Grund Lund vill ha lugn stund

Jag har följt Zaida Catalans inlägg om den mördade svenskan i Paris. Zaida reagerade kraftigt på när Gunnar Lund, den svenska ambassadören i Paris, tog mordet till intäkt för att varna unga flickor från att gå ute i Paris på kvällarna. Så här sa Gunnar Lund då:

Jag vill faktiskt varna svenska ungdomar, och i synnerhet svenska tjejer (min kursivering) som kommer ner till Paris, att de är utomordentligt försiktiga och att de inte glömmer att det här är en storstadsmiljö där det förekommer kriminalitet och grova brott.

Det är ett ganska anmärkningsvärt uttalande av en svensk ambassadör. Inte varningen i sig, utan att den i synnerhet riktar sig till unga kvinnor. Innebörden blir nämligen att våld mot unga kvinnor är ett våld där offret har ett stort ansvar för att brottet begås. Detta skuldbeläggande av offer för våld skymmer behovet av insatser mot gärningsmannen och den sjuka kulturella yttring som våldet är ett uttryck för.

Jag sympatiserar med Zaida Catalans invändningar och blir därför lite bekymrad när jag idag på hennes blogg tar del av delar av Gunnar Lunds e-post till henne. Där skriver han, enligt Zaidas utdrag,  att kritiken mot hans uttalanden är ”‘ billig polemik’  som syftar till att ‘kamma hem några lättköpta poäng’ som ‘vittnar om dåligt omdöme’, vilket då inger ‘olust’ hos ambassadören.

Olust är faktiskt precis samma känsla som jag fick när jag läste om ambassadör Lunds uttalanden. Olust inför att svenska statens representant i Frankrike så lätt halkar in på en beskrivning av kvinnovåldets mekanismer som i längden bara skyddar gärningsmännen. Att väga ord på guldvåg kanske man inte kan kräva att alla ska klara av. Men av Gunnar Lund kan man definitivt kräva det.

[tags]kvinnovåld, gunnar lund, paris, frankrike, zaida catalan[/tags]

I have done my bachelor’s degree on computer science can i buy a college essay and engineering

4 reaktion på “Grund Lund vill ha lugn stund

 1. Jag har haft ett 40-årigt arbetsliv som inneburit kontinuerliga resor världen runt. Och jag klarar inte av att begripa vad det är för något fel med att varna ungdomar för att alla platser inte är som det ”snälla Sverige”.

  ”Jag vill faktiskt varna svenska ungdomar, och i synnerhet svenska tjejer som kommer ner till Paris, att de är utomordentligt försiktiga och att de inte glömmer att det här är en storstadsmiljö där det förekommer kriminalitet och grova brott.” Detta skriver Gunnar Lund och han gör det baserat på erfarenhet och med goda grunder.

  Hur man kan läsa in någon feministisk kampsak i detta är minst sagt svårbegripligt. Tvärtom tycker jag att ambassadören enbart gör sitt jobb. Han varnar för att det finns miljöer i Paris där unga tjejer kan hamna i tråkigheter om de agerar som hemma i Sverige. Vilket ju är ett faktum.

 2. Nja, Lunds uttalande skuldbelägger väl inte offret alls. Det är naturligtvis inte offrets fel att hon (eller han) blir våldtagen. men det är ju bra att inte vara dumdristig. Lunds kommentar vittnar snarare om att han förstår att man inte bör gå var som helst, när som helst, och att man inte bör ta svarttaxi hem på natten. Det gäller både tjejer och killar och skuldbelägger ingen.

 3. Instämmer med de två föregående inläggen.

  Min grunduppfattning är att all, självfallet även kvinnor, ska kunna röra sig helt fritt.
  Dock gäller det även för mig som man när jag är ute i världen och reser att jag ser till att jag håller mig tillräckligt nykter för att kunna ha koll på mig själv, inte röra mig i ”högriskområden” etc.
  Detta har framförallt gällt vid vissa besök i amerikanska städer.

  Att i alla lägen dra in faktisk omtanke – denna gång enbart riktad till kvinnor och därmed exkluderande män – skulle vara sexistisk är besvärande för debatten.
  Det är ju ett faktum arr unga män är de som är mest utsatta för våld och överfall från okända – sannolikt sexuellt våld/överfall exkluderat.

  Kommer man fron Molkom eller Värnamo är man kanske i allmänhet lite naiv när man rör sig i internationella storstäder, jag tror det var det Gunnar Lund menar.

 4. Håller med ovanstående skribenter. Jag är nyfiken på exakt VAD är det i Lunds uttalande som lyfter över skuldbördan från gärningsmannen till offret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>