Höj myndighetsåldern!

”Ungdomar är emot miljöförstöring och vill ha fred på jorden – därför är de klokare än vuxna och vi borde låta barnen rösta.” Ni har hört den valsen några gånger de senaste åren, eller hur? Senast en variant på detta pekoral sågs publicerat var i måndagens Aftonbladet där Johanne Hildebrandt propagerar för 14-åringars rätt att rösta. Avslutningsklämmen i Hildebrandts krönika är värd att citera:

Okej, deras hjärnor är förvisso inte helt mogna, men det verkar en del vuxnas inte heller vara, och de är betydligt bättre på ny teknik och sociala medier än normalsvensken. Duktiga på att arbeta är de också de små liven, i dagens DN står det att på 1800-talet var 5,5 procent av alla arbetare barn under 14 år, medan resten slet på föräldrarnas gård.

Ungar är underskattade, och ofta mycket mer förståndigare än vuxna, därför borde rösträtten åtminstone sänkas till 14 år.

Ja, herregud. det finns säkert en massa tonårsföräldrar som tycker att deras ätteläggar är begåvade och samhällsengagerade. Färre är de tonårsföräldrar som skulle låta sina barn fatta beslut om familjens inkomster eller överlåta beslut av större vikt till sina tonåringar. Och det är det som irriterar mig mest. Den fruktansvärda oaktsamhet om samhället de visar som glatt vill låta 9-åringar besluta om fastighetsskattenivåer och försvarsbudgetar. Vårt gemansamma är faktiskt alldeles för viktigt för att överlåtas åt barn som ”förvisso inte är helt mogna”.

I själva verket är det dags att diskutera en höjning av myndighetsåldern. I början av 90-talet låg den genomsnittliga inträdesåldern på arbetsmarknaden runt 20-21 år. Idag är den runt 27. Åldern då vi skaffar barn blir genomsnittligt allt högre. Inträdet på bostadsmarknaden sker allt senare. En bråkdel av landets ungdomar tar ansvar för sig själva och sitt liv i närheten av myndighetsåldern.

Av vara myndig ska vara att vara kapabel att ta ansvar för sig själv, sin egen familj och samhället. Idag blir vi myndiga långt innan ett sådant helhetsansvar är uppfyllt. Det rimliga vore i dagsläget att höja rösträttsåldern. Varför inte till en nivå där hälften av årskullen klarar av att försörja sig själv, det skulle vara någonstans kring 25 år.

[tags]politik, myndighetsålder, rösträtt, val201, ungdomar, arbetsmarknad[/tags]

This course provides a sophisticated and intellectually challenging best post to consider examination of the complexities of a modern and changing india in the twenty-first century and it’s free

9 reaktion på “Höj myndighetsåldern!

 1. Fast du snuddar ju vid det riktigt relevanta; En riktig inkomst. 27 000 är lagom tycker jag. Det hade jag i ingångslön 1993 när jag började jobba. Tjänar man 27 papp så blir man myndig. Deal?

 2. Nej, rätten att rösta har ingenting att göra med ”möjligheterna att ta ansvar”. Det har bara att göra med möjligheterna att förstå vad man gör när utför en rösthandling.

  Det här med ”ordentlighet” som rekvisit för rösträtt för tankarna tillbaka till tiden före den allmänna rösträtten. Den som inte betalade skatt fick inte rösta. Var du straffad fick du inte rösta.

 3. Håller med om att samtidens villkor leder till en fjortisifiering av hur främst yngre människor tänker och handlar – och av media, eftersom dessa måste fria till 15-25-åringarna mycket mer uttalat än för en generation sen. Det har helt enkelt blivit okay och hippt at bara köra på attityd och gira förbi stadiet att faktiskt kunna någonting , kunna tänka igenom något eller kunna ta ansvar. Den som bara med förorättad/hånfull min säger ”Nog med Ajnstajn!!” om man nystar upp det senaste spinnet eller förklarar hur lönedumpning fungerar borde man faktiskt inte behöva bränna rtid på att diskutera länge med, men som stock response ser natuirligtvis ”Nog med Einstein, mannen!” mycket bätre ut än tio rader om nationalekonomi, källkritik eller medial logik. Och därför ser många ledarsidor (och bloggar) ut som de gör.

