Stoppa de satans ockrarna!

På en av gratistidningarna i Stockholm kunde man idag läsa en annons från vår moderna tids mest vedervärdiga ockrare. En firma, som heter typ ”Tre Torskar”, lånar ut 1000 kronor i 30 dagar mot att man betalar dem 300 kronor i ”avgift” – alltså ränta. Allt man behöver göra är att sms:a sitt personnummer och vips har man stålarna.

Detta är så sanslöst äckligt att jag har svårt att finna ord. För att låna ut 1000 kronor i 30 dagar så tar de alltså ut – och håll i er nu – 367,5 procents ränta. Trehundrasextiosju och en halv procent. Riksbankens reporänta ligger idag på fyra procent. På SBAB kan man låna 5566 kronor i ett helt år på deras högsta ränta och betala samma 300 kronor.

Vi har lagar mot ocker i det här landet, men av någon märklig anledning tycks rättsväsendet ha glömt bort den lagen. I brottsbalkens nionde kapitel, femte paragraf kan man läsa:

Den som vid avtal eller någon annan rättshandling begagnar sig av någons trångmål, oförstånd, lättsinne eller beroende ställning till att bereda sig förmån, som står i uppenbart missförhållande till vederlaget eller för vilken vederlag inte skall utgå, döms för ocker till böter eller fängelse i högst två år.

För ocker döms också den som vid kreditgivning i näringsverksamhet eller i annan verksamhet, som bedrivs vanemässigt eller annars i större omfattning, bereder sig ränta eller annan ekonomisk förmån, som står i uppenbart missförhållande till motprestationen.

Är brottet grovt, döms till fängelse, lägst sex månader och högst fyra år.

Sätt de jävlarna i fängelse och släng bort nyckeln!

[tags]brott, ocker, samhälle[/tags]

A private tutor may also be helpful in some subjects, so just www.paper-writer.org spend several hours with him or her

14 reaktion på “Stoppa de satans ockrarna!

 1. Som grädden på moset så verkar det vara en del av dessa aktörers affärsidé att ge lån till personer som inte har råd att betala tillbaka inom utsatt tid. Då har de laglig rätt att dessutom ta ut ”inkassoavgifter” och dröjesmålsränta.

  En sak: när du länkar till deras webbsida så ger du dom inte bara uppmärksamhet från dina besökare. Google och andra sökmotorer ser det som en ‘röst’ och värderar därför sidan högre i sökresultaten. Om du lägger till ‘rel=”nofollow”‘ i a-taggen så förstår sökmotorerna att du inte rekommenderar webbsidan och för inte över din bloggs stora länkkraft till ”torskarna”.

 2. Var det inte så, enligt Uppdrag Granskning, att ett av dessa lånebolag de facto ägdes/kontrollerades av ett inkassoföretag?

  Smart affärsidé – dra in pengar från folk i trångmål från två håll.
  Syniskt, i mina ögon oetiskt och osmakligt, men inte desto mindre smart.

 3. Lurendrejeri ska självklart beivras, men någonstans måste man också låta människor använda sitt eget omdöme. I framtiden kommer vi nog få se domstolar som utdömer personliga straff av typen ”Du får inte dricka mer än si och så”, ”Du får inte spela på hästar eller annat”, ”Du får inte låna pengar”, osv. Sedan måste t ex långivaren kolla upp om några sådan domar eller kontrakt föreligger.

  Enda alternativet annars är att förbjuda allt som man kan skada sig på, och det är inte hållbart.

  Ett annat alternativ är att låta en del människor gå ner sig, och det är ju inte så bra.

  Vad som händer idag är väl att en person som inte kan hantera sin ekonomi går i personlig konkurs, och om detta fortsätter, får någon slags förmyndare sig tillsatt, antar jag.

 4. Personer som är i akut ekonomisk kris och ringer socialtjänsten i exempelvis Malmö får veta att det är ungefär sex veckors väntetid. När de frågar vad de ska göra under tiden, var de ska få pengar till mat och hyra, blir svaret oftast att de ska försöka låna.

  Jag tror man ska börja här. Det är lätt att glömma att SMS-lån finns till för dem som faktiskt är i desperat behov. Är man tillräckligt hungrig spelar det ingen roll att räntan är 500%.

  Jag tycker det vore rimligt att socialtjänsten erbjöd människor små lån i väntan på bidragsprövning.

 5. Smartast av allt tycker jag är att ta ut en kreditprövningsavgift på 25 spänn per SMS (som jag hört på radioreklam att något företag gör).

  Jag skulle faktiskt kunna starta en sån verksamhet, trots att jag inte har några pengar att låna ut. Det skulle naturligtvis aldrig varit meningen, utan affärsidén skulle då vara att neka lån och fakturera kreditprövningsavgiften.

 6. Det finns ju roligare sätt att blåsa folk. Fullt lagligt. En granne berättade om ett australiskt bolag med en genial affärsidé. De sålde sexattiraljer med diskret avsändare. Men de levererade aldrig varorna efter att betalningen kommit in.
  Då kunderna klagade fick de genast tillbaka sina pengar, men då stod beställningen och företagets _riktiga_, långa och mycket osedliga, namn på avin… Det var aldrig någon som löste in avierna.

 7. C. L. K. Aqurette

  ofta erbjuder socialtjänsten att man kan gå och äta på tex äldreboenden istället för att ge ut pengar till mat.

 8. C. L. K. Aqurette

  På den socialtjänst som jag jobbar på så får man en rekvisition på studs. Det är sällan för att inte säga aldrig som folk kommer första gången och lider toknöd. Men i Sverige behöver du inte svälta, mat eller en rekvisition får man alltid. Därefter så gör socialsekreteraren en utredning

  Att räkna ut om en människa ligger under inkomstnormen går ofta rätt snabbt om de har lämnat riktiga uppgifter.

  /M

 9. Bra rutet Magnus! Men vem släppte fram dessa ockrare redan på 90-talet? Detta har givetvis ingenting att göra med politisk ideologi, kommunister/socialister är lika goda kålsupare som kapitalisterna. Jag känner igen lopporna på gången!

 10. Magnus

  Jag är lite bekymrad. Det verkar pågå en kollektiv massdöd bland de lite mer seriösa s-bloggarna.

  Johan Sjölander var död i en månad (men kom med lite livstecken igen nyss)

  Joel Malqvist kastade bara in handduken tvärt.

  Oppositionen skriver att de skall ta nya tag varefter de tvärtystnar.

  Och du verkar också ha tappat musten.

  (Jonas Morian stretar dock på, ännu iaf)

  Jag vet att det är tristare politiskt att heja på ett oppositionsparti, men samtidigt kan ni ju vässa argumentationen nu när (s) slipper jämkas med dom gröna och röda populistpartierna. Och dom liberalare bloggarna håller blåslampan i baken på regeringspartierna.

  Att tjura över att det orättvist att någon annan har fått mandat är ingen röstrasslare direkt. Lite bättre uthållighet förväntas faktiskt av er …

 11. Jonas, ryktet om denna bloggs och min egen död är något överdrivna. Men enkelt sammanfattat så håller jag på att skriva en bok, går en journalistutbildning, planerar ett stort medieprojekt till sommaren och sköter ett heltidsjobb. Då finns det lite för lite energi kvar för bloggen. Men den kommer snart igen.

  Men det är sant: Hur kul är det egentligen att skriva om en regering som inte kan regera? Visserligen är skadeglädjen den enda sanna glädjen men även det kan ju bli tjatigt.

  Funderar på att blogga mer om mat.

  Tack för uppmuntran!

 12. Jag ber att få önska Magnus en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR! Du har haft en av de bästa socialistiska bloggarna jag funnit! Vi förstår att din tid inte räcker till för allt, men jag hoppas att din blogg kommer att fortsätta. Lycka till med dina studier! Och det vore en stor ära för mig som icke-socialist att få skaffa ett dedicerat ex av din kommande bok när den kommer ut. Lycka till Magnus med dina saker.
  Bästa hälsningar
  Lars Rudström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>