Jodå, Sahlin var förberedd

Jag blev tvungen att forska lite i det här om huruvida Sahlin var ordentligt förberedd inför debatten med Jimmy Åkesson. Och svaret är nog tämligen klart – det var hon.

Bland det material som gicks igenom inför debatten var Sverigedemokraternas olika program och material från 1998 fram till det nyligen timade årsmötet, lokala material från olika delar av landet, motioner från fullmäktigeförsamlingar, särskilt med tonvikt på Skåne, Blekinge och naturligtvis Sölvesborg – Åkessons hemkommun – tevedebatter och tal av Åkesson (Mycket finns att hämta på Youtube) och material från Expo. Med andra ord en förberedelse som är normal inför partiledardebatter.

Därmed känner jag mig lugnad på en punkt. Det var inte en oförberedd debatt där Sahlin litade på rutin. Debatten togs på allvar. Fortfarande funderar jag emelleretid på det vettiga att partier tar över journalisternas granskande uppdrag.

[tags]sverigedemokraterna, socialdemokraterna, riksdagspartierna, mona sahlin, jimmy åkesson, media, politik[/tags]

Favebucket brings beautiful, tag-enriched, privacy-friendly bookmarks listango organize and share your bookmarks popular posts their blog duolingo language learning made into an interactive translation game web

37 reaktion på “Jodå, Sahlin var förberedd

 1. Oj oj oj, titta på giftigheten i kommentarerna från högerns begåvningsreserv. Vilken dräpande precision, vilken noggrannhet i researchen. Visst blir man glad över att detta är en representant för regeringens kärntrupper.

 2. Ännu en milstolpe är passerad i Giftings korståg mot facket. Vilken skärpa i kommentaren; ”Mona är så j-vla dålig…” Varför denna finkänsla med prickarna över ett ä?
  Lika nyanserad som hans antioppositionella blogg som de fasansfulla socialisterna sägs hota. Jag vet inte, att rya om att LO har samröre med ryska maffian, uppmana folk att kasta något flytande i ansiktet på SVT:s Helga Baagøe, att som Gifting själv strunta i och uppmanar till licensskolk och kalla HTF:s lagliga, fackliga konflikt för ”bajs” – är förmodligen bara representativt för den företagare Gifting säger sig vara.
  Om företagaren Gifting tecknat kollektivavtal får jag hoppas att det fackförbundet ger honom svettiga förhandlingar. Går det facket ut i konflikt – lita på mycket starkt stöd.

 3. Äh, du släpper igenom rena påhopp men inte argument.

  Om du Mona faktiskt förberedde sig inställer sig ju genast frågan varför hon ändå var så dålig? En hint om svaret kan man få om man gluttar på dom fina recensioner hon fått och hennes egna grodor genom åren:

  http://sv.wikiquote.org/wiki/Mona_Sahlin

 4. Magnus (och St Just)

  Jag kan iofs tänka mig att Giftings inlägg är en parafrasering av ett annat utalande, kanske inte från den förra regeringens kärntrupper (som du här antyder, trots att jag inte förstår hur du kan göra den kopplingen). Utan från dess allra innersta och egentliga kärna, självaste HSB!

  Läs gärna ditt inlägg om begåvningsreserv mm en gång till i ljuset av det.
  :-)

 5. Då undrar man varför hon sitter inför debatten och erkänner för kollegor till mig att hon inte sett debatterna med Schlingman och Ullenhag. Flera hörde vad hon sa. Verkar som att det i så fall är staben som gjort det, utan att lyckas komma särskilt långt med att förmedla det. Debatten var i alla fall inte bra.

 6. ”Medborgarjournalisten” Magnus har således åter forskat fram att socialdemokratin är totalt felfri & fri från skuld.

  Om Slätt inte tvivlar på sina källor finner jag ingen anledning att göra det heller.

 7. Åh Fredrik, det är så gulligt hur du retat upp dig på begreppet medborgarjournalist. Men du har fel i ditt lite småtaffliga försök till aggressiv retorik. Jag har inte forskat fram att socialdemokratin är felfri och skuldfri. Jag har kollat upp vilka förberedelser som gjordes inför debatten mellan Sahlin och Åkesson.

