Kronprinsessan ljuger för barnen

Varför måste man kalla kronprinsessan för kronprinsessa? Den frågan ställer Rickard Lundberg, som går i tredje klass i svenska skolan, till Victoria Bernadotte när hon besöker Beijing i Kina. Det är en brilljant fråga. Den skär rakt in i hyckleriet kring monarkin. Ingen idag levande svensk journalist skulle våga fråga något så tydligt och enkelt och viktigt. Och när Victoria svarar så glider hon undan och ljuger Rickard rakt upp i ansiktet, hon borde skämmas.

För att jag är kronprinsessa. Precis som statsministern är statsminister, därför kallas jag kronprinsessa.

Jojo, hon är kronprinsessa. Men att man måste kalla henne kronprinsessan har inga likheter med statsministerämbetet eller Göran Persson. Det går bra att säga Göran till Göran.
- Tjenare Göran, hur är läget, några regeringsombildningar på gång?

Nä, anledningen till att man måste kalla Victoria Bernadotte för kronprinsessan är ju att hon vill ge sken av att hon är förmer än du och jag. Rickard är hennes undersåte, han får inte tro att han är på samma nivå som Victoria. Han får inte säga du till henne. Hon är inte hans like.

Victoria Bernadottes kompisar ur överklassen säger helt säkert du till henne. Ingen ska inbilla mig att en människa i dessa dagar orkar leva ett liv på höga hästar distanserad från normalt umgänge och mänsklig kontakt. Men den kretsen måste ju hållas begränsad. Därför att hela monarkin bygger ju på idéen att familjen Bernadotte är lite mer värda än oss andra. Och den dan Rickard slutar tro på det och säger du till Victoria Bernadotte har monarkin rasat samman.

Så Rickard, anledningen till att du måste säga kronprinsessan till Victoria Bernadotte är att hon ser ner på dig och att det är absolut nödvändigt för att hon ska kunna leva på dina framtida skattepengar.

Information can be send from one to another www.essaysreasy.online point or from one point to multiple points

22 reaktion på “Kronprinsessan ljuger för barnen

 1. Ursäkta om jag struntar i kronprinsessan. (Jag kan ju alltid strunta i henne högaktningsfullt.)

  Men jag tänkte bara varna dig (och de flesta bedömare), som anser att ungdomsbrottsligheten varken blivit vanligare eller grövre, för att följa ”DN Granskar”, med start från gårdagen.

 2. Jag har i jobbet träffat både kungen och drottningen flera gånger. Det har varit möten i officiella sammanhang och möten av mer ”privat” karaktär. Inför mötena har pressekreteraren informerat om hur de kungliga ska tilltalas. Jag har dock alltid struntat i sånt dösnack och konsekvent sagt ”du” åt dem.

  Hittills har jag inte blivit utslängd eller tillsagd att sluta dua kungligheterna. Jag tänker aldrig kalla dem för något annat än du!
  Att se upp till kungligheter är larvigt! Inför republik!

 3. Alldeles underbart ”mitt-i-prick” inlägg.
  Kungligheter tillhör en förlegad världsuppfattning och har enligt mig ingen plats i ett modernt samhälle.

  Låt Vickan slippa bli drottning den dagen Kungen går bort. Hon är en skärpt, förmögen och välutbildad tjej
  som kommer att klara sig alldeles utmärkt som en ”svensson”

 4. Visst ligger det en del i inlägget, men å andra sidan så ska vi inte underskatta det pr-värde som kungafamiljen faktiskt har. Det är betydligt större än vad vi svenskar i allmänhet vill tro.

  Å andra sidan….. Hur många är de riksdags-, landstings- & kommunalpolitiker som gärna vill tro sig vara förmer än oss vanliga medborgare? Oändligt många. Detta blir dessutom pinsamt när de visar sig ha dålig koll på vad svensken i gemen tycker och tänker.

 5. Jag har ingen annan åsikt i sak, utom att det mest känns som energiläckage att debattera kungahuset.
  Det finns dock ett undantag och det är när kungahuset börjar använda sin faktiska särställning till att bedriva politisk opinionsbildning. Detta oaktat om de skulle ha samma uppfattning som mig i någon tvistefråga.

 6. Abbe, för mig är det aldrig energiläckage att diskutera översittarfasoner. Jag gillar det inte helt enkelt. Jag har ingen lust att stillatigande se på larvet. Jag vägrar vara lydig anpasslig undersåte, inte till någon.

