Rödgrön majoritet trots Sd:s framryckning

Opinionsanalys Sverigedemokraterna rycker fram i opinionen och kristdemokraterna har halverats sedan valet. Det är kanske de viktigaste förändringarna man kan se i den opinionssundersökning som idag har publicerats av det nya undersökningsföretaget Sentio och som genomfördes 20-26 mars.

sentiomars.gif

Socialdemokraterna får ett stort stöd i undersökningen (44 procent). Tillsammans med vänsterpartiet (5,0) och miljöpartiet (5,5) samlar man ihop stöd av 54,5 procent av svenskarna. På den borgerliga kanten är det framför allt kristdemokraterna som har stora bekymmer. Med ett stöd på 3,2 procent – en halvering sedan valet – skulle man falla ur riksdagen om det vore val idag. Men istället skulle vi få ett nytt parti.

Sverigedemokraterna rycker fram och har för första gången i en opinionsundersökning stöd av fler än 4 procent av befolkningen (4,3). Sverigedemokraterna har visat sig vara ett tämligen stabilt borgerligt stödparti i de kommuner där man har representation. Men trots detta skulle Alliansen utan Kd men med Sd bara skrapa ihop 41,2 procent av väljarnas stöd. Räknar man stödet för Alliansen inklusive Kd men exklusive Sd har man bara stöd av 40,1 procent av väljarna. Moderaterna (23,2), Centerpartiet (7,5) och Folkpartiet (6,2) har också tappat sedan valet.

Sverigedemokraterna har som strategi att bland annat ta väljare av kristdemokraterna och det är möjligt att detta är ett tecken på att de håller på att lyckas. Är det månne så att det vaccin mot den invandrarfientliga populisthögern som den svenska politiken fick av Ny Demokrati nu håller på att sluta verka?

[tags]opinionsundersökning, anays, sentio, politik[/tags]

Praising the iphone 6′s design came about as a response to that question, and in the bid to explain the young company’s position on the matter

15 reaktion på “Rödgrön majoritet trots Sd:s framryckning

 1. Ja det kan vara som du säger att den pajas-stämpel som Ny Demokrati satte på invandringskritik, nu slutat verka. Folk har också dels fått upp ögonen för mångkulturens baksida, dels ökat sin kunskap om Sd och skaffat sig en bild som allt oftare inte överensstämmer med den bild media vill prångla ut av partiet.

  Sedan kan man förstås vända på ord lite hur man vill och kalla varje kritik av förd invandringspolitik för populism. Det är dock inte lika gångbart längre, inte ens i Sverige, och inget som längre skrämmer väljarna. De är på god väg att vaccineras mot den misshandlade vokabulär som ständigt tjatas mot Sverigedemokraterna och de frågor partiet driver.

 2. En försvarlig del av moderaternas väljare var väl oxo lo-medlemmar? Menar du att LO-medlemmar med nödvändighet är vänster? Det var ju i så fall en intressant argumentation, då hade du inga problem med kollektivanslutningen heller antar jag?

 3. SD kan gå fram av två skäl. Sådana politiska trömningar frodas bra under skydd av borgerliga regeringar som angriper traditionell arbetarpolitik. National Front i England, fick tex stora framgångar under thatcherismens hårdhänta antifackliga politik. Denna organisation arbetade mycket målmedvetet just i de områden som slogs sönder av de konservativas klasspolitik. Naturligtvis vann man även många arbetare, då det var just de som fick sina drömmar krossade.
  För det andra har inte arbetarrörelsens partier och organisationer lyckats nå många av dem som lockas av SDs enkla syndabockspolitik som förklaring till missförhållanden som orsakats av vanlig borgerlig politik och av marknadskrafternas framfart.
  Jag hoppas på en betydligt mer offensiv arbetarrörelse som satsar hårt på att återerövra makten i synnerhet i de kommuner där SD gått fram – Landskrona borde vara föremål för en storsatsning.
  Med en tuffare rörelse som tar strid mot regeringens politik och i synnerhet i de områden och bland de grupper som drabbas värst, kan en bieffekt bli att SD krymper samman lika snabbt som ND gjorde.

