Lottas lilla lektion – i härskarteknik

[Denna artikel har också publicerats på Newsmill.se] Nu har jag läst Lotta Grönings pamflett om Mona Sahlin. ”Sanning eller konka” heter den och är en rejält usel journalistisk produkt. Den som vill lära sig mer om vad som får Mona Sahlin att ticka, eller den som vill försöka förstå hur den moderna socialdemokratin fungerar vänder sig lämpligen till någon annan källa. Exempelvis Christer Isaksons bok om Mona Sahlin – som här blir omsorgsfullt sågad av Åsa Linderborg.

Men i ett avseende är Lotta Grönings bok så skickligt utformad att den borde utgöra universitetslitteratur. Den skulle nämligen kunna utgöra hela grundkursen i Härskarteknik, 5p. Omsorgsfullt och noga plockas Mona Sahlin ner. Inte med fakta och argument utan med insinuationer, ordval och glidningar. Låt oss titta lite närmare på metoderna som används. Detta gör jag i syfte att erbjuda en studievägledning i praktisk härskarteknik för nybörjare.

Härskarteknikerna beskrivs ofta som fem separata tekniker att hålla nere sina meningsmotståndare eller att bibehålla en dominant roll i en grupp. De fem teknikerna är:

 • Osynliggörande
 • Förlöjligande
 • Undanhållande av information
 • Dubbelbestraffning
 • Påförande av skuld och skam

Lotta Gröning använder sig frekvent av dessa härskartekniker när det gäller Mona Sahlin och hennes gärningar. Låt oss börja med några exempel.

Osynliggörande
Att medvetet ignorera en person eller hennes gärningar är ett effektivt sätt att dominera. Låt oss titta på ett sådant exempel ur Grönings bok (s. 144) och notera hur snyggt osynliggörandet glider över i en dubbelbestraffning.

Mona Sahlin måste helt enkelt kompetensutveckla sig i utrikespolitiska frågor. (…) Det krävs omedelbar uppryckning. De första två åren har varit katastrofala, närmast fiaskobetonade, för Mona Sahlin på det området. För det första talar hon nästan aldrig utrikespolitik och för det andra misslyckas hon när hon försöker åstadkomma något.

Mona Sahlin har gjort minst 20 utrikesresor sedan hon tillträdde som partiordförande. Hon har deltagit vid ett 80-tal internationella möten. Hon har talat internationella frågor i Almedalen, på partimöten och i riksdagen. Allt detta är osynliggjort av Gröning. Och dubbelbestraffningen på det: Hon har inte gjort något och det hon gjort har blivit fel. Så ser väl utförd härskarteknik ut!

Förlöjligande
Att förminska någon genom att få denna att framstå som liten och löjlig förstärker den egna positionen. Detta är något av Lotta Grönings paradgren. I boken står exemplen som spön i backen. Här är några:

Men innerst inne är hon en rädd liten flicka som nått sina drömmars mål. Hela hennes inre utstrålar osäkerhet, samtidigt som hon i tuff svart och vit dräkt kliver upp i talarstolen och med humorn som vapen redogör för sina tankar. (s. 22)

Likt en fallen ensam ängel i vit skjorta och med stora fuktiga rådjursbruna ögon klev hon upp på podiet inför det samlande mediauppbådet. (s. 113)

Visst har hon åldrats med åren. Frisyren har blivit mer alldaglig, hon har låtit håret växa och låter det nu rama in ansiktet. Hon ser rundare ut. (s. 130)

”Rädd liten flicka”. Mmm, löjligt. ”Hela hennes inre utstrålar osäkerhet”. Bortsett från det absurda i påståendet att Gröning kan se Sahlins inre stråla, så är bilden förstås till för att göra Sahlin fånig. ”Likt en fallen ängel”, ”åldrats med åren”, ”lite rundare”. Orden är väl valda. Precis det säger man när man vill förlöjliga någon.

Undanhållande av information
Att stänga någon ute från skeendena som pågår är en avancerad form av manipulation. Det behöver inte vara verklig information som undanhålls, bara det tydligt framgår att ”jag vet mer än du”. Så här till exempel:

Det är skrämmande många som är övertygade om att Mona Sahlin inte kommer klara jobbet som partiledare, än mindre som statsminister. Det pågår en inofficiell vadslagning om att hon inte ens sitter kvar på partiledarposten till 2010. (min kursiv) Misstron mot Mona Sahlin är genomgående stor. Det har ingen betydelse om man frågar politiska journalister, eller så kallat vanligt folk eller politiker.

Det visste ni inte, va? Inte Mona heller. Men Lotta vet. Hon har örnkoll. Får jag satsa 100 spänn på att Mona sitter kvar till 2010? Vem tar upp vadet?

Dubbelbestraffning
Vi har ju redan under rubriken Osynliggörande haft ett exempel på dubbelbestraffning, som ju är ett sätt att placera en person i en situation där vilket val som helst blir fel. Men vi tar ett exempel till. På sidorna 109 – 126 i boken beskriver Lotta Gröning politikens vardag för Mona Sahlin. Hon börjar så här.

 Hon vet att hon måste bjuda på sig själv för att nå genomslag i medi, för att bli omskriven. Det handlar om att ge för att få tillbaka. (s. 109)

Men det även om detta är nödvändigt  så gör förstås Mona Sahlin det hela fel.

Förutom att hon berättar om sin vardag med ungarna, talar hon också ut om sina personliga tragedier. Inte bara en gång, utan gång på gång,  låter hon sig intervjuas om sonen Johan som hon så tragiskt förlorade. Hon gråter ofta i dessa sammanhang. (s. 111)

Först beskrivs en nödvändighet, sedan börjar vi ana hur fel Mona gör och på samma sida förstår vi vad Lotta Gröning är ute efter.

Men hon dramatiserar också, letar efter de räta knapparna för att väcka känslor.

Man måste bjuda på sig i politiken, gör man det inte så gör man fel, men gör man det så gör man också fel. Snyggt och enkelt.

Påförande av skuld och skam
Att få någon att skämmas och känna sig skyldig är verkligen att försvaga. Exemplet ovan med dubbelbestraffningen visar ju också på det. Ett annat mer vanligt sätt att hålla ner kvinnor är att peka på deras sexualitet. Hör här bara om hur illa Mona Sahlin beter sig i närheten av Bruce Springsteen.

Hon vrålar och skriker med i låtarna, hon dyrkar honom och går troget på hans konserter. Hon skriver offentliga beundrarbrev och nyttjar sitt kändisskap för att få träffa honom. (…) Hon är med andra ord en riktig groupie, men ändå inte vem som helst. Hon kan bli statsminister i nästa val.

Groupie är för er som inte känner till ordet en tjej som gör vad som helst för att få ligga med sin idol. Det är ord och inga visor det.

Lotta Gröning tycker uppenbarligen inte om Mona Sahlin, det ska man inte behöva göra för at skriva en bok om henne. Problemet är bara att Lotta Gröning inte skrivit en bok om den socialdemokratiska partiordföranden eller om kvinnan Mona Sahlin. Hon har skrivit en bok som egentligen bara duger till instruktionsbok för hur man svärtar ner bilden av en annan människa.

Ps. Har ni hört att det pågår en intern vadslagning på Aftonbladet om Lotta Gröning kommer att få behålla jobbet efter nyår?

[tags]politik, mona sahlin, lotta gröning, härskartekniker, böcker, socialdemokraterna[/tags]

You’re able to keep track of what you have completed as https://trackingapps.org/app-that-lets-you-spy-on-text-messages/ part of your customized training plan

7 reaktion på “Lottas lilla lektion – i härskarteknik

 1. Magnus,

  Jag må då säga,

  Av citaten kan jag bara säga att lilla Lotta på Bråkmakargatan är ännu ett exempel på avundsjuk kvinna stjälper annan kvinna.

  Om det är så enkelt, att göra sensationsjournalistk på ynka pynka, kan jag nog påstå, att man gör det lätt för sig.

  Bidrottningar, är det värsta jag vet.

  vänligen

  Elizabeth Sahlén Karlsson (s)
  Norrtälje AK, Rimbo Föreningen

  http://www.s-info.se/sahlen

 2. Mycket bra artikel! Fast det känns väl magstarkt när artikeln och du som artikelförfattare själv bidrar till att med härskarteknik göra ner Lotta Gröning.

  Med vänliga hälsningar,
  Jonas.

 3. Nu har jag inte läst Lotta Grönings bok och tror inte att jag kommer att göra det heller. Men jag anser i alla fall att Mona Sahlin är en katastrof för partiet och begriper bara inte hur man kunde välja henne till partiledare.

  Det skulle förvåna, när smutskastningskampanjerna kommer igång inför nästa val, då Mona blir världens tacksammaste mobboffer, om inte både hon och partiet kommer att få käka Toblerone tills man spyr och erinra sig obetalda daghemsräkningar och parkeringsböter – ”i tider som kräver god ekonomisk kontroll och gott ekonomiskt ledarskap”.

  Ledsen, men jag är rädd att valet av Mona Sahlin var ett gigantiskt misstag, alldeles oavsett vad Mona är – i själva verket, och även om hon kunde tala med bönder på bönders språk en gång, ja även om hon är en hyvens till tjej – idag och har mognat sedan dess.

  Och bortsett från detta är det väldigt många som betraktar henne som halvmoderat, vilket inte är vad socialdemokrater vill ha idag.

 4. Jösses! Kolla Grönings halva pudel på sin blogg! Dessutom gangsterredigerar hon valda inlägg från andra bloggar och angriper på nytt Eric Sundström med invektiv av varierande sort. Det blir allt mer uppenbart att hon inser att boken kommer att bli en rejäl belastning för henne i hennes kommande yrkesutövning. Jag undrar om hon till exempel kommer att höras lika frekvent i P1:s ”God Morgon Världen” framöver?

 5. K-E Lindkvist skriver:
  Jag undrar om hon till exempel kommer att höras lika frekvent i P1:s “God Morgon Världen” framöver?

  Den var rolig – skulle en sossekritisk röst (om Gröning nu är en sådan), i synnerhet om den tillhör en sosse, bli persona non grata i radion? Om det händer ska jag rita kors i taket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>