  Anledningen till det var att jag också litade på Slätts uppgifter och blev förbannad. Du kan förstås också kolla det om du vill och inte litar på mig.

  Det är inte så mycket svårare att faktiskt göra något, än att attackera andra för att de gör det. Orkade du med det skulle jag gladeligen kalla dig medborgarjournalist också.

 8. Vad trött jag blir på dessa nyliberaler, helreaktionärer och sd-advokater. Var nöjda över att Sahlin inte direkt vann någon debattseger över den hackiga grammofonskivan Åkesson. Det är vår uppgift inom arbetarrörelsen att skola våra olika representanter så att de skåpar ut nationalpopulisterna och deras försvarare vid varje tillfälle.
  Oroa er inte – så kommer det att bli.

 9. Privatisera och ger de rika välfärd så löser sig allting alltid!
  Genom privat vinstgiRIGHETGhet ökar vi lyckan i SverigE!

 10. Magnus,

  Det är gulligt med folk som inte kommit längre i härskarteknikboken än att kalla saker för gulligt.

  Men för sakens skull, jag har ingenting emot begreppet medborgarjournalistik. Det är ett bra begrepp. Det är lite synd att debatten kring begreppet är totalt omogen här bara, istället för så pass intressant som den kan vara i t.ex. USA.

  http://gokenjonte.blogspot.com/2007/05/wikiality.html

  Det finns säkert många anledningar till att debatten kring begreppet är mognare & mer intressant i USA än här. En kan nog vara att partianställda inte utger sig för att vara journalister.

 11. Och när i hela friden skulle jag utgett mig för att vara journalist menar du? För jag antar att du menar mig, eller?

  Men det är väl ganska långt från ämnet vi hamnat nu. Du har fått göra din poäng och återigen återkomma till din exkluderande definition av medborgarjournalistik och dessutom har du fått låtsats om att fakta som är framtaget av någon som jobbar politiskt saknar värde. Så vi stänger den debatten.

  Var det något annat du ville? Som till exempel något som visar att mina uppgifter är fel, eller är du fortfarande för lat för att undersöka saken själv?

 12. Jonathan: Om Sahlin själv sett hela debatterna vet jag inte, men jag vet att båda dessa debatter, och fler tal och debatter Åkesson deltagit i, fanns med i underlagsmaterialet.

 13. Vad menas med ”underlagsmaterialet” och vad är det värt om inte innehållet och perspektiven kom till Mona Sahlins känndeom?

  Att någon politisk sekreterare kollat igenom debatterna säger ju egentligen ingenting om hur förberedd Sahlin var.

 14. Hade Mona Sahlin velat klappa dit Åkesson hade hon kunnat göra det, men debatter med SD_are handlar ytterligt sällan om att ha mest rätt. Den hårda kärnan av SD-väljare är överhuvudtaget inte mottagliga för argument i deras kärnfrågor, men de lever mycket på sympatisörer som är trötta på traditionell arrogans och överlägsenhet från de etablerade partierna.
  Synar man SD närmare – vilket som sagt inte är ett jobb för främst bloggare, utan fastmer för journalister – är det rätt uppenbart att de sluter sig vid hårda angrepp, vilket gör att traditionell retorik och renodlad argumentation är bortkastat. På det viset är de mycket lika sina europeiska systerpartier.
  När Chirac angrep Le Pen för antisemitiska uttalanden – vilket Chirac var tvungen till av utrikespolitiska hänsyn – steg Le Pens popularitet! Vilket i stort sett visar att man måste ta till helt andra metoder i debatter med främlingsfientliga partier.
  De vill inte ha fel, och visar man att de har det stärks de istället. Mycket av de framgångar de haft i Norge och Danmark beror på att de – oförtjänt – fått rollen som utmobbad. De får helt enkelt sympatiröster i en storlek vi inte sett förr.
  Tar man med det framstår Mona Sahlins stil i mötet med Åkesson som rentav slug. Man hade kunnat nagla fast honom i marken med ett par repliker – och sen hade SD fått 8% i nästa TEMO.
  I boken FRP-koden av Magnus E Marsdal framförs flera idéer om hur SD och liknande bör bemötas. Och marsdal är inte nådig i hur han pekar ut det samlade politiska och kulturella etablissemanget som delansvariga för Fremskrittpartiets framgångar.
  Till det bör man också framhålla avsaknaden av högerintellektuella i Sverige. Det finns alla möjligheter att påvisa att kristna värderingar, omsorg om familjen och konservatism inte alls behöver kopplas ihop med främlingsfientlighet – men vem ska göra det?
  Knappast Mona Sahlin.
  Fortsätt ta debatten med Sverigdemokraterna, men börja med att fundera på hur det ska ske. Annars får Magnus Marsdal eller nån annan skriva en bok 2011 om hur etablissemangets snobberi gav SD plats i riksdagen.

