Sagan om vad som hände med Nuder, egentligen

Igår var en härlig dag för landets alla kremlologer. En av socialdemokratins kronprinsar blev plötsligt, men inte helt utan förvarning, detroniserad. Bakom en ridå tunn som flor utspelade sig en maktkamp i den socialdemokratiska partitoppen och visst var det spännande att titta på föreställningen fastän vi inte ens var inbjudna.

Men vad var det som hände, egentligen? Tja nedan följer min spekulativa tidlinje. Den bygger inte på någon särskild inside-kunskap utan nästan uteslutande på medieuppgifter. Så ta det hela med en nypa salt.

Upptakten hösten 07 Under hösten tisslades och tasslades det allt mer frekvent om att Pär Nuder ville/skulle/måste byta arbetsuppgifter. Det vanligaste ryktet var att han skulle ta över utrikesfrågorna. Men spekulationerna om Pär Nuder var inte isolerade kring honom. Minst lika frekvent utpekad i ryktesfloran var Marita Ulvskog. Om Ulvskog lämnade partisekreterarposten skulle Urban Ahlin kunna ta över den och därmed lämna platsen som utrikespolitisk talesman till Nuder.

Alla dessa rykten snurrade runt inom och utom det socialdemokratiska partiet, själv hörde jag dem mest från olika journalister som antydningsvis ringde och frågade mig vad jag trodde låg bakom. Men dit jag jobbar – som pressekreterare i landstinget i Stockholm – kommer inga rykten först. Så jag hade inte mycket att bidra med.

Ryktesfloran kulminerade med Ekots lördagsintervju 12 januari i år när Tomas Ramberg frågar Pär Nuder om hur han ser på sin framtid som finanspolitisk talesman för socialdemokraterna. Frågan är rätt anmärkningsvärd och är närmast att betrakta som en bekräftelse på att rykten om Nuders förändrade arbetsuppgifter är betraktade som en obekräftad sanning bland politiker och journalister.

Dagen P – som i petning. 24 januari Klockan halv åtta på torsdagmorgonen går Aftonbladet ut med en artikel där man avslöjar att Mona Sahlin tänker sparka Pär Nuder. Artikeln är från början kort och innehåller inte mycket fakta, men de tyngsta av Aftonbladets samhällsreportrar skriver under den. Signalen är tydlig: Vi har på fötter! Hade man varit osäker hade man låtit en enskild okänd reporter tagit stöten om det var fel.

Det betyder att man fått bekräftelse på ryktena om Nuder från en källa mycket nära Mona Sahlin som också förklarat att det kommer att ske ett byte av finanstalesman, vare sig Pär Nuder är med på det eller inte.

Men Pär Nuder är av förklarliga skäl inte riktigt med på noterna. Det är nog ingen som berättat för honom att kretsen kring partiordföranden tänker peta honom genom medierna. Strax före tio på förmiddagen går TT ut med ett meddelande där Nuder förnekar all kännedom om några avgångsplaner.

På annan plats i partiet sitter någon eller några som tänker ”Åh fan, partiet leker hela havet stormar. Bäst jag kastar in några fler namn i leken. Jag tar några jag inte gillar” Så vid lunch meddelar TV4 att även Marita Ulvskog, Britt Bohlin, Morgan Johansson och Anders Ygeman sitter skakigt till. Åtminstone tre av dessa räknas till partiets vänsterflygel så gissningen att det var någon på högersidan som pekade ut dem är nog inte helt galen.

Från den socialdemokratiska riksdagsgruppen kommer snabbt en dementi. På de nya fyra namnen. Inte på det femte. Därmed stod det klart att klockan klämtat för Pär Nuder. Efter ett kvartssekel i partiets tjänst rycktes mattan bort. Pär Nuder inser förstås detta och skriver ett brev till riksdagsgruppens valberedning som nog kommer bli något av en klassiker. Särskilt det där med gubbhyllan. Kan man få stilpoäng i bitterhet var det solklart 10 poäng av 10 möjliga.

Dagen efter Idag ska Mona Sahlin hantera en partiorganisation som nog är förvånad över att det var Pär Nuder som fick gå före Marita Ulvskog som under lång tid fått kritik från partiorganisationen. Hon måste också få partiets viktigaste rikspolitiker att lita på att falluckan under dem inte plötsligt bara öppnas. Klarar hon det kan nog sagan ändå få ett lyckligt slut och alla leva lyckliga till nästa partikongress.

[tags]politik, socialdemokraterna, mona sahlin, pär nuder[/tags]

Then, they start writing https://silveressay.com your assignment as per your needs

2 reaktion på “Sagan om vad som hände med Nuder, egentligen

  1. Det vore väl bra synd om Måååna sparkade ut vänsterflygeln i partiet. Detta torde ju i så fall rendera ett väljarras på drygt 50%. Vore det inte bättre att lära henne några nya ord som t ex ”solidaritet”, ”jämlikhet” och ”broderskap”?

  2. Eller så var det andra som ville att Mona skulle hamna i dålig dager, som trodde Nuder skulle få stöd. Varför skulle medarbetare till Mona sprida ett rykte som också drabbar henne? Nej några spelade ett högt spel och förlorade……..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>