyniskt med en politik som utgår från att människor inte förstår sitt eget bästa, inte uppmuntras att ta ansvar för sina egna liv?

 5. Bra skrivet.

  Tala vidare om hur journalister numer konkurrerar som galningar geom att gynna de rika eliterna – för att få en god position i något av deras PR-företag, eller som PR-figurer i något större företag – för mycket högre löner.

  Den försåtligaste av alla former av korruption, effektiv som bara den och absolut oantastlig och nästan omöjlig att komma åt. Den fungerar dessutom numer bra även på politiker i maktpositioner: ”Tack för de lagar du fixade, som gynnar oss – här har en bra och välbetalt anställning som belöning”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>