Ett mediedrev handlar inte om rättvisa

Mediedrevets första slag är obarmhärtigt. Pang! Bort! Sen kommer uppföljningarna som med tiden blir allt mattare. Därför blir en omdömeslös fylla värre än erkänd skattebrottslighet. Letar man efter orsaker till att den ena personen avgår efter en mediegranskning men inte den andra kan säkert kön vara en intressant aspekt men viktigast är det att inte vara först ut.

När Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilò föll var de först ut på banan. Anders Borg och Tobias Billström blev granskade i drevets mattare fas och klarade sig kvar. Gärningarna var exakt desamma. Rättvisa är således knappast skipad, men man kom på redaktionerna och i läsekretsen till en punkt där man helt enkelt inte orkade längre.

Något liknande ser vi nu. Paret Cederschiölds och Nicola Clases skattebedrägerier granskas inte lika hårt som Schenströms fylla på grund av utmattning. Då är det viktigt att komma ihåg att medierna inte är vår rättsvårdande myndighet. Det har vi polis, åklagare och domstolar till. Därför är det nödvändigt att den nu uppdagade brottsligheten blir ordentligt granskad av de som har det ansvaret.

Nu försöker fifflarna komma undan med en ursäkt. Och här finns kanske den mest grundläggande orättvisan. Högt uppsatta fifflare ska tydligen förlåtas om de gör offentlig avbön. En andra chans ska ges, bara man schavotterat  i tidningarna. Det tycker exempelvis moderaternas partisekreterare. Men då måste ju lika gälla lika. Allt fusk och mygel bör således förlåtas bara man ber om ursäkt i tidningen.

Jag ser framför mig att morgontidningarna får starta en extra bilaga där alla som vill bekänna sitt fiffel kan be om ursäkt. Sen var den saken överstökad, bara att gå vidare. Jag ryser vid tanken.

Men frågan är om inte det mest smaklösa i debatten om moderaternas fiffel är när apologeterna försöker låtsas om att fifflet är fråga om civil olydnad eller att de blir ”tvingade” till att begå lagbrott. [Lasse reder ut den frågan strålande.] Vill man protestera mot högt skattetryck genom civil olydnad är det ännu viktigare att man är öppen och tar sitt straff. Det kan jag acceptera som politisk hållning, även om jag inte stödjer den. Men det vi sett nu är bara helt vanlig kriminalitet, inget skimmer finns hos den som försöker smita undan sitt ansvar.

Sammanfattningsvis tror jag att de moderater (inga andra, då blir det ett annat drev) som fifflat och ännu inte har blivit granskade gör klokt i att idag gå ut och bekänna. Medierna har lagt av för den här gången, det kommer bara bli fotnötter. Nicola Clase som först erkände ett litet skattebrott och sedan plötsligt kände sig tvungen att öka beloppet med 70 % kommer kanske att klara sig, åtminstone fram till den dagen hon blir fälld. Ett rimligt krav är att hon tar tajm-out medan förundersökning pågår.

Cederschiöldarna kommer helt undan och kommer säkert fortsätta att betala svart för sin tjänster. De lär ju knappast bli granskade igen, det vore ju fantasilöst. Som föredömen är de synnerligen intressanta.

De personer som utan pensionsskydd och försäkringar utfört svarta tjänster åt den moderata överklassen kommer precis som förut att bli jagade av regeringen som ju bedriver en kampanj mot fusk hos alla andra. För dem finns ingen andra chans och tidningarna bryr sig lika lite om deras ursäkt som att en mört fiser i Värtahamnen.

Välkommen till nya moderaternas Sverige.

[tags]moderaterna, skattefusk, media, fredrik reinfeldt, nicola clase, per schlingmann, carl cederschiöld, charlotte cederschiöld[/tags]

University at buffalo suny undergrad 113 courses size s m l xl https://order-essay-online.net postgrad 191 courses research lo md hi vh carnegie mellon university h

14 reaktion på “Ett mediedrev handlar inte om rättvisa

 1. Men Cederskiöldarna har ju köpt tjänster för mindre än 10000 om året, så det enda dom har gjort fel är att inte skicka in kontrolluppgifterna till skatteverket. Med det i åtanke kan det kanske vara så konstigt att folk inte går så hårt åt dem.

 2. Så sant! Du behöver tillhöra ”de RIKtiga människorna” för att få förtur och förlåtelse. Om du däremot är svartjobbaren som blir tvungen av dessa människor att jobba svart, så ska du få ett riktigt, riktigt tufft straff.

  Det ska vara skillnad på folk och folk, fusk och fusk!

 3. Nej välkommen till den politiska adelns sverige. Där vissa är mer jämlika än andra

  Jag ber att få påminna om den nuvarande ordföranden för S.

  Hennes backrund är fyld av saker som fick diverse ministrar i denna regeringen att avgå.
  Svarta anstälningar, ingen tv licens, nästan 100 parkeringsbörter
  fifel med kontokort osv

  Men hon är rehabiliterad och ingen klagar på henne längre.

  /C

 4. Cederskiöldarna HAR gjort sig skyldiga till skattebrott. Att inte lämna in inkomstuppgift ÄR ett skattebrott och det ÄR att betala svart.

