Lustigt men knappast roligt

Vi har en arbetsmarknadsminister som av allt att döma har köpt sig en examen på ett bluffuniversitet. Det finns miljoner sätt att göra sig lustig över detta. Men kanske ligger förklaringen till moderaternas nedskärningar i vuxenundervisningen här någonstans. Att komplettera sin utbildning på komvux ska göras omöjligt, men köp gärna en amerikansk examen istället!

Man ska inte behöva ha en akademisk examen för att bli statsråd. Självklart spelar utbildning en stor betydelse när man värderar någons kompetens, men än viktigare är vad man faktiskt uträttat och den erfarenhet man skaffat sig under livet. Och Sven-Otto Littorin verkar vara en händig karl i politikens verkstad. Synd bara att han tydligen har så dåligt självförtroende att han måst köpa sig en titel. Det hade säkert gått bra för honom ändå.

Nu får man väl anta att hans uppsats om KREAB så småningom blir granskad och bedömd och kanske är det en fullt rimlig bedömning att han skulle passera en universitetsexamen. Jag överlåter frågan till akademien. Men det som står helt klart är att vi har en arbetsmarknadsminister som tycker det är helt naturligt att brodera ut sitt CV en aning när man söker jobb. Undrar hur man ser på det i näringslivet?

Hatten av för Friktion som gjorde ett riktigt scoop idag. I brist på bättre nominerar jag det till både Nyhetspriset och Guldspaden (om det blir någon bloggklass).

[tags]politik, sven-otto littorin[/tags]

Linda abraham they will have college essay writers within https://pro-essay-writer.com to take the gmat

10 reaktion på “Lustigt men knappast roligt

 1. Fint inlägg detta, framför allt sarkasmerna om Komvux.

  Men. Du skriver som om det inte vore alldeles solklart att Littorin bluffat. Vilket jag gissar beror på att både Aftonbladet och SVT tycks ha missförstått vad det handlar om.

  Detta är ingen bedömning som du behöver ”överlåta åt akademin”. Tvärtom finns all information som behövs för att avslöja Littorins bedrägeri tillgänglig på friktions blogg.

 2. Pingback: Friktion | Svenska mästare i inkompetens

 3. Detta är verkligen ett riktigt lågvattenmärke. Även om det skulle vara så att Littorin nu inte bluffar, så är det ju riktigt anmärkningsvärt att han överhuvudtaget kan med att sätta upp ett så lågt ansett lärosätes namn på sin meritförteckning.

 4. Av meritlistan, som han har på regeringssidan, att döma, så har han inte ens den akademiska grunden för en masterexamen. Där står att han har skrivit en C-uppsats i nationalekonomi och dessutom studerat företagsekonomi, men inte något om att han har de erforderliga poängen för att kunna ta en masterexamen, alltså de 120 poäng som krävs för att kunna gå vidare och ta en sådan. Så det hela handlar av allt att döma om en väl uttänkt och organiserad bluff.

 5. ”Nu får man väl anta att hans uppsats om KREAB så småningom blir granskad och bedömd ”

  Man kan inte bara skriva uppsatser hemma och i efterhand (i detta fall 10 år EFTERÅT) få dem bedömda!

 6. Kerstin,

  Var snäll och sluta sprida vilseledande uppgifter om detta. Det går alldeles utmärkt att ta en mastersexamen utan att ha läst till kandidatnivån i samma ämne. Kolla i antagningskraven hos valfritt utländskt lärosäte så ser du detta.

  Det är inte det som är Littorins bluff. Bluffen består i att universitetet där han uppges ha studerat är ett diploma mill.

 7. Så ni tror alltså inte att Littorin kan ha trott att det var ett legitimt universitet? Att han är så dum att han köper en bluffexamen och sedan, fullt medveten om vad det innebär, lägger upp den i sitt CV på regeringens sida?

  Det tror ni knappast. Men det finns ju politiska poäng att plocka och självklart dunkas det mycket rygg inom den socialdemokratiska klubben för inbördes beundran. Vanligt folk blir givetvis bara äcklade över sensations-journalistiken/bloggeriet och fler och fler ledsnar på ”debattklimatet” och orkar inte längre intressera sig. Trist men sant.

 8. Erik: Det är ointressant vad Littorin kan ha trott när han köpte sin bluffexamen. Faktum är att Sverige inte kan ha en arbetsmarknadsminister som fortsätter att hävda att sådana köpta utbildningsbevis och från icke auktoriserade utbildningsanstalter är att jämnställa med universitetsutbildningar. Det ingår i arbetsmarknadsministerns jobb att också vara ansvarig för fortbildning av arbetslösa. Om Fredrik Reinfeldt, av någon konstig anledning, inte klarar av att avskeda Littorin, så får han väl låta honom byta plats med någon annan minister. Vi kan inte ha en arbetsmarknadsminister som inte kan sköta sitt kompetensområde.

 9. Fredrik Reinfeldt var under många år medlem i motorcykelklubben Hells Angels. Han säger sig inte ha känt till några oegentligheter inom organisationen, utan såg den främst som ett socialt forum.

  ”Alla har vi väl gjort våra misstag. Varför verkar vissa tycka att just politiker ska vara perfekta människor?”, frågar sig en moderat väljare. ”Bara för att Reinfeldt styr landet och uppbär en extremt hög lön som betalas med skattemedel, för ett förtroendeuppdrag han fått av landets väljare, kan vi väl inte kräva att han ska vara bättre än någon annan”, funderar en annan moderat väljare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>