Frihet, jämlikhet, Systembolaget

Debatten om Systembolaget och fri införsel av öl, vin och sprit tar ofta sin utgångspunkt i en debatt om Frihet. Många är de svenskar som tycker att rätten att köpa billig alkohol är ett viktigt uttryck för frihetsgraden i samhället. Och visst är det så. Systembolaget begränsar vår tillgång till alkohol och friheten att köpa den så billigt som möjligt.

Franska revolutionens tre paroller: Frihet, Jämlikhet, Broderskap ligger till grund för det humanistiska förhållningssättet. Men de är inte egna stoheter, de hör ihop och är inbördes begränsande. Friheten och Jämlikheten begränsar varandra på ett tydligt sätt. Broderskapet eller Solidariteten kräver både Frihet och Jämlikhet för att fungera, men begränsar samtidigt båda.

Systembolaget är ett uttryck för Solidaritet. Vi vet att alkoholen åstadkommer stora skador på människor och på egendom. Vi kan genom att begränsa och fördyra alkoholen minska dess skadeverkningar och därigenom också dela på kostnaderna för alkoholskadorna. Det gynnas enskilda och samhället av, på bekostnad av vår individuella Frihet.

Låter vi frihetsbegreppet bli det allenarådande för vilken samhällsmodell vi har blir priset högt och paradoxen är att friheten begränsar sig själv. Frihet från alkoholrealterat våld, frihet från alkoholism, frihet från rattfylla med dödlig utgång är också något som ska räknas in. Kostnaden för att strunta i Solidariteten är höga.

[tags]Systembolaget, Frihet, Solidaritet, alkohol, politik[/tags]

In practice, however, a lot of students miss this crucial aspect of test prep time essayclick.net management

2 reaktion på “Frihet, jämlikhet, Systembolaget

 1. Jag delar allt du skriver. Jag tycker dock att det finns tre perspektiv i debatten. Dels de som vill släppa allt fritt. Dels de som vill att vi ska ha systembolag och höga alkoholskatter. Det är två principiella ståndpunkter.

  När jag var 20 år, i början av åttiotalet, så var svartsprit något som alkisar betalade dubbla systempriset för vid Slussen på Söndagar. Idag är svartsprit något som väller in, som kostar halva systemspriset.
  I Tyresö fanns det max fem lokaler med utskänkningstillstånd. Idag är det nästan 30 stycken. Skulle befolkningsökningen varit den samma skulle Tyresö haft 180 000 och inte 40 000 invånare.
  En stor stark kostade ca 30:-. Det gör den fortfarande…

  Jag tycker att vi ska en kraftfull alkoholpolitik, som inte ger en massa negativa bieffekter. Agera utifrån terräng och inte karta.

  En bra början vore rejält sänkta alkoholskatter, lördagsstängt på bolaget, en mer restriktiv politik när det gäller tillstånd att skänka ut alkhol på lokal. Hårdare kontroll och straff för langning till minderårig.

 2. De flesta glömmer också att systembolaget har otroligt välsorterade butiker.
  Jag hade för några år sedan med mig en tysk till systemet. Han stod helt förstummad inför sortimentets bredd och menade att så här många sorter kunde man aldrig hitta i en och samma affär i Tyskland.
  Där man säljer sprit i vanliga matvarubutiker, som i Danmark, är sorteringen ganska begränsad. Men det är klart, är man bara intresserad av Renat eller Vino Tinto så är detta kanske bra. Men ett slopande av systemet kommer obönhörligen att även det innebär en inskränkning i valfriheten, som så mycket annat som privatiserats, tvärtemot vad alla liberaler hävdar. Där de kommernsiella intressen är allenarådande finns bara det att välja mellan som säljer mest, vilket innebär just inskränkning i valfriheten.

  Sedan håller jag förstås med dig i dina resonemang för övrigt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>