 15. ”Hade Mona Sahlin velat klappa dit Åkesson hade hon kunnat göra det, men debatter med SD_are handlar ytterligt sällan om att ha mest rätt. Den hårda kärnan av SD-väljare är överhuvudtaget inte mottagliga för argument i deras kärnfrågor, men de lever mycket på sympatisörer som är trötta på traditionell arrogans och överlägsenhet från de etablerade partierna.”

  Det är intressant att det alltid dyker upp den är typen av billiga femörespsykologiseringar när det kommer till Sd. Istället för att bemöta deras argument försöker man ideligen ge den ena eller andra sjukdomsdiagnosen.

  Gå in på flashback, Sveriges största forum, så får du se massor av Sd:are som definitivt är mottagliga för argument och som bedriver rationella diskussioner. Dom är inte sämre än några andra.

  Sen är jag ytterst tveksam till att Mona kunde varit bättre om hon velat och förstår inte alls varför hon inte var det om hon nu kunde.

  Sd är exempellöst mobbade i Sverige – senast erkände Granskningsnämnden att dom dömde dom annorlunda än andra partier. Det är bara ett i en lång rad händelser där Sd behandlats orättvist. I Sverige idag har olika mänskor olika rättigheter beroende på deras politiska åsikter – det är det mest förfärande med dagens Sverige. Att folk som inte röstar på Sd tiger eller endast protesterar lamt mot det är ett kraftigt underbetyg åt det svenska politiska klimatet.

 16. Vänner, blir ni inte trötta på dessa mer eller mindre kamouflerade sd-advokater. Ständigt dyker de upp för att knyta varje tänkbar och otänkbar tanke till sin favoriträtt – främlingsfobi. Varför är de så rädda?

  Som Grue, som här drar igång snyftvalsen om hur sd mobbas och förföljs. Det är som när tjuven ropar ta fast tjuven. En strömning som baserar hela sin existens på mobbning ska inte säga ynk-ynk när de bemöts men det gör sd-ledningen och deras advokater konstant. I Karlskrona kunde Söder stå och tala om Sverige som en ”DDR-stat” och hur ”stormtrupper, som med riksdagspartiernas tysta samtycke, hotar och misshandlar våra företrädare”. De hårresande jämförelser mellan sin egen nationalpopulistiska strömning och förföljelserna av den tidiga arbetarrörelsen hjältar är en förolämning utan motstycke.

  Jag håller med Calle Fridén att vi absolut ska ta debatten med sd-väljare, på varje arbetsplats och överallt i samhället. Vad det gäller sd:s få partimedlemmar är de som Calle konstaterar ”överhuvudtaget inte mottagliga för argument”. Däremot är det självklart att ställa dem till svars för sd:s borgerliga och nationalpopulistiska program inför de väljare som tillfälligt fallit för syndabocksretoriken.
  Och det är arbetarrörelsens uppgift då borgerligheten sällan eller aldrig tar strid mot sin egen ytterflygel.

