Källskydd är skydd för medborgare – inte journalister

Affären Sefastsson är för den som följt den in medierna nästan helt omöjlig att förstå. Vilka brott som eventuellt begåtts och vilka överträdelser av pressetiken som skett eller inte skett måste klargöras tydligt. Affären fick en mycket pikant vridning när polisen i en husrannsakan beslagtog Sefatssons dator. Ett ramaskri i pressen följde: Meddelarfriheten måste skyddas! Polisen begår grundlagsbrott. Om detta har jag en artikel i dagens Expressen. [Artikeln är något förkortad i Expressen, vill du läsa hela finns den här.]
Jag har ingen uppfattning i skuldfrågan. Jag vet helt enkelt för lite. Men jag är glasklar på en punkt. Meddelarfriheten och källskyddet finns inte till för att skydda journalister från brottsutredningar. Skyddet finns till för att garantera källornas anonymitet från snokande myndigheter och företag.

Det finns andra grundlagsskyddade uppgifter som då och då hamnar i fokus vid granskning. Exempelvis är medlemskap i politiska organisationer sådana uppgifter. När olika politiska organisationer granskats har därför allmänhetens sekreterare – Notarius Publicus – fått träda in för att skydda identiteten hos organisationernas medlemmar. Detta sätt bör kunna användas också i fallet Sefastsson. Sefastsson källor måste skyddas, men Sefastsson själv måste kunna utredas som vilken medborgare som helst.

[tags]media, trond sefastsson, meddelarfrihet, tryckfrihet, journalistik[/tags]

It seems that the ultimate hope is that this method of attempting to track down the https://topspying.com issue will allow apple to fix the problem with a relatively simple software update that can be pushed out over-the-air on a global scale

6 reaktion på “Källskydd är skydd för medborgare – inte journalister

 1. Många var upprörda över att Sefastssons dator togs i beslag, eftersom den skulle kunna innehålla information om ”källor”. Man borde väl snarast åtala den journalist som har källskyddad information i sin dator, har man kyddad information så har man också ett ansvar.

 2. Magnus! Du har min fulla beundran för detta ditt inlägg! Ett av de bästa jag läst. Du har helt rätt!
  Mvh
  Lars Rudström

 3. Det är något förvånande att det i diskssionen om Sefastssons dator inte förts fram krav på hur skyddad information förvaras. Några rimliga krav borde vara:

  Att skyddad information skall förvaras krypterad.
  Att skyddad information normalt skall förvaras på dator/server som tillhör ”utgivaren”. Detta är naturligtvis svårt för freelansare och för just pågående arbetsmaterial, men det får aldrig vara så att stora samlingar finns på hemdatorer tillsammans med privata filer, typ övriga familjemedlemmars, egen ekonomi etc. En lösning är naturligtvis att skyddad information förvaras på extern hårddisk. Ett sätt att reducera problemmet kan vara att JK tillhandahåller numrerade och registerade dekaler till de som har utgivarbevis. Dessa dekaler anbringas på dator och hårddisk och är signal till polis/åklagare, att datorn inte får ”röras” utan JK:s/ domstols beslut.

 4. Du har helt rätt angående Sefastsson.
  Nu undrar jag hur du ställer dig till att DN stängt Twingly-tjänsten för allt som har med döds-misshandeln på Kungsholmen att göra?
  Om orsakerna spekuleras det hejvilt i bloggossfären.

 5. Pingback: Journalistfrälset blir ledsna i ögat at Magnus tankar

 6. Pingback: Island stödjer pressfrihet och modern journalistik « Emil Isberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>