Öppen partibidragsredovisning skrämmer Alliansen

Att partier tar emot stöd av intresseorganisationer och enskilda är inte särskilt märkligt. Det finns en tendens att göra ett indignationsnummer av det faktum att det faktiskt kostar en hel del att bedriva partiverksamhet och att söka väljarnas stöd. Att det skulle vara mer omoraliskt att försöka övertyga en medborgare om ett politiskt alternativ jämfört med att få oss att välja olika konsumentprodukter tycker jag är lite löjligt som påstående.

Däremot är det förstås intressant för väljarna att veta vilka intressen det är som finansierar olika partier. Att LO och flera LO-förbund är med att finansiera socialdemokratin är mycket väl känt. Det är en kunskap som väljarna har med sig när rösten ska läggas i valurnan. Men vilka intressen som står bakom de borgerliga partierna döljs skickligt genom stiftelser och företag. Och inte minst genom att moderaterna envist har blockerat varje krav på öppen redovisning av bidrag till partierna.

Detta mörkande av partibidragen kan ske bland annat därför att man i de borgerliga medierna sprider dimridåer. Inför varje val går det en kanonad från de borgerliga ledarsidorna där man påstår att det är något skumt med kopplingen mellan Socialdemokraterna och LO. En koppling som har varit väl känd sedan 1898. Bakom denna opinionskanonad kan de borgerliga partierna operera i smyg utan att bli synade fullt ut. Men ibland får man glimtar av hur det ser ut bakom dimridåerna.
I tidningen Arena synas nu . I dagens nummer av Resumé synas . Moderaterna har . Centerpartiet har haft starka band till LRF och tagit emot bidrag därifrån Kristdemokraterna har kopplingar till den finansiellt starka frikyrkorörelsen men hur de ekonomiska banden ser ut därimellan redovsias inte öppet.

Under regeringen Persson och med demokratiminister Britta Lejon i spetsen togs ett initiativ till en frivillig överenskommelse mellan riksdagspartierna om partibidragsredovisning. Den har fungerat dåligt. Det är dags att ta steget fullt ut mot en lagstiftning, men då står den moderatledda alliansregeringen i vägen. Ett rimligt krav är väl att partierna för att få ta emot statligt partistöd redovisar sina övriga bidragsgivare.

[tags]politik, partistöd, moderaterna, partibidrag, regeringen[/tags] It is a multi-campus institution of higher education, which is committed to attainment of the highest standards in teaching, https://writemyessay4me.org learning and research compatible with global requirements of practicing different professions

10 reaktion på “Öppen partibidragsredovisning skrämmer Alliansen

 1. Jag håller med om att det skulle vara välkommet med lagstiftning om kampanjfinansiering, både för partier och personer. I oviljan/oförmågan att åstadkomma detta är väl emellertid både föregående och nuvarande regeringen lika goda kålsupare.

  Men eftersom jag själv jobbat i många år inom Centerpartiet ställer jag mig undrande till ditt svepande påstående om pengar från LRF till partiet. Har du belägg för detta? Annars förtar det ju argumentationen att komma med sådana slängar.

 2. Så du menar, Henrik, att du inte tror att det funnits finansiella band mellan LRF och Centern? Hmm, intressant. Det skulle vi haft svar på om redovisningen var öppen.

  Och nej, regeringarna är inte lika goda kålsupare. Regeringen Persson tog initiativ till öppen redovisning av partibidrag. Något sådant initiativ har inte skett från regeringen Reinfeldt och står inte heller på deras agenda enligt vad som framkommit i medierna de senaste veckorna.

 3. Om nu regeringen Persson tog ett sådant initiativ, var kan man läsa denna öppna redovisning gällande Socialdemokraterna? Så vitt jag vet är det öppnaste som finns en en uppskattning som Carl B Hamilton (fp) gjort. Eller blev det inget av det?

  Vad gäller LRF och Centerpartiet – det är ingen hemlighet att de bägge organisationerna stått varandra nära, och påverkats av varandra. Det är dock inte per definition samma sak som att Centerpartiet fått ekonomiskt stöd. Jag vågar som gräsrot inte säga varken bu eller bä, men det är om det förekommit inte ett allmänt känt faktum.

 4. Faktum är att det är vad jag menar. Och jag måste säga att du använder ett insinuant anförande som jag har svårt att få att gå ihop med indignationen över hur de borgerliga partierna påstås uppföra sig.

