Radikala socialister är söta

Jag ser att Johan Sjölander har en lätt som ropar på socialism och klasskamp. Håhåjaja, tänker jag i mitt stilla sinne och minns Johan från en tid tillbaka, när han var ung alltså. Och ropade på socialism. Fast kanske inte alltid på universitetet.

För så är det ju, världen ter sig lite mer komplicerad för var dag som går. De enkla lösningarna förlorar en del av sin lockelse när man blir äldre. Men radikaliteten är viktig. Som en påminnelse om de rena idealen. För sin fokusering på problem och lösningar istället för vardagslunk. Det är radikaliteten, inte pragmatismen, som sporrar de intressanta och viktiga ideologiska diskussionerna.

Så är det i högern, och så är det i vänstern.

Idag är jag väl i det närmaste helt avradikaliserad. Men det som bär mig i mitt dagliga värv är den känsla för rättvisa, globalt och lokalt, som jag grundlade i min radikala ungdom. Jag vet att en 18-årig Magnus Ljungkvist skulle förakta den gråsosse jag förvandlats till. Själv omfamnar jag 18-åringen och tycker han är lite naiv, söt och otroligt viktig för den jag blev.

Det var han som tvingade mig att läsa 1000 böcker för att bevisa att socialismen var rätt. Det var han som tragglade sig igenom nattlånga debatter om socialistisk strategi. Det var han som gav mig det liv jag har idag. Jag är honom stort tack skyldig

[tags]socialism, radikalitet, ungdom, politik[/tags] Michelle my connection writing paper examine the link right now to the american west dates back to my childhood

6 reaktion på “Radikala socialister är söta

  1. Hihi, och det var katten på råttan och råttan på repet…

    Så fort man fötts kommer det fram sådana som är yngre och mindre erfarna. Visst är det härligt att mogna :-) !

  2. Magnus, din iaktagelse ger upphov till ett par reflektioner; 1. Du har insett att du börjat åldras, 2. Att du börjar ana att genom livet går en mognadsprocess och 3. Din beundran för din egen ungdom antyder att du bara är i början av denna mognadsprocess………. men vem fan har bråttom!

  3. Tänkvärt Magnus! Läs gärna Enn Kokks blogg. En klok man som har förmågan att analysera och som ännu inte lämnat sina radikala tankar trots sin ålder. Som ”gammal” socialdemokrat som har konverterat till en annan mer upplyst och modern ideologi läser jag ändå dagligen herr Kokks blogg med stor respekt och förtjusning. Att läsa 1000 böcker om socialismens förträfflighet kanske i någon mån blockerat ditt intellekt? Själv kommenterar jag aldrig på en ”borgelig” blogg.

  4. ”Jag vet att en 18-årig Magnus Ljungkvist skulle förakta den gråsosse jag förvandlats till. Själv omfamnar jag 18-åringen och tycker han är lite naiv, söt och otroligt viktig för den jag blev.”

    Men alltså. Var han inte ungefär som du är nu? :-0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>