  Visst är det märkligt att internet, detta medium som har potentialen att frigöra en öppen och mångsidig debatt, har lett till att det offentliga rummet fördummats?

 4. Håller med om att samtidens villkor leder till en fjortisifiering av hur främst yngre människor tänker och handlar – och av media, eftersom dessa måste fria till 15-25-åringarna mycket mer uttalat än för en generation sen. Det har helt enkelt blivit okay och hippt at bara köra på attityd och gira förbi stadiet att faktiskt kunna någonting , kunna tänka igenom något eller kunna ta ansvar. Den som bara med förorättad/hånfull min säger ”Nog med Ajnstajn!!” om man nystar upp det senaste spinnet eller förklarar hur lönedumpning fungerar borde man faktiskt inte behöva bränna rtid på att diskutera länge med, men som stock response ser natuirligtvis ”Nog med Einstein, mannen!” mycket bätre ut än tio rader om nationalekonomi, källkritik eller medial logik. Och därför ser många ledarsidor (och bloggar) ut som de gör.

  Visst är det märkligt att internet, detta medium som har potentialen att frigöra en öppen och mångsidig debatt, har lett till att det offentliga rummet fördummats?

 5. ”Av vara myndig ska vara att vara kapabel att ta ansvar för sig själv, sin egen familj och samhället.”

  Ok, men för att vara konsekvent i detta tänk måste man följaktligen ta bort rösträtten för de som är beroende av offentlig sektor i någon mening, vilka ad hoc tillägg får dig att rättfärdiga ”till en nivå där hälften av årskullen klarar av att försörja sig själv” och ha allmän rösträtt för en viss ålder till att börja med?

  Där rök i princip hela arbetarklassen.

 6. SÅ GICK DET TILL PÅ SOSSARNAS TID…

  ********************************************************
  Försäkringskassan och cancersjuka http://alturl.com/ofwu
  ********************************************************
  Mor nekades sjukskrivning vid dotterns självmord http://alturl.com/cvzs
  ********************************************************
  Försäkringskassan drev henne till självmord http://alturl.com/i577
  ********************************************************
  Försäkringskassan får sjuka att ta sitt liv http://alturl.com/r5xa
  ********************************************************
  Från inkompetens i amalgamfrågan till självmord http://alturl.com/3rvr
  ********************************************************
  Folk behandlas som ping-pong-bollar http://alturl.com/e5ru
  ********************************************************

  RÖSTA PÅ ALLIANSEN FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE!!!

  RÖSTA PÅ ALLIANSEN FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE!!!

 7. Menar du att höjd inträdesålder på arbets- eller bostadsmarknaden skulle betyda att någon inte är kapabel att ta ansvar för sig själv så låter det som att du vill att rösträtten skulle vara korrelerad med tillgången/utbudet av arbete och bostäder. Visst har individen ansvar att skaffa sig arbete, men arbetslöshet andra viktigare orsaker.

  Jag håller dock med om att kunskap om sociala medier knappast reflekterar ansvarstagande för samhället. Min erfarenhet från att ha ha sysslat med undervisningen på universitet är fö att flera av dagens studenter (sena 80-talister nu) värderar lärare som är sociala mer än lärare som fokuserar på fakta i undervisningen. Det är omogen inställning tycker jag. På sikt kanske kvaliten på arbetsplatserna sänks.

 8. Frisk vågat :-) .

  Men jag håller med, jag blir också ganska irriterad på det där med att ”barnen skulle vara så förståndiga”. Jag minns hur socialdemokraterna trodde att ungdomarna var mer radikala och sänkte rösträttsåldern från 21 till 18, varefter de förlorade valet!

  Minns också hur en del ungdomar röstade på högern i skolvalen för att unghögern propagerade i skolorna för fri mellanölsförsäljning i matvarutbutikerna. Det är ju inte precis vad man anser vara den viktigaste politiska frågan och den som inte ser längre än så bör nog inte ha rösträtt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>