Första maj är en dag för yttrandefriheten

Kamrater, bloggläsare!
Historien om första majdemonstrationer är historien om hur samhället förändrats i grunden på 120 år. När drygt 20 000 arbetare samlades på Gärdet, i Stockholm, 1890 för att lyssna till dåtidens socialdemokratiska ledare hade de inte rösträtt. Åtta timmars arbetsdag var en illusion i ett samhälle där man blev fängslad om man kritiserade kyrka och överhet.

Det tog 30 år att vinna rätten för svenska folket att på lika villkor få rösta. 40-timmars veckan dröjde ytterligare 50 år och kampen för rättvisa arbetsvillkor på arbetsmarknaden pågår fortfarande. Det gör också kampen för yttrandefriheten och våra grundläggande rättigheter som medborgare.

Så när tiotusentals svenskar idag samlas för demonstrationer runt om i landet gör de det för att känna stolthet över många generationers kamp för frihet, jämlikhet och solidaritet. De samlas för att fira de enorma framsteg som är vunna. Men de samlas också för att det återstår mycket att göra.

Kamrater,
runt om i Sverige privatiseras sjukvård, äldromsorg och skolor. Personalen i dessa verksamheter har tidigare haft rätten att fritt få berätta för medier och journalister om missförhållanden på sina arbetsplatser. Denna rätt kallas för meddelarfriheten. Idag är den hotad.

När äldreboendet privatiseras upphör meddelarfriheten att gälla. Den personal som har modet och styrkan att berätta om hur nedskärningarna i välfärden slår till mot gamla som inte får komma ur sängen, hur de får mat som blir allt oaptitligare, och hur våra skattepengar förvandlas till vinster istället för omsorg – ja de kan idag få sparken på grått papper.

När lågkonjunkturen kommer, när det blir kärvare ekonomiskt, det är då vi behöver vår yttrandefrihet. Men nu inskränks den. Regeringen är medveten om att detta sker, men när justitieminister Beatrice Ask får frågan om hon är beredd att ändra lagstiftningen för att personalen som arbetar i verksamheter som är skattefinansierade ska få samma skydd svarar hon: Nej.

Varje privatisering – oavsett om man tror på offentlig eller privat drift generellt – innebär därför att öppenheten och vår insyn i det vi betalar med våra skattepengar minskar i samhället. Det är en inskränkning i yttrandefriheten som om några år kommer leda till många människors lidande. Det är värt att demonstrera mot.

Kamrater,
jag vecklar nu ut en virtuell  banderoll på vilket man kan läsa:

VÄRNA YTTRANDEFRIHETEN
MEDDELARFRIHET TILL PRIVATANSTÄLLDA

[tags]politik, meddelarfrihet, yttrandefrihet, första maj[/tags]

6 reaktion på “Första maj är en dag för yttrandefriheten

 1. Key,
  Tyvärr har de flesta dagar under den borgerliga regeringen blivit dagar mot yttrandefriheten. Offentlighetsprincipen och meddelarfriheten krymper. Övervakningen blir mer påtaglig, våra rättigheter på internet krymper.

  Men alla dagar borde vara dagar för våra fri- och rättigheter. Det håller jag med om.

  Sen tycker jag det är olyckligt att fördärva en debatt genom utrop som ”ni politiker”. Vi som är politiskt aktiva har olika syn på hur samhället ska formas. Jag beskriver det jag tror på. Jag uttalar mig aldrig för ett kollektiv av ”oss politiker”.

  Läs det jag skriver, det är det jag menar.

 2. Pingback: Framtidstro och vackert väder | Haninge Posten - Blogg

 3. Det var bra tal du håller här, men vad 17 gjorde Göran Persson, som missade det här med meddelarfriheten. Han borde ha åtgärdat den saken 1994 – ansåg jag redan då dessutom.

  Vidare så var ju inte Bodström dålig han heller – dessvärre, tom i EU tycks han ha gått före vad gäller att föreslå åtgärder för kontroll av medborgarna.

  Ska socialdemokraterna ha någon framtid måste man nog återgå till verklig socialdemokratisk politik, den jag växte upp med och som var bra (i stort och fram till omkring 1985) – om det nu ens är tillåtet enligt EU.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>