Svårt att tycka om USA

A bully – det är vad amerikanarna själva kallar en person som beter sig mot sin omgivning som USA beter sig i världspolitiken. En mobbare, en skolgårdens gangster.

Det finns så mycket att tycka om i USA. Städerna, kulturen, idéarvet. De få gånger jag har haft det stora nöjet att besöka USA har det alltid varit en stor upplevelse. Det är ett fantastiskt land. Men det är ett land med en mycket uppblåst självbild och en farligt arrogant inställning till världen utanför dess gränser.

Den moderna västerländska demokratin har USA att tacka för mycket. Där skapades en av de allra första genuint demokratiska konstitutionerna, där fanns kraften att motstå europas riktigt mörka ideologier – kommunismen och nazismen.

Men USA tar inte denna stolta historia på allvar, faktum är att de senaste fyra decenniernas amerikansk utrikespolitik varit förödande. Det amerika som stod främst i ledet för att försvara demokrati och mänskliga rättigheter är nu samma värdens dödgrävare.

Offren för USA:s utrikespolitik kan räknas i hundratusental. För varje civilt offer som dött på marknadsekonomins altare har drömmen om en värld präglad av humanism och värdighet fått sig en knäck. Bara de senaste dagarnas nyheter om den amerikanska synen på mänskilga rättigheter och vår gemensamma värld borde stämma till ramaskrin över hela globen.

Först synen på tortyr och internationell lag. USA vägrar rätta sig efter samma regler som man med bomber säger sig betvinga andra att följa. Kriget mot Irak, vägran att ratificera Haagdomstolen är några exempel. Listan över ”förhörsmetoder” man inte vill kalla tortyr – fast det ju blir en Orwellsk lek med ord – är talande nog. Här presenteras listan hämtad från TV4:

Godkända förhörsmetoder av CIA

 • The Attention Grab (uppmärksamhetsrycket) – förhörsledaren rycker tag i den misstänktes skjorta och skakar honom
 • The Attention Slap (uppmärksamhetsslaget) – ett slag med öppen hand som ska orsaka smärta och rädsla
 • The Belly Slap (magslaget) – slag med öppen hand mot magen, gör ont men orsakar inga skador
 • Long Time Standing (långt stillastående) – fången tvingas att stå stilla i över 40 timmar med handbojor och fastkedjad
 • The Cold Cell (den kalla cellen) – fången tvingas stå naken i en cell nedkyld till 10 grader och får vatten kastat över sig flera gånger
 • Water Boarding (vattenplankan) – fången binds till en planka med fötterna uppåt och får sedan vatten hällt över huvudet vilket ger en drunkningskänsla

Idag kan man läsa i medierna om att ett nytt klimatavtal är ingånget. USA är med på vagnen denna gång, men då ska man minnas att de var det också efter förhandlingarna i Kyoto. Det finns inte särskilt mycket som talar för att USA:s kongress kommer ratificera detta – mycket urvattnade – avtal heller.

Det är svårt att tycka om USA idag. Det skulle kunna vara enkelt. Respekt för internationella lagar, mänskliga rättigheter, demokrati och vår gemensamma globala miljö är allt jag kräver av världens starkaste och rikaste nation. Det kan väl inte vara så svårt?

In order to understand firstessaywritinghelp.com/ the nerve operations, several parameters need to be studied

5 reaktion på “Svårt att tycka om USA

 1. Kom ihåg att miljoner amerikaner här i USA delar din antipati mot Bush-regeringen och vi kan inte vänta med att bli av med Bush om tre år.

  Så även om alla amerikaner är medansvariga för Bush-regimens kriminella aktiviteter så finns det ett mycket utbrett motstånd mot dagens regering.

 2. Magnus skriver:
  ”…där fanns kraften att motstå Europas riktigt mörka ideologier – kommunismen och nazismen”.

  Men, hur var det med Mc Cartyismen på 50-talet? Den var också ren galenskap. Det är något liknande vi ser idag, av USA initierat men i global skala.

 3. Nä du Kerstin, Mc Carthyismen var mycket osmaklig, men kan inte nämnas på samma dag som Stalins och Hitlers illgärningar. Proportioner måste man också ha sinne för.

 4. Magnus:
  Nu var det inte det jag menade – GIVETVIS – och det vet du. Dags dock att man börjar förstå och tala om hur de samhälleliga processer ser ut och fungerar, som kan leda fram till massmord till slut, och om de inte hejdas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>