  Erik, 50 000 förtroendevalda har vi kvar i landet. 95 % av dem jobbar med att förbättra samhället där de bor på sin fritid. De 50 000 speglar nog, tillsammans, mycket väl vad svensken i gemen tycker. Var och en för sig ger de uttryck för sin egen åsikt precis som du. Men du kanske tycker dig ha bättre koll på vad svensken i gemen tycker? Dra då ditt strå till stacken och kandidera till ett politiskt uppdrag. Att stå vid sidan och döma andra är lätt, att bidra själv är svårare. Frågan är vem som ger uttryck för de värsta översittarfasonerna? Den som bidrar eller den som står vid sidan om och spottar?

 7. helt beside the point så vill jag bara säga att om nån undrar hur låten som barnen sjunger för victoria i slutet av artikeln, så har jag den på en fantastisk skiva, sjungen av tre små kina-britney som inte kan vara en dag över tolv. den fastnar direkt!

 8. Aftonbladet hade idag ett skoop: Daniel måste anhålla om Viktorias hand hos kungen! Ja, visst är det konstigt, men inte nått skoop direkt. Det är så det funkar. Som ända människa i landet är hon undantagen från rätten att välja sin livspartner. Regeringen och statschefen måste godkänna gemål till kronarvingen. Jämför det med debatten om hederskultur och unga invandrartjejers rätt att få leva som dom vill…

  Veronica
  vice ordf i Republikanska Föreningen

 9. ”Giftoman”, kallas det och infördes i lag genom Enväldets Lag-Commission (1686) i den Rikslag som var färdig 1734, och började gälla i februari 1736.

  Giftomanen (far, mor eller närmaste manlig släktning) kunde göra bruden arvlös om hon vägrade.

  Detta till 1872 för myndig (25 år) o-frälse mö och till 1882 för myndig (25 år) adlig mö.

  Men det gäller alltså alltfort för Arvfurstar och Arvfurstinnor. Tolkningen sedan 1888 när det gäller Arvföreningen 1544 ändrad 1590/1604/1650/1683/1719/1809/1810/1980 är dessutom att Giftomannen inte kan ändra sig i efterhand.

  Detta tycks dock ha varit okänt för Sv RL 1734 ;=)

 10. För många år sedan på mitt första arbete som journalist gjorde jag ett reportage om ett stor scoutläger dit Kungen kom på besök. Detta var under mina grunge-år när håret gick till axlarna, Pearl Jam och Nirvana rullade på cd-spelaren och jeansen ofta var olappade.

  Redaktionen instruerade mig flera gånger att jag måste säga Kungen eller ers majestät till Kungen. Hur det än var, i stridens hetta på presskonferensen råkade jag säga du och det gick ett sus genom den mycket välbesökta presskonferensen. Men till Kungens försvar måste jag säga att han verkade helt oberörd av att ha blivit duad.

 11. Far jag bara paminna dig om att det ar ganska vanligt i andra lander att saga ‘er’ till alla som ar aldra eller alla som man inte kanner till?! Ni svenskar ar alltsa ganska ovanligt, med att dua till alla. Jag medger att det ar hemskt att man far saga ‘herr magister doktor bla bla’ i Osterrike t.ex.. Men det far val vara NAGON i landet man kan saga ‘er’ till? Ar det sa svart? Man kan overdriva Jantelagen, tycker jag. For mig ar det bara en form av respekt, som man skulle ha at alla, sa klart. Men anda.

 12. ”Ni” är inte hövligt i Sverige.

  Förr var det titlar och 3:e person singularis; Löjtnantskan… Aldrig ni annat än till tjänstefolk (flera).

  I Dalarna och andra gammalmodiga trakter sade man alltid Du, även sedan de högre stånden börjat titulera i andra delar av landet.

  Vi har den gamla historien om GVIA, som Kronprins på besök i Dalarna:

  Dalmasen säger: här säger vi alltid Du, utom till dej och Far din!

  De ni! Och detta var alltså INTE oartigt då heller.

 13. När kronprinsessan skulle medverka i ”Sen kväll med Luuk”, mailade jag till programmet och uttryckte mina åsikter att en person som lyckas mobba ett stackars affärsbiträde (”jag ska inte ha schampo För fett hår, jag ska ha schampo MOT fett hår) borde kunna klara att bryt isen och dua Viktoria.

