Normal lögn och stöld med folkpartiet

Till att börja med kan vi slå fast följande: Jag är glad att Johan Jakobsson avgått som partisekreterare. Det är nämligen samme man som med lögner och falska insinuationer försökte få mig sparkad från mitt jobb i maj i år. (Mer om det här.) När hans lögner kunde vederläggas vägrade han be om ursäkt utan försökte sitta kvar på höga moraliska hästar. (Mer om det här.)

Men å andra sidan är det knappast viktigt idag. Idag vet vi att folkpartiet dragit nytta av information de stulit från socialdemokraternas interna mötesplats. Vi vet att det förändrat deras handlande och deras planering. Vi vet att folkpartiet försöker släta över detta och låtsas som om det är något normalt som skett. Så här säger Lars Leijonborg i DN idag.

- Det är uppenbart att socialdemokraterna försöker utnyttja det här i sin valrörelse. Vi måste återföra detta till normala proportioner.

Ursäkta franskan, men vad i helvete i detta är av normala proportioner? Ska vi betrakta politiskt spionage som normalt? Ska vi betrakta dataintrång, stöld och uppenbara lögner som en del av den politiska kulturen?

Nej, jag vägrar acceptera det. Och om det fortfarande finns hålhuvuden därute som tror att denna affär på något sätt gynnat socialdemokratin kan det kanske vara nyttigt med en påminnelse om att socialdemokraterna alltid förlorar när valdeltagandet sjunker, något som denna affär i praktiken garanterar.

Men jag har trots kvällens avslöjanden en del frågor som surrar i mitt huvud och som jag verkligen skulle vilja ha svar på.

1. Har Alliansen haft gemensamma pressekreterarmöten? Är det otänkbart att Niki Westerberg styrt utspel och svar för hela Alliansen efter den information hon haft tillgång till?

2. Vidhåller Sven-Otto Littorin, moderaternas partisekreterare sin bagatellisering av folkpartiets intrång? Tar moderaterna avstånd från det som skett eller är man fortfarande övertygad om att det hela är fråga om ett socialdemokratiskt ”spinn”?

3. När Nina Larsson påstår att hon bara av misstag råkat försöka logga in på SAPnet för att inloggningsrutorna ”är så lika” har hon då alltid haft Per Jodenius vid sin sida? Och var det i så fall normalt att han alltid var inloggad på SAPnet? Hur kan hon ha undgått att ställa några frågor om det?

Faktum är, för den minnesgode, att jämförelsen med Watergate är helt felaktig. De republikaner som bröt sig in på demokraternas högkvarter fick inte med sig någon information. Men i det aktuella fallet är inbrottet och stölden fullbordad. Informationen är använd. Det är en större skandal. Det är kort sagt för jävligt.

Och ingenting, verkligen ingenting, får mig att tycka synd om hycklaren och lögnaren Jakobsson. Däremot kan man fälla en tår för den svenska demokratin.

[tags]folkpartiet, folkpartiskandalen, skandal, val06, johan jakobsson, hyckleri, politik, socialdemokraterna, brott, straff, alliansen[/tags]

8 reaktion på “Normal lögn och stöld med folkpartiet

 1. Pingback: Lenas bloggik i ordning och kaos » Folkpartiet, vad finns att tillägga?

 2. Pingback: Frostberg i San Francisco

 3. Vad gäller punkt 3 är det faktiskt inte så konstigt alls. Jag har själv tidigare haft konto på socialdemokraternas First Class-BBS. Använder man First Class-klienten är det faktiskt svårt att se skillnader mellan olika BBS:er eftersom hela gränssnittet är nästan identiska. Om jag förstod saken rätt hade hon till och med försökt logga in på Sossarnas BBS med sitt eget användarnamn på NuBBS, vilket hon knappast skulle ha gjort om avsikten var att hacka sig in på sossarnas bbs.

  Det troligaste var att den förinställda servern var sossarnas vilket hon inte noterade när hon försökte logga in på folkpartiets.

 4. Pingback: SannBlogg

 5. Vad gäller trean om Nina Larsson, så var det för inte alltför länge sedan väldigt vanligt att man kunde vara registrerad – och att man därmed även kunde logga in – på andra partiers BBS:er än sin egen. I syfte att diskutera och debattera med sina politiska motståndare.

  Jag har själv, moderat som jag är, varit registrerad på just SapNet – just i detta syfte. Varför skulle man då reagera på att ens kollega också är registrerad där?

  Dessutom är det otroligt lätt att blanda ihop de olika BBS:erna. Använer man klientprogrammet FirstClass så är det ju enbart några (små) tecken som skiljer den ena servern från den andra.

 6. Bra skrivet Magnus
  Och en tröst i bedrövelsen: Lejonborg har ju fått schavottera ganska ordentligt under gårdagen och tvingats backa på punkt efter punkt samt pressats så långt att han tom i TV (kl. 19.30) erkände, fast det nog var ett misstag och något som journalisterna missade, att fp lagt upp en del av sin taktik utifrån informationen man fått pga dataintrånget.

  När man sedan tänker på hur alliansen grävt fram och fått publicerat en massa smuts om soc.dem. sedan januari, och när han nu beskyller socialdemokraterna för att ”utnyttja situationen” vet man alltså inte om man ska skratta eller gråta.

 7. Bra att du sätter press på alliansen! (även om jag inte _tror_ att Folkpartiet sålt in dataintrång hos alla allianspartier :-) Bra att sätta press på dem så att de tar sitt förnuft till fånga och restaurerar FP:s ledning/kultur inifrån och ut.

  Att andra allianspartier efter ett par dagar chock och förvirring inte vill hugga skurkarna rakt av beror väl på nån slags ångest över att det är val helt strax (och kanske nån undanträngning av insikten att FP kan åka ur riksdagen om Leijonborg …sitter kvar(?)). Att detta helt enkelt hotar alliansen. Men när det blir helt tydligt för dem att FP-ledningen känt till och accepterat att man utnyttjat intern S-information så måste övriga allianspartierna agera ”Brutus” mot FP:s ledning. Inser de inte det… :-P

  Är inte detta av en dignitet att rent av valet kan senareläggas för att en politisk ideologis parti ska hinna få någon slags partiledning för partiet på plats innan valet? En ytterst märklig situation. Men det tuffa och dramatiska i detta är också demokratins sunda funktion! Ett bevis på att vår demokrati är i stånd att försvara sig självt mot antidemokratiska metoder.


  Moderat som tänkt rösta på FP…eeeääh… (still brother in allians)

 8. Tack för ett bra inlägg förresten! Men f–n va du ser glad ut på fotot i dag. Typiskt!

  Men nu har vi i alla fall snart lika få partier i alliansen som ni i kartellen, så i nästa kemiskt datanätverksfria våg, så! :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>