  Åter till frågan: I inlägget skriver du ”och tagit emot bidrag därifrån”. I svaret till mig skriver du att det ”skulle vi haft svar på om redovisningen var öppen.” Det är inte samma sak. Du gör i inlägget ett påstående som framställs som fakta. Det är inte min sak att bevisa motsatsen. Det är upp till dig att visa att du har några som helst belägg för vad du säger.

 5. I Finland som har ett personvalssytem finns det krav på öppen redovisning om vart kampanjmedlen kommer från. Men det hjälper inte. Flera ledamöter från Svenska Folkpartiet redovisade att de fick bidrag från ”Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland”. Men där tar alla spår slut, så det går bra att mygla även om det redovisas officiellt.

 6. Jag håller helt med Henrik Sjöholm! Fram med bevisen Magnus, det är du som har bevisbördan här. Att SAP inte hymlat med att de får miljoner kronor av LO länder det till heder, medan LO borde skämmas inför de över 40% av dess medlemmar som inte röstade på SAP vid senaste riksdagsvalet. Visst är det ett majoritetsbeslut vid LO-kongressen, men ändå!

 7. Till detta kommer omfattande stödannonsering i de bogerliga partiernas medlemstidningar, annonspengar som genererar vinster till tidningen vilka sedan slussas över till partiet. Den som läser Medborgaren kan hitta massvis med annonser från företag riktade till andra företag, som säljer allt från skruvar till virke. Visserligen är det många företagare som läser Medborgaren, men den som vill sälja virke eller skruv kanske ändå skulle välja att i första hand annonsera i branschtidningar etc.

  Den stora poängen med stödannonsering är att företagaren kan ge ett bidrag med oskattade pengar, ungefär som när Maria Borelius lät sin barnflicka åka taxi på firmas konto.

 8. Magnus: Word! Ännu ett bra inlägg.

  Henrik: Det vore intressant (på riktigt, alltså utan insinuans eller ironi eller nånting) om LRF inte gett Centern bidrag. Det skulle i så fall krossa en fördom hos mig (en fördom av den där typen: ”jamen det vet ju alla”).

  Det är ju tekniskt sant att Magnus har bevisbördan, men du kanske har bättre möjligheter att ge en bild av hur relationerna mellan C och LRF ser ut?

  När Carl B. Hamilton räknar på S och LO tar han ju med gratisarbetade timmar också (gud vet hur han gjort en sån uppskattning). Det tycker jag generellt är mindre intressant än direkta pengabidrag, men menar du att inte heller det förekommer?

  Och återigen – jag är inte ute efter att sätta dit dig eller C, eller göra mig rolig på er bekostnad. Den starka kopplingen till LRF är ju hela orsaken till att vi sossar (ibland i hemlighet) tycker så mycket om centerpartister. ;)

 9. Kristoffer: förvisso har jag inte sysslat med ekonomin i Centerpartiet (jag var alltid bättre på politik :-) ). Men några nedslag:

  * Visst finns det kopplingar mellan LRF och (c), men det är i form av personer som har uppdrag i båda organisationerna. Det har alltså inte varit så att LRF haft styrelserepresentation i (c) som organisation, eller vice versa.
  * På samma sätt har det aldrig, mig veterligt, förekommit något centralt organiserat kampanjande från LRF:s sida för (c). Det skulle dessutom vara politiskt omöjligt med tanke på att det även sitter många moderater centralt i organisationen. På lokalplanet har det säkert förekommit i oorganiserad form.
  * Ett exempel på detta är t.ex. att det väckte ett väldigt rabalder den gången förre ordföranden Hans Jonsson sade att ”jag ska rösta på en bonde” i valet till Europaparlamentet 1999 (den ende valbare bonden var fd jordbruksministern Karl-Erik Olsson (c)).
  * Jag är övertygad om att det visst förekommit ekonomiska mellanhavanden i mindre skala (lån av mötesrum/kurslokaler, något stöd till en resa eller så, främst till CUF), men det har mer karaktären av lobbying än organisationsstöd.
  * Att det skulle ha förekommit rena organisationsbidrag i modern tid har jag aldrig hört talas om och det förefaller mig vara helt uteslutet med tanke på interndiplomatin i LRF. Centerpartiet var, fö, också mycket skeptiskt till att alls ta emot pengar utifrån under lång tid.

  Lite långt, men där är redovisningen av vad jag vet. Så, visst finns det band, men de är inte främst av ekonomiska, utan av personlig karaktär.

  Det var min redovisning. Nu väntar jag med spänning på att Magnus lägger fram bevisen för sitt ursprungliga påstående :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>