 17. Jonathan: Med underlagsmaterial menar jag det material som Sahlin använde sig av för att förbereda sig inför debatten. I det materialet fanns utdrag från de två debatterna du frågade om. Och mycket mer.

  Men du frågade om hon sett debatterna i TV8 och jag tolkade det som att du ville veta om hon sett hela debatterna. Det vet jag fortfarande inget om. Det tycker jag heller inte spelar så stor roll. Förberedelsearbetet var omfattande och i mitt tycke gediget. Diskussionen om hur väl hon lyckades kan man ju sedan föra.

  Någon klockren debattvinst var det väl inte, om man säger. Om det handlade också mitt första inlägg i frågan. Och även om jag nu är nöjd med förberedelsearbetet så tycker jag det finns frågor kvar kring hur man debatterar med ett främlingsfientligt populistparti och vem som har ansvar för att granska dem.

 18. Fridén säger,
  ”Hade Mona Sahlin velat klappa dit Åkesson hade hon kunnat göra det,”
  Säkert, två tredjedelar av hennes beundrare blev ytterst besvikna på henne men hon tänkte inte på det va? Hon, Sahlin har inget behov av bekräftelse väl, inte efter all kritik hon fått och på det sätt hon var tredjealternativ efter det som tackat nej. Sahlin är ingen intellektuell gigant, vi har Persson och Kokks ord på det, läs vad de säger om henne. Sahlin klarar sig i debatter där hon redan från början vet vad hon skall säga, där frågeställningarna har funnits sedan hennes tid på Bommersvik, i annat fall får hon det mycklet svårt, läs denna djupsinnighet som eran partiledare har yppat
  ”Arbetslösheten drabbar tydligast och hårdast dem som blir utan jobb.”
  Vilket geni är då inte denna Sahlin, jag blev mycket glad då ni valde henne som partiledare;-)

 19. Ett mycket bekant debattknep på Internet, och bland folk som inte har så mycket på fötterna, är att försöka blanda bort korten. Vi ser tre flagranta exempel här – först Gifting med en provocerande kommentar som är ämnad styra bort frågan från dess kärna – hur väl förberedd Sahlin var. Därefter Grue som vill få det till att SD är illa behandlat av media, och slutligen Robsten som, på dålig svenska dessutom, också vill att det ska handla om Sahlins allmänna kompetens.
  Eftersom majoriteten av de som skriver är vanligt hederlig folk som inte är vana vid den sortens enkelt bondfångeri kan det vara värt att påpeka det. Jag såg att Grue – ständigt anonym – slängde in en irrelevant länk hos Enn Kokk, i hopp om att åter sätta fokus på den enda fråga där SD har vad jag skulle vilja kalla egenskapat debattmässigt företräde. Det innebär att det finns en enda fråga där SD kan profilera sig – eftersom resterande delar av partiprogrammet, eller vad man nu ska kalla det, är tanketomma och motsägelsefulla. Och därför vill inte SD debattera det.

 20. St Just/ Om din raljerande och fåniga ton tycker jag inte.

  Som jag ser det får man antingen förbjuda SD helt och hållet eller tillåta dom helt och hållet. Den här mellanställningen håller inte.

  Sd vill i stora drag genomföra den politik man har i Danmark. Om du nu tycker att Sd är så hemska, tycker du att Sverige bör ta avstånd från Danmark också (som du tycker att man ska göra med Sd)? Ska vi avbryta dom diplomatiska förbindelserna?

  Du har uppenbarligen bara sett referaten av Söders tal i media. Här är hela:

  http://www.bjornsoder.net/nyheter.php?action=fullnews&id=1097836796

  Han nyanserar sin jämförelse:

  ” Sverige rullar förvisso inga stridsvagnar på gatorna och vi svenskar kan – till skillnad från DDR-medborgarna – fritt åka utomlands på semesterresor. Men liksom i Sverige tutade man i DDR-medborgarna att de levde i en demokrati och landet hette ju till och med Tyska Demokratiska Republiken.

  Vi, sverigedemokrater, känner mer än andra till hur illa det är ställt med demokratin i vårt Sverige. Vi om några har fått känna på detta och vi om några har fått lida för detta.”