  Så blev det ju dock inte.

  Vad jag slogs av i programmet var den uppenbara brist på uppfostran i takt och ton som Viktoria visade upp, det var nämligen helt OK för henne själv att dua Kristian Luuk.

  Rimligen bör ju ett samtal gå till så att om Viktoria insisterar på att inte vara du med Kristian, då ska hon ju svara alla fågor riktade till ”kronprinsessan”med att titulera honom ”redaktören”, ”programledaren” eller något liknande.

  Tycker hon sen att det blir för jobbigt kan ju hon föreslå att man lägger bort titlarna. Då och endast då är det OK för henna att dua Kristian Luuk.

  Eller hur?

 14. Genialiske Peter Jihde frågade henne om det där. På ett helt briljant sätt som visade på precis det du beskriver. Han visade en sida av henne jag aldrig sett i någon annan intervju.

 15. Faktiskt är det så enligt konvenansen att kungen ska kallas kungen eller ers majestät, medan han själv tilltalar alla s k undersåtar med du. Uppenbarligen anses det att Victoria lyder under samma tradition.

  Naturligtvis är alltihop urfånigt.

 16. Urfånigt, löjligt och översitteri säger många.
  Men jag kan inte hålla med. I USA du:ar man väl inte presidenten mig veterligen utan tilltalar honom ”mr.president”. Vad är det då för stor skillnad med att kalla kungen för kungen? Det handlar om att visa respekt och aktning för den livsuppgiften han har och att han är statschef. Många svenskar tilltalar gärna kungen på detta vis just för att dom respekterar honom. Själv tycker jag att man ser en brist på respekt i samhället idag. Därför undrar jag om det verkligen hade varit så fel att använda denna typen av tilltal. Det är inte ovanligt i vissa andra länder.
  Till alla republikaner och alla andra ”kritiker” kan jag bara säga.. Jovisst, avskaffandet av monarkin hade väl varit en lysande avslutning på flera decenniers nedbrytande och depraverande samhällsutveckling.

 17. Nä, någon respekt för att någon ärvt en livstidsförsörjning har jag inte. För statsministerämbetet har jag stor respekt, på sitt sätt är det ju bara det ämbetet som är jämförbart med det amerikanska presidentskapet. First among equals. Monarkin bygger ju på att vi inte är lika, att familjen Bernadotte skulle vara förmer. Det är det som är löjligt.

  Annars håller jag med dig om att avskaffandet av monarkin vore en lysande avslutning på nära fem sekels dekadens och depraverade överklassvassande.

 18. Jag tycker det är konstigt att så många känner sig som undersåtar tyngda av en regerande kung! Själv stödjer jag och respekterar kungen då han på ett utmärkt sätt representerar Sverige utan någon som helst partitillhörighet. Det är för mig mycket viktigt i dessa dagar, då partipolitiken delar landet i olika läger. Sossarna skrämmer konstant med högerspöket och den hemske kapitalisten som skall äta upp alla fattiga. Trams! Inte representerade Göran Persson alla i landet. Fokusera på samhällets viktiga frågor istället för att må dåligt över att ni skulle vara undersåtar, en roll ni verkar ta på er helt själva!

 19. Nej Göran Persson representerade inte Sverige mer än vad Carl-Gustaf Bernadotte gör, men han var åtminstone vald. Nej Carl-Gustaf Bernadotte representerar inte mig mer än Fredrik Reinfeldt, därtill har jag alldeles för stor respekt för Reinfeldt och för liten för en man vars ämbete inte tål ifrågasättande.

 20. Ljuger…?!

  Det är att ta i överkant. Det är hennes titel likaväl som vi alla kan kalla oss Herr, Fru, Fröken, Doktor eller Ambassadör.. efter vad vi har givits eller fötts med.

  Ingen tvingas att använda en titel men i olika sammanhang så visar det en viss respekt. Med respekt menar jag respekt för min nästa, mina medmänniskor. Det kan i vissa sammanhang förenkla och samtidigt ge distans om jag vill det.

  Varför är vi Svenskar så tillsnörpta när det gäller titlar?

  Undataget Herr, Fru, Fröken så de som ges en titel i arbetet har förtjänat den och de som fötts med den växer ofta upp med ett tryck att bevisa att de förtjänar den.

  En titel är endast en titel och den har inte mer eller mindre betydelse än vad man ger den.

  och det från en vanlig Svensson ;o)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>