  Det mest upprörande med de här fallen är dels nonchalansen mot dem man utnyttjar svart, som varken är sjukförsäkrade eller får pensionspoäng på kuppen, dels att de här personerna AVLÖNAS AV SVENSKA FOLKET VIA SKATTEMEDEL.De har uppenbarligen ingenting emot att ta emot ansenliga summor av det som svenska folket betalar in till staten, men de har inte lika stor lust att själva bidra till statens upprätthållande.Sådant är mycket upprörande.

 5. Lars Rudström:
  Det finns hantverkare som tar svarta pengar, och som man kanske får anse har sig själva att skylla, men så finns det invandrare och även andra olycksdrabbade, både kvinnor, och män, som inte har något val.

  Det är ju bara löjligt att hävda att köparen av arbetskraft och säljaren av densamma har samma makt och valfrihet i tider då det råder arbetskraftsöverskott. Tror man det då har man missat det allra mest grundläggande i den nyliberala ekonomiska teorin.

 6. Kerstin! Jag håller med dig helt vad gäller alla dessa myglare som lever på skatteinbetalarnas pengar. De är samtliga parasiter (oavsett partifärg)och de skall skämmas inför oss andra.

  Däremot håller jag inte alls med dig om ”det grundläggande i den nyliberala ekonomiska teorin”. Men det är förståeligt om man är en trogen kommunist att det föhåller sig så. Jag har studerat många svartarbetare de senaste 20 åren och inte en enda av dem var invandrare. Nej, de var svenska yrkesarbetare som gärna ville tjäna en lönsam extrapeng utan skatt. Hur många av dessa som hade samma politiska ”tro” som du vet jag ju naturligtvis inte.
  Vad menar du med arbetskraftsöverskott, just nu? Det är helt omöjligt att få tag i en enda yrkesarbetare för småjobb idag och ändå blomstrar svartjobbarna som bäst! Det finns grader även i helvetet!
  Inte bara svart och vitt, framför allt inte politiskt.

 7. Kerstin,
  jag förstår inte hur försummelse av att lämna in kontrolluppgifter skulle kunna vara liktydigt med att betala svart. Det är ju inte så att uppdragsgivaren inte betalat en skatt som han skall betala, utan endast struntat i att ge skattemyndigheterna ett underlag till vilken skatt som arbetstagaren möjligen skall betala. Och det underlaget kan arbetstagaren själv ge i sin deklaration. När Schyman gjorde likadant 1998, kallade dåvarande skattemyndigheten det för en ”bagatell” som de inte brydde sig om. Inte för inte vill ju nu skatteverket (alltså inte regeringen) dessutom avskaffa det där med kontrollupgifter helt för arbete mindre än 10000/år.

  Vidare är det ju direkt skruvat att börja snacka om sjukförsäkring och pensionspoäng. Så länge det handlar om under 10000/år så blir det hur som helst inget av den varan med eller utan inlämnade kontrolluppgifter.

 8. På tal om mediadrev och rättvisa så lär ju just paret Cederschiöld få leva med att sveriges tre största dagstidningar basunerar ut aftonbladets lögn att de skulle ha undanhållit 27 700 kr från staten. Men den sortens brist på rättvisa är väl kanske inte så upprörande då det är moderatpampar som är måltavlan?

 9. Vilket struntprat, Kerstin.

  Det är inte skattebrott. Helt oavsett hur mycket du önskar att det vore det.

  Och det du kallar för arbetskraftsöverskott är en direkt följd av att folk inte lagligen får efterfråga arbeta till rätt pris. Men även bortsett från det blir det fel: Det är hantverkare som kan göra smärre jobb åt privatpersoner som det är brist på, inte efterfrågan på dessa. Och hantverkare som vill göra det vitt är det ännu större brist på. Men du har än mer fel än så:

  Ekonomiska samband är helt oberoende av vilka politiska idéer folk företräder. Det går inte att ‘uppfostra’ folk efter olika ekonomiska teorier. Tvärtom, oavsett vilka idiotiska regler man påtvingar folk kommer dessa ändå agera ekonomiskt någorlunda rationellt, dvs sätta vettiga prislappar på olika saker, även lagöverträdelser. Dvs folk kommer att anpassa sig efter vilka lagar (tvångspåbud) som finns, även om dessa är helt uppåt väggarna. Inte alla, och inte i lika stor grad, men på det stora hela kommer folk att anpassa sig. Även i Sovjet gjorde folk, arbetare, bönder, byråkrater, vad som var rationellet ekonomiskt för dem. Och resultatet blev därefter. Inte pga av ekonomiska verkligheter, utan för att systemet var åt fanders …

  Och även det du säger om försäkring och pension är både feltänkt och fel i sak (men det skulle ta alldles för lång tid att bena ut i detalj här)

  Och jag tycker du blir extra komisk i perspektiv av med vilken frenesi du försvarat hur Mona Sahlin otillbörligen har försett sig av andras pengar, alltså tagit pengar som inte varit hennes, för egen konsumtion, ja tom kontanter!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>