  Sd förföljs, det är fakta:

  Statliga granskningsnämnden (GRN) släpper igenom hårdare omdömen i rapporteringen om Sverigedemokraterna än vad de gör om andra politiska partier.

  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=27170&a=835098&lid=puff_835104&lpos=rubrik

  21 maj, P1

  Citat:
  Gunnar Nygren, medieforskare SU:

  Vår undersökning visar att dom särbehandlades starkt negativt. Det var inget annat parti som fick så mycket negativ bevakning. JAg tror inte att det påverkade deras valresultat överhuvudtaget. Det kan t o m ha varit bra för det stärker deras image av ett outsiderparti som står utanför etablissemanget och som då tilltalar en del väljargrupper.

 21. St Just/ Om din raljerande och fåniga ton tycker jag inte.

  Som jag ser det får man antingen förbjuda SD helt och hållet eller tillåta dom helt och hållet. Den här mellanställningen håller inte.

  Sd vill i stora drag genomföra den politik man har i Danmark. Om du nu tycker att Sd är så hemska, tycker du att Sverige bör ta avstånd från Danmark också (som du tycker att man ska göra med Sd)? Ska vi avbryta dom diplomatiska förbindelserna?

  Du har uppenbarligen bara sett referaten av Söders tal i media. Här är hela:

  http://www.bjornsoder.net/nyheter.php?action=fullnews&id=1097836796

  Han nyanserar sin jämförelse:

  ” Sverige rullar förvisso inga stridsvagnar på gatorna och vi svenskar kan – till skillnad från DDR-medborgarna – fritt åka utomlands på semesterresor. Men liksom i Sverige tutade man i DDR-medborgarna att de levde i en demokrati och landet hette ju till och med Tyska Demokratiska Republiken.

  Vi, sverigedemokrater, känner mer än andra till hur illa det är ställt med demokratin i vårt Sverige. Vi om några har fått känna på detta och vi om några har fått lida för detta.”

 22. Sd förföljs, det är fakta:

  Statliga granskningsnämnden (GRN) släpper igenom hårdare omdömen i rapporteringen om Sverigedemokraterna än vad de gör om andra politiska partier.

  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=27170&a=835098&lid=puff_835104&lpos=rubrik

  21 maj, P1

  Citat:
  Gunnar Nygren, medieforskare SU:

  Vår undersökning visar att dom särbehandlades starkt negativt. Det var inget annat parti som fick så mycket negativ bevakning. JAg tror inte att det påverkade deras valresultat överhuvudtaget. Det kan t o m ha varit bra för det stärker deras image av ett outsiderparti som står utanför etablissemanget och som då tilltalar en del väljargrupper.

 23. Jag fattar förresten inte alls vad du menar med att jag bytte ämne hos Enn Kokk. Det var en intressant diskussion som rörde att vänstern inte plockar upp konservativa och invandringskritiska strömingar. Jag bytte inte ämne på nåt vis.

 24. Varför ska jag behöva bemöta era argument i en diskussion som inte handlar om SD? F ö debatterar jag inte med anonyma skribenter – jag pratar inte med maskerade ens i det verkliga livet.

 25. Grue gillar inte att jag har en raljerande ton – det står honom fritt – vi lever ju inte i den diktatur du, Söder och sd-ledningen fabulerar om. Skönt är att Grue nu framträder som sd:are – den senaste tiden har han skrivit som om han stod vid sidan om och bara ställde naiva frågor.
  Debatter kan vara klargörande.
  För att då ta din partisekreterares tal så citerar jag ur hans tal till kongressen om DDR och stormtrupper. Några fel i mina citat? Nej, jag trodde väl inte det.
  Du vill i stora drag följa nationalpopulisten Kjaersgaard känd för bl a följande yttranden:
  ”Sverige hotar freden i Nordeuropa genom sin invandringspolitik”
  ”Om de [svenskarna] vill göra Stockholm, Göteborg och Malmö till Skandinaviens Beirut med klankrig, hedersmord och massvåldtäkter, så låt dem göra det. Vi kan alltid sätta en broklaff i Öresundsbron.”

