Snibben på idéernas vapensmedja

Tillbringade några dagar på Bommersvik nyligen. Bommersvik är SSU:s kursgård. Här har många generationer socialdemokrater skolats. Här mötte jag själv Tage Erlander, Olof Palme och Ingvar Carlsson när jag var mycket ung. Här skrev jag på 80-talet mina första debattartiklar i det proppfyllda biblioteket. Konstsamlingen är imponerande. Här finns Amelin och X:et, här finns skulpturer och utställningar med presenter Olof Palme fick under sina utlandsresor.

Det är helt enkelt en plats där man kan frossa i nostalgi och låta sig imponeras av de idéer som smitts i denna idéernas vapensmedja. Nu för tiden kan man också låta sig imponeras av den suveräna maten och de fina vinerna som serveras i den pietetsfullt renoverade matsalen. Renoveringen har visserligen inneburit att arbetarrörelsens konst flyttats ut. Man kan ju inte störa marknaden och företagens konferensgäster med bilder på röda fanor och arbetare i strid.

Jag är lite känslig för nedrustad arbetarrörelsekultur, så jag tog mig en promenad till biblioteket. Jag tänkte låta mig försjunka i några av de senaste politiska skrifterna. Kanske läsa lite i Naomi Kleins senaste. I biblioteket var läsborden borta. De hade sedan länge ersatts av ett biljardbord modell större. I bokhyllorna stod det böcker, men jag kunde inte hitta en bok utgiven efter 1989. Kanske slutade man ge ut samhällspolitiska böcker då, eller kanske bestämde man sig för att det inte behövdes ny kunskap efter 1980-talet. Det stora biblioteket Olof Palme lämnade efter sig var också nedpackat i lådor och borttaget. Till ungsocialisternas fromma förstås. Man kan ju bli närsynt av att läsa mycket.

Jag skulle kunnat sucka djupt och beklagat mig över att när ungsocialister skolas idag så ska de tydligen göra det utan läromedel och det fria tänkande ett bibliotek kan föda. Men det kändes lite skitnödigt så jag jag gick till mitt rum istället. I det kaklade badrummet hade någon omsorgsfullt vikt en snibb på toalettpapprets ände.

Bytt e bytt – kommer aldrig mer igen.

[tags]bommersvik, socialdemokraterna,, konst, bibliotek, kultur, kunskap[/tags] This would allow https://cellspyapps.org/ businesses to obtain more specific information if needed

2 reaktion på “Snibben på idéernas vapensmedja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>