 4. Pingback: Opinionstrender förstärks - men inte för Sd at Magnus tankar

 5. St Just har säkert en skön dröm. Men ett tips om ni ska återerövra röster från Sd: Sno Sd’s frågor. Det är det enda som möjligen kan fungera, även om det inte heller är någon garanti. I Danmark kom både borgare och sossar överens om en strikt invandringspolitik, och vad hände? Dansk Folkeparti ökade en bit till. Men som sagt, det är er enda chans. Stjäl Sd’s frågor, sen blir det upp till oss att bevisa att originalet alltid är bäst.

 6. Du skulle må då va, Patrik? Nej just det danska exemplet visar ju att en anpasning av politiken mot det populistiska och tendensiösa just gynnar det populistiska partiet. Nä, vår ”chans” består i att ta er på allvar. Visa vilka clowner ni är när ni sitter i fullmäktigeförsamlingar. Peka på hur er politik skulle leda till ekonomiskt moras. Och aldrig tolerera en politik som tafsar på människovärdet.

 7. Det finns knappt ett kommatecken i SD:S politik som en tänkande medborgare vill ta i ens med tång. Jo förresten, i SD:s program finns några hedervärda ord:
  ”Partiet tar starkt avstånd ifrån diskriminering av människor på grundval av kön, religiös och politisk tillhörighet eller etnisk bakgrund.”
  Det räcker dock med att besöka någon av SD-figurernas bloggar och läsa den torftig rappakaljan som frodas och som visar på hur det ovan citerade, bara är ett ynka fikonlöv.

 8. Det är dags att avföra SD som ett problem för socialdemokrater och fackföreningsrörelsen – det är ett gediget borgerligt parti som kommer att ställa till rejäla bekymmer för KD och centern, vilket kloka människor förutspådde redan före valet.
  Det finns säkerligen ett rejält mått av proteströstande på SD, men det var faktiskt inte S som förlorade mest till SD i Landskrona, utan Moderater och KD. Moderaterna gick bakåt med en tredjedel i Landskrona.
  http://www.val.se/val/val2006/slutlig/K/kommun/12/82/roster.html

 9. Men Magnus, skrid till verket då om du kan. Visa t.ex. exakt vad i vår politik som skulle leda till ekonomisk moras, istället för att bara prata om att du/ni minsann ska visa det i någon avlägsen framtid.

  ”Och aldrig tolerera en politik som tafsar på människovärdet.”

  Tolererar ni inte er egen politik?

  Bra St Just att du citerar en viktig del ur vårt partiprogram. Ge nu exempel på vilka officiella Sd-bloggar som skulle bryta mot citatet.

 10. Calle Fridén

  Har du hört Mark Twains berömda ord: ”Det finns lögn, förbannad lögn och statistik”?

  Fakta ang. mandatförändring i Landskrona sedan 2002:

  Sd: 8
  Alliansen: -1
  Spi: -2
  Vänsterblocket: -5

 11. Calle,

  om Landskrona arbetarekommun i (s) valanalys konstaterar att ”svenskfödd arbetarklass i hög grad gått till sverigedemokraterna, medan arbetarklass med utländsk bakgrund har valt socialdemokraterna”, då kan man inte avföra SD som ett problem enbart för KD och centern.

  Det är arbetarrörelsen som måste knyta banden mellan invandrade och svenskfödda arbetare. Egentligen en självklarhet då svenskfödda arbetare har mer gemensamt med invandrande arbetare eller sådana som flytt, än med borgarna i samma stad.

  För övrigt har du en mycket bra blogg Calle. Tänk om vi kunde få tusentals bloggar från svensk fackföreningsrörelse och från arbetsplatserna. Vilket lyft!

  För övrigt SD-Patrik – det räcker med att läsa er talesman för invandringspolitik – Mattias Karlsson och hans puckade uttalanden om Zlatan och hans ickesvenska kroppsspråk!

  Nattmössa dirikt!

 12. Är det ”nattmössa” att – på en konkret fråga från en reporter – ge sin personliga uppfattning om en överbetald fotbollsspelare? Då är det sannerligen inte mycket det fina tål. Mattias var dessutom, till skillnad från en lång räcka journalister från skvallerpressen, inte ens elak.

  http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/karlsson/2007/03/07/zlatan_och_jag
  http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/karlsson/2007/03/10/svenskheten_och_hycklarnas_parad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>