  Visst, Grue följ du Pia.

  Några krav på att bryta diplomatiska förbindelser osv är naturligtvis inte aktuella. Det kan dock komma en dag då dansk arbetarrörelse begär det – då är jag med – precis som när antiapartheidrörelsen krävde bojkott och total diplomatisk nollpunkt med Sydafrika. Men där är vi inte än – Pias parti kommer dock att klappa ihop innan detta händer, precis som Ny Demokrati och som sd-korthuset kommer att göra.

  Till sist vänd dig inte till mig och gnäll om sd:s lidande. Era gräsliga åsikter blir bemötta, det är väl inget att gnöla över. Kriminella i ert parti uppmärksammas såväl som bidragsberoende – so what! Att partiledningen är välsituerad medelklass som inte bor bland samhällets utsatta och att partiet har ett svagt partiprogram baserat mest på avskrifter av de borgerliga – det är ju bara fakta. Och så har ju facket med all rätt kickat några som bryter mot fackföreningens mål och syfte. Ja, varför inte.

  Till sist arbetsgivare vill gärna ha lugna, stillsamma anställda som tiger och jobbar. Själv har jag både svartlistats och nekats jobb pga min fackliga verksamhet. Gnäller jag för det – nej så har fackföreningsfolk alltid bemötts.

  Arbetsgivare som kickar sd:medlemmar gör det av andra skäl – inte för att sd:arna värnar om sina arbetskamrater, för fram deras krav, tvärtom sd är ett arbbetsgivarvänligt parti – utan för att sd skapar badwill. Jag menar den nye internationelle sekrteteraren ekonomen Ekeroth kickades från ett praktikantjobb på svenska ambassaden i Tel Aviv. Förvånande?

 26. Calle Friden/ Men herregud kom ner från dina höga hästar och kom in i matchen!

  St Just/ Kände inte till dessa mustiga uttalanden av fru Kjersgaard. Men ja, jag tycker att den danska invandringspolitiken är en förebild. Sen är jag iofs alltid för en modest ton i den politiska debatten och såna där uttalanden bör man undvika (även om jag håller med henne i sak).

  Naiva frågor – ja, jag är ju filosofiskt skolad! Redan Sokrates använde den taktiken och visst hade han ett program han ville framföra också.

  Sd har snarare färre än fler kriminella än andra partier vilket BRÅ:s undersökning innan valet -06 visade. Hur det står till med bidragsberoendet vet jag inte – men att vara bidragsberoende eller sjukpensionär är väl knappast ett brott i sig? Förresten är det lustigt att just sossarna som leds av en ärkefifflare tar upp denna punkt.

  ”Gnäller jag för det” – vet inte hur det ligger till med dig men nog är facket oerhört snabba i normala fall med att försvara anställda som sparkats.

 27. Grue mumlar om Sahlins Toblerone. Man tycker att den borde vara uppäten, smält och betald för länge sedan. Men icke. Grue har däremot inget att säga om de figurer sd nyligen valde in i sd:s valberedning; två ledamöter dömda för mängder av brott från misshandel, narkotikabrott, häleri, hets mot folkgrupp osv och två ledamöter med tidigare nazianknytning.
  Jag har inget otalt med folk som tvinas leva på bidrag men jag tillhör inte heller dem som i tid och otid anklagar hela befolkningsgrupper för det. Som sd-politiker kan man däremot mycket väl leva på bidrag och även vara dömd för hustrumisshandel och ändå ta sig ton då det gäller både bidrag till invandrare och värna om den svenska traditionella kärnfamiljen.
  Ibland infinner sig ett lätt illamående.
  För övrigt får väl sd försvara Remnebratt, Marttinen och Jönsson som kickats ur sina fack för sina främlingsfientliga åsikter. De övriga; Funebo och Sandberg har ju valt att lämna sd. Jag inser inte heller varför facket skulle försvara ett antifackligt parti och borgerligt parti som sd.

 28. Well att prata om Måna, som gjort fusk till en livsstil, som en som snattat en Toblerone en gång är en banalisering å det grövsta:

  http://bubblare.se/movie/mona_fifflar/

  Läs gärna hennes fina citat på Wikiquote också – inklusive de fina recensioner hon fick av hennes förre underordnade Enn Kokk.

  Upplys mig gärna om dessa Sd-medlemmar. Som sagt, dom enda vetenskapliga undersökningar som gjorts har pekat på att Sd:s kandidater är MINDRE brottsbelastade än andra.

  Saken är den att om en hel befolkningsgrupp lever mer på bidrag har man anledning att tro att fler fuskar inom den. Detsamma gäller inte nödvändigtvis folk som är organsierade i ett parti – det kan va så att dom som funnit tid eller är mer orädda (inte rädda att få sparken eller uteslutna ur facket, exempelvis) är just sjukpensionärer.

  Jag tycker att det är tråkigt att du inte, som många andra Sd-fiender, har den rättskänslan att du kan erkänna att Sd behandlats orättvist bl a av facken.

 29. Ovanstående inlägg bekräftar bara vad jag redan påpekat – SD’s debattörer är vilsna så snart de är tvungna att lämna sina käpphästar. Det är ett dåligt och lättgenomskådat knep och ger inga pluspoäng i debatten.
  För att återknyta till vad tråden handlade om (och kanske ta den lite längre)- det finns åtskilliga likheter i hur SD och de gamla bokstavskommunisterna debatterade. Man vägrade konskevent att ta sakdebatter, utan man fick alltid ”…men det är lika illa i USA” till svar, eller ”…det finns ingen god kapitalism” eller annan nonsens.
  Detta beror naturligtvis på att de själva är dåligt skolade i elementa, och läser statistik som fan läser Bibeln.
  Men just därför är det viktigt att inte förstärka den självpåtagna martyrroll som precis påvisades i inlägget ovan. Det är INTE synd om SD. Deras grundvärderingar ligger långt nog från fackföreningsrörelsen för att motivera att man inte engagerar sig utanför lagrummet.
  Egentligen blir det intressant när de börjar snurra in sig i olika värdebegrepp, eller i konkreta frågor, och det är där man ska möta dem. Men fortfarande utan att få dem att framstå som offer. De är inte värda det.

 30. Lustigt att Grue som sd:are ska fråga mig om sin egen valberedningens ledamöter. Men enligt AB är Hedlund dömd för misshandel, stöld, häleri och grov olovlig körning.Filper,dömd 13 gånger under 80- och 90-talen för bland annat misshandel, hets mot folkgrupp, narkotikabrott och stöld. Enligt TV-programmet Insider har Westergren hyrt ut sin mark och deltagit i ett möte som nazistpartiet Nationalsocialistisk Front organiserade, och där bland annat bokbål av ”judisk litteratur” föranstaltades. Enligt Expo har Leandersson, ett nazistiskt förflutet. På 1990-talet umgicks han i nazistiska kretsar och deltog vid nazistiska möten. Bylund är mannen bakom bloggen ”Den förbannade Sverigedemokraten” med rader av helt otillständiga inlägg som sedan invalet i valberedningen hälsar sina vänner ”Sdblog.se är en respektabel publikation och där kan man inte uppföra sig hur som helst. Hopp iväg och lek på sdblogg.se nu, era busar.”. Så till sist har vi den förre partiledaren som fick en reträttpost i valberedningen av Åkesson.
  En snygg samling eller hur?
  Vad det något mer du ville veta?

 31. Calle Fridén/ Phew – du återknyter inte på minsta vis till nåt vi sagt utan kommer bara med svepande anklagelser. Undra vem det är som är dålig på att debattera?

  St Just/ Jag är sympatisör, inte medlem eller företrädare eller nåt sånt. Hursomhelst, tack för infon.

  Hedlund kände jag till, han var med i Tv 4:s dokumentär. Det var ungdomsgrejer men ändå inget bra. Leandersson säger enligt expo:

  ”Han menar att han hängde med sina kompisar och blev avtrubbad och blind inför gängets åsikter. – I dag tar jag starkt avstånd från all form av extremism, jag mår illa av blotta tanken på det. Jag blir spyfärdig rent ut sagt. Mest av allt är jag arg på mig själv, att jag har kunnat befläcka mig själv, att jag har varit så jävla dum huvudet rent ut sagt.”

  Dessutom är jag tveksam till Expo som källa. Infon om Westergren verkar du också ha hämtat därifrån. Jag känner inte till under vilka omständigheter det hänt.

  Han måste ha varit i tonåren när dom här grejerna inträffade. Även om det är beklagligt ska man sätta det i perspektiv. Marita Ulvskog var medlem i det revolutionära maoistpartiet KFML som ung.

  Filper är, om AB har rätt, allvarligare:

  http://aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1072098,00.html

  Sd ser allvarligt på dessa brottsanklagelser – allvarligare än andra partier, skulle jag vilja säga, och tvingar folk att skriva på ”vandelsförsäkring”:

  https://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=52440&a=710529&lid=puff_703113&lpos=extra_1

  Anklagelserna om en allmän brottsbenägenhet, i stil med Filpers, anser jag vara vederlagda iom BRÅ:s och Expos undersökningar. Sd:arna är helt enkelt inte mer brottsbelastade än andra partiers företrädare, snarare mindre (vilket säkert delvis beror på att man varit noggrannare med att inte ta med brottsbelastade personer – i förlängningen anser jag att detta är farligt då det i realiteten innebär att brottsbelastade personer utesluts från politiska uppdrag men Sd har inte mykcet till val: felet är medias).

  Dom rasistiska och nazistiska kopplingarna är värre. I vissa fall handlar det om ungdomsförsyndelser. I andra fall har det varit grova saker och folk har blivit uteslutna. Sd och inte minst ledningen arbetar kontinuerligt för att rena partiet från dessa tendenser men det är en process och det vore förstås önskvärt om den gick fortare. Jag skulle också föredra om det som hänt aldrig hänt och skulle hellre välja ett parti helt utan såna kopplingar. (Dock tycker jag att saker och ting ska sättas i sitt rätta perspektiv – Vänsterpartiet har t ex inte alls på samma sätt tagit avstånd från sitt skumma förflutna och såna som Ohly och Kalle Larsson framstår än idag som mänskor med en minst sagt skum demokratisyn.)

 32. Mongosida – den accepterar ju inga inlägg. Försöker dela upp det i två.

  Calle Fridén/ Phew – du återknyter inte på minsta vis till nåt vi sagt utan kommer bara med svepande anklagelser. Undra vem det är som är dålig på att debattera?

  St Just/ Jag är sympatisör, inte medlem eller företrädare eller nåt sånt. Hursomhelst, tack för infon.

  Hedlund kände jag till, han var med i Tv 4:s dokumentär. Det var ungdomsgrejer men ändå inget bra. Leandersson säger enligt expo:

  “Han menar att han hängde med sina kompisar och blev avtrubbad och blind inför gängets åsikter. – I dag tar jag starkt avstånd från all form av extremism, jag mår illa av blotta tanken på det. Jag blir spyfärdig rent ut sagt. Mest av allt är jag arg på mig själv, att jag har kunnat befläcka mig själv, att jag har varit så jävla dum huvudet rent ut sagt.”

  Dessutom är jag tveksam till Expo som källa. Infon om Westergren verkar du också ha hämtat därifrån. Jag känner inte till under vilka omständigheter det hänt.

  Han måste ha varit i tonåren när dom här grejerna inträffade. Även om det är beklagligt ska man sätta det i perspektiv. Marita Ulvskog var medlem i det revolutionära maoistpartiet KFML som ung.

 33. Äh, helvete den verkar inte accpetera länkar. Kom till Flashback och diskutera istället, St Just! Vi behöver lite friskt anti-Sd-blod så vi inte tacklar av alldeles.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>