Föreningslivet ska inte agera polis

 • En medlem i Svenska kyrkan begår inbrott i en villa. Polisen ingriper inte, men en moderat kommunalpolitiker kräver att Svenska kyrkan ska stänga av honom från gudstjänster i 10 år.
 • En medlem i Transportarbetareförbundet kör onykter på sin fritid. Han går fri från dom men en moderat riksdagspolitiker kräver att han ska stängas av från a-kassan i 10 år.
 • En medlem av herrklubben ”Sällskapet” förskingrar en halv miljard från banken där han jobbar. Han går fri i tingsrätten men en socialdemokratisk landstingspolitiker kräver att han ska stängas ute från herrklubbens lokaler i 10 år.
 • En Djurgårdssupporter slår sönder en tunnelbanevagn. Polisen tar inte fast honom, men en moderat kommunalpolitiker kräver att Djurgården ska stänga av honom från matcher i 10 år.
 • En student bedriver pennalism i samband med nollning. Han blir polisanmäld men åtalet läggs ner. En folkpartist i riksdagen kräver att studentkåren ska stänga av honom från kåraktiviteter i 10 år.

Kan vi acceptera ett samhälle där de rättsvårdande myndigheterna bara ger upp och det blir upp till föreningslivet att döma och straffa oss som medborgare? Det finns politiker som tycker så. Ett av ovanstående exempel är nämligen hämtat från dagens nyhetsflod. I min värld ska brott beivras av samhället staten. En modell där föreningslivet ska stå för rättsvården blir fullständigt rättsosäker.

Polis och åklagare har ansvaret för att förhindra brottsligheten. En annan modell vore en fullständig kapitulation från deras sida.

[tags]politik, rättsväsende, brott, straff, föreningsliv[/tags]

Md5 guide which you placed on desktop in step 1

12 reaktion på “Föreningslivet ska inte agera polis

 1. Läste att piketen ansökt hos RPS om att få använda PSG 90. Borde komma väl till pass vid derbyn.

 2. Det är skillnad på fotbollshuliganernas våld kring matcherna och de övrig exempel du ger på så sätt att huliganernas våld där relaterat till matcherna och de motsättningar och den stammentalitet som uppstår mellan två lags supportergrupper.

  Självklart måste något göras och avstängning för tillträde till arenorna är en sak. Att klubbarna inte får vittna och identifiera brottslingar från kameraövervakning förefaller märkligt, har inte DN:s reporter missuppfattat något där?

  Sedan måste ju klubbarna få hela notan för alla polisinsatser och all skadegörelse, det ska inte vi andra behöva betala för.

  Polisen måste också få större befogenheter att använda gummikulor och vattenkanoner.

  Om inget annat hjälper får man stänga ned hela serien en säsong av hänsyn till det övriga samhällets rätt till en lugn gatubild. Då kanske det blir fart på debatten och verliga initiativ kan tas som får slut på huliganismen.

 3. Tja, eftersom privatiseringen sprider sig och slå rot som det värsta ogräs så är det väl bara en tidsfråga innan både polis och domstolar privatiseras. Då kan man säga att ”så här har det ju alltid gått till, så nu lagfäster vi bara praxis”, enligt känt mönster menar jag :-( .

 4. Du blandar, som så många andra, ihop begreppen stat och samhälle. Staten är inte samma sak som samhället. Polisen tillhör staten, föreningar tillhör samhället.

  Det är staten, inte samhället, som ansvarar för rättssystemet.

 5. Svar till Mats Dagerlind:

  Mats, jag tror att du inte riktigt ser hela bilden.
  Att stänga ner hela serien ett år skulle…
  …inte göra någon som helst skillnad.
  -Jo det skulle det visst! tänker du nu.
  -Nej , det skulle det inte alls säger jag.
  Ett alldeles utmärkt exempel på detta är att man i Laxå(!!) hade ”suporterbråk”. Det var IFK Göteborg anhängare som hade stämt träff med Hammarbyare för att slåss i just lilla Laxå. Varken Hammarby eller IFK hade mötts på planen. Det visar ju på att dessa människor är intresserade av att slåss, oavsett om det är fotboll eller inte.
  Med andra ord, är de helt vanliga kriminella, med enda skillnaden att dom använder fotboll som ursäkt.

  Att sedan gapa om att klubbarna ska ”ta sitt ansvar” och ”betala notan”.
  För det första är och kan inte klubbarna agera poliser själva.
  Att stänga ner serien ett år, skulle förutom att bringa sorg till alla fotbollsälskare i detta landet (som är betydligt fler än de som slåss) också ha katastrofala konsekvenser ekonomiskt för klubben. Något som skulle spegla sig deras ungdomsverksamheter.

  Klubbarna gör precis allt dom kan fast politikerna har bakbundit dom.
  Visste du till exempel att om man beträder fotbollsplanen i under en match, så blir man utslängd, och kan få dagsböter på sin höjd.
  Tycker du det låter avskräckande?
  Polisen får inte berätta för klubbarna om kända slagsmåls” supportrar. Och det är bara klubben som får förbjuda inträde till arenan. Hur ska dom kunna stänga ute någon från arenan om dom inte vet vem det är?

  Så rikta din ilska mot politikerna som inte löser problemet istället för att skrika på klubbarna. Dom gör vad dom kan.

  Mattias
  ”Älskar fotboll”

 6. Re: Mats Dagerlind.

  Om du tycker klubbarna skall stå för notan antar jag att du även tycker att bankerna skall stå för polisinsatsterna efter ett rån?

  I min mening är ar detta är ett samhällsproblem och skall lösas av Staten. Förövrigt ett ganska ringa samhällsproblem, finns viktigare saker att ojja sig över. Skulle hellre se er lägga er energi i kampanjer mot våldtäkter, råe och oprovocerat våld. Där har vi nåt att samlas kring, men som det ser ut nu får ni moralpanik över grabbar gillar att ”boxas” (i samförstånd) i utomhusmiljö. Nån reson får det vara…

 7. Jag tycker att det är vettigt att arrangörerna betalar för den bevakning som behövs vid en match. Många hävdar att idrott på elitnivå är underhållning av världsklass därför är det motiverat med enorma summor i lön, vid spelarövergångar och för sändningsrättigheter. Analogt med det resonemanget borde arrangörerna eller klubbarna, som för övrigt verkar ha obegränsade resurser gällande spelarköp, också stå för bevakningen och skadegörelse i samband med matcherna. Hur mycket jag än försöker kan jag inte se att de utgör en livsviktig samhällsservice så som bankerna faktiskt gör.

 8. Maearkligt att saa pass maanga riksdagsmaen(&kvinnor) blandar ihop det privata foerningslivet med den doemande makten. Verkligen foerunderligt.Det aer utmaerkt att du uppmaerksammar detta Magnus.
  UBYMIC.

 9. Om föreningarna ska stå för samhällets kostnader i samband med matcherna kanske de även bör har rätt till samhällets intäkter i samma utsträckning.

  Bara momsen på biljetterna på ett fullsatt Råsunda borde ge ca 1 miljon i intäkter till samhället. Lägg sedan till kollektivtrafik, mat, dryck osv.

 10. Jens / Borde inte klubbarna först få en fair chans att kunna straffa / stänga av den lilla klick som förstör?

  Å andra sidan kanske vi ska ha sponsrade poliser med Åbro, Falcon och Kexchokladloggor på ryggen. Kanske är det framtidens melodi? Låter det sunt?

 11. När vi ändå håller på;
  Motorcykeltillverkare borde få bekosta polisiära insatser för att hålla Hells Angels och Bandidos schack. Eller ska det gå